Måndag.

Idag fick gamla röda bara en liten lugn barbacka tur i skogen, inte mycket att säga om det förutom att han skötte sig fint och var pigg och glad. :) 
 
 
 
 
Stina fick ett trimpass i ridhus med kandar. Hon var mjuk och helt okej stilla med huvudet, men dock jävligt lat, och ingen pisk eller sporrar hade jag heller så jag fick jobba lite med mina omusklade ben! ;) Tränade lite enkla byten, byten, sluta i galopp, skänkelvikningar, förvänd galopp osvosv. :) 
 
 
 
 
Sist ut för dagen var Lilla Älg, hon fick gå hoppträning för Ninna. Åh fina fina häst! Hon är ju ganska underbar ibland. Till en början kanske jag inte fick den bästa känslan, men sista rundan kändes väldigt bra, självklart är det otroligt mycket att slipa på, men det känns som att det går framåt iaf och hon hoppar bara finare och finare. 
 
Galoppen var väldigt bra idag, inte alls mycket korsgalopp, huvudet var i lite bättre position, visst kryper hon helst ihop eftersom det krävs mer arbete från hennes bakben att gå i en högre, mer bärande form, men ibland kommer hon upp riktigt bra och kan då fokusera bättre på hindren. 
 
Jag vill dock ha lite mer sug mot hindren fortfarande, men det kommer nog sen när hon blivit starkare i den högre formen osv, hjärta har hon iaf och även viljan att göra allt rätt, och på sista tiden har hon ju till och med visat lite teknik, så om jag har tur och lyckas ta tillvara på henne på rätt sätt så kan detta nog bli rätt bra tillslut. :) 
 
 
 
 
Lilla Quando fick vila idag, jag kom på att han hade gått väldigt hårt på sista tiden och kom inte riktigt ihåg sist han vilade, heh. Så ja det var nog dags för han att få en helledig dag. ;) 

Min bebis!

Idag har Lillgrabben löshoppat igen. Idag var det lite fart på de små benen och ja frambenen var väl lite överallt också. Söt men kanske skulle behöva uppfostras lite eftersom han stod rakt upp på bakbenen när pappa gick runt med han och så blir han också lite hingstig på bortaplan, vilket inte förbättras utav att Älgen vart superbrunstig. Hästar...


Men ja hoppade gjorde han fint iaf. Han börjar förstå att det är roligt med hinder, vi får hoppas att det håller i sig hela livet sen också! ;) 







Söt Älg!

Ja hon är ju ganska duktig på att arbeta med bakbenen i trav och över hinder, men i galoppen så är de fortfarande stela som pinnar och i stort sätt helt raka, man tycker ju att med tanka på hur bra hon jobbar med dom i trav så borde hon ju kunna göra det i galopp också, men förhoppningsvis så kanske det kommer snart även i den gångarten när hon blivit starkare. :) 
 
 
 
 
Lilla SötÄlgen! 

Lördag.

Idag har småhästarna fått gå lektävling i Rävhagen. Älgen fick skutta runt en 90cm och Q fick hoppa 1m. 
 
 
Älgen var lite piggare än vanligt idag, vilket bara är positivt. Men dock så glömde jag bort att visa henne alla hinder, hon kan bli lite tittig på allt bredvid hindren på "tävling", det är aldrig själva hindret som är läskigt utan alla blommor och infångare osv. ;) 
 
Iaf så tvekade hon lite på ett räcke i grunden och då snärtade jag till henne av ren reflex på bogen, när jag har dressyrspö så kan jag ge henne en liten snärt i rumpan när hon tappar lite bjudning ibland, men eftersom jag bara hade ett kort spö så blev det på bogen den träffade, något jag inte tänkte på var att hon tycker att det är otroligt obehagligt att få pisk på bogen och brukar då kunna få panik och börja snurra runt, visst hoppade hon det denna gång även om vi kom väldigt fel, men sen till omhoppningen när vi skulle hoppa det så vågade hon knappt gå fram till det, stackarn, så vi sicksackade fram och sen blev det ett stopp, men när hon sen fick gå fram och nosa på det så hoppade hon det sen felfritt och utan att tveka något. Även resten av banan gjorde hon felfritt. Duktiga Älg. 
 
Men ja jag får helt enkelt lära mig utav mina misstag och se till att inte göra om dom. Hästdjuret går absolut inte att klaga något på, hon skötte sig som vanligt helt underbart bra! :) 
 
 

 
 
Sen kommer vi till odjuret Quando. Hah nej det var väl lite taskigt sagt eftersom han faktiskt idag gick felfritt och allt. ;) 
 
Men nej bra känns det då inte. Vi har noll bjudning och enda anledningen till varför han var felfri var för att han var arg på mina skänklar och då hoppar han stort för att få mig ur balans. Så nej det var inte vackert, och det var inte välbalanserat eller något rätt alls faktiskt. Men jag kan ju iaf få drömma om att detta skall bli bra någongång. Vet bara inte hur eller när, för hoppa det kan han ju, men han har inte riktigt glädjen till den, och absolut inte glädjen till att vara felfri eftersom enda gången han hoppar ett hinder felfritt är när han är arg på mig, och det känns ju kanske inte jätte kul. Heh. Men men en vacker dag, kanske.. 
 
(Men ja det hade ju varit trevligt att ha en lite yngre häst att rida och tävla lite högre på än 1m kanske, visst har jag Castro, men han är ju trots allt 19år och ingen häst man hoppar mer än nödvändigt på...) 
 
 
 
 
 
Sen kommer vi till min gamla röda, känsliga gamla röda. Imorse när jag släppte ut honom så såg han lite halt ut på vänster bak, alltså samma som sist. Anledningen till detta är för att jag slarvat med att fixa hans hovar sen mamma skadade sig och då blir de sämre igen nu när det varit så geggit i hagarna. 
 
Men när vi sen kom hem med unghästarna så såg han fräsch ut igen, benen är som alltid klockrena och han är inte varm eller något sånt, utan det är hans stråle som är så dålig nu efter snösulorna och all gegga. Så antagligen måste han ha haft någon sten som klämde, eller så hade han precis tryckt till strålen innan jag tog ut honom. Han är ju bra så att han alltid säger till när han har lite ont, normala hästar hade nog inte brytt sig något, men Castro, han säger till han! 
 
Så idag fick det bara bli en 30min promenad på asfalten för hans del, så får jag se hur han känns/ser ut imorgon, jag får försöka hitta någontans där det är väldigt mjukt att rida helt enkelt. Men nej det är inte lätt att vara gammal och känslig inte. ;) 
 
 
Lillgrabben fick också följa med på promenaden idag. 
 
 
Mitt allt! <3 
 
 

Sist ut var lilla Stina. Idag fick hon göra samma övning som de unga fick göra igår, dock fick hon göra den på hemmaplan och med lätta plastbommar som man inte kan göra sig illa på. Både jag och hon blir säkrare tillsammans med dessa bommar, så då kan vi till och med våga hoppa lite högre. Okej högt occh högt kanske man inte skall säga att det är, men ja runt 1m tar vi oss över lätt iaf. ;)
 
Idag var hon lika fin som igår, visst blir hon lite taggad när det kommer till hoppning, men ändå gick hon i en ganska låg och fin form och jobbade rätt. Jag gör mitt bästa för att rida rätt och ge henne de bästa förutsättningarna, eftersom alla svagheter är pga mig, och när jag börjar tänka igenom allt jag gör så brukar det bli bättre ridning, det är ju fortfarande inte bra, men bättre än om jag bara "rider runt". Förstår ni? :) 
 
Sen avslutade vi med en skrittur runt ängen där hon även fick äta lite (okej ganska så mycket) gräs, det tyckte tjockisen var väldigt gott minsann! ;) 
 
 
 

Fruktansvärt onödigt.

Ja det är precis vad Herr Q tycker om travbommar innan hinder och bara därför så måste man köra galopp över sista bommen och sen komma jätte nära hindret och få ännu svårare att komma upp med frambenen, men ja det är ju bara bra att han får jobba lite extra på att få upp just frambenen i tid. ;) Men ja här kommer lite snygga(?) bilder på han från igår när vi körde lite styrkehoppning.  
 
Det är inte lätt när det är svårt! 
 
 
 
 
 
 
Ibland så sitter jag väl kanske lite löst också. heh. 
 
 
 

Fredag.

Idag började jag med att rida ett lugnt pass på Stina på stallplan. Eftersom hon gick hårt igår så var tanken idag att hon bara skulle få gå avslappnat i en lång och låg form. Hon var riktigt fin från början till slut. Gick där hon skulle och gjorde det jag bad henne om. Dock börjar ju flugorna komma fram nu, vilket man märker på Stina med en gång, hon tycker verkligen inte om de där små krypen. Men ja annars var hon väldigt mjuk och fin! :) 
 
 
 
Sen fick Herr C samma pass som Stina. Även han var väldigt fin, dock ovanligt pigg, inte för att jag klagar, men ja det är väl inte allt för vanligt att han lyssnar perfekt på mina skänklar och går bra framåt under ett dressyrpass, okej självklart brukar han komma dit i slutet av passet, men idag var det ända från start, duktig gamling. :) 
 
 
 
Sen åkte vi iväg med Quando och Älgen till Silikaten och gjorde lite styrkehoppning. 
 
Quando var lite hårt och stel till en början, men släppte helt okej efter ett tag, han har ju inte gått klokt på ett tag så man kan ju inte begära att han skall vara superfin och mjuk då precis. ;) 
Men ja han tyckte det var lite jobbigt att travhoppa och att vara tvungen att hoppa av med kraft från bakbenen osv, men faktiskt så gjorde han det ganska bra på slutet. Så med lite mer sån här styrketräning så kanske det kan bli nått av han tillslut. ;) 
 
 
 
Sist ut var A-barnet Älgen. Fina lilla Älg. Vet inte riktigt vad jag skall skriva eftersom hon försöker göra allt rätt hela tiden, visst har hon svårt med saker, men hon försöker ändå alltid vara till lags och göra rätt. Även om travhoppning är det värsta hon vet! Helt onödigt! ;) 
 
 
 
 
 
Idag har även hästarna fått gå täckeslösa i solskenet, Gud vad underbart det är att se dem nakna, snart är det sommar (kan man ju hoppas iaf, heh). Det enda negativet är väl skicket som hästarna kommer in i, lerinpackade från topp till tå, myysigt! ;) 
 
 
 
Perfekt pose gjorde hon också, hon ser verkligen ut som en fin liten tävlingshäst här, heh. Men söt är hon ju iaf! 
 
 
 
 
 
 
 

Quando.

 
 
 
 
 
 
 
Ja upp med tassarna lilla latmask. ;) 
 

Fredag.

Ligger här i soffan och mår fruktansvärt illa, jag har nämligen suttit och tryckt i mig chokladdoppade jordgubbar, lite för många, lite för snabbt. Och egentligen så borde jag åka till stallet och rida 4 hästar nu, men jag tror jag kräks då! ;) heh. 


Iaf så fick gamlingarna en 30 min promenad imorse och sen är tanken att de skall få gå ett litet lugnt dressyrpass. De små skulle egentligen behöva komma ut på en skogstur, men nja speciellt Älgen vill jag inte rida ut själv på, så ja om det finns någon där ute som vill haka på så är det bara att höra av sig. ;) 





Dagens tur(er)

Idag har jag dokumenterat medans jag ridit min långa tur, tror det tog ca 2 timmar idag då jag red till vattnet och i backe osv. Så nu får ni lite bättre syn på hur hästarna får jobba, det är ju lite svårt att förklara i bara ord. :) 



Först får man skritta 5-10min bredvid stora vägen där alla kör som galningar och få har respekt för hästarna, det går att rida genom skogen också, men då tar det ytterligare 5-10min. 



Sen rider man genom kohagen, skritt och trav, mest trav dock. Denna väg tar väl ca 5min. 



Sen rider man över stora vägen och in i skogen på andra sidan, för ca 5 år sedan så gick det en stig här, men den har väl lite halvt försvunnit. Trav ca5min. 



Sen kommer man till en asfaltsväg där jag brukar skritta och trava på bortvägen men bara skritta på vägen hem. Även den tar nog mellan 5-10min. 



Sen kommer man till denna underbara väg som man galopperar fram och tillbaka på, kan den va sammanlagt 5 km lång tro?! På hemvägen gör man dock en avstickare till vattnet. 


Som sagt så gör jag en liten avstickare på vägen hem och för att komma till vattnet så rider travar jag på denna sandväg, tyvärr så är den inte lika jobbigt sandig som den var för några år sedan utan den har blivit ganska tillplattad. Men lite jobbig är den nog fortfarande. ;) kan den vara 500m tro? 



Sen kommer man fram till kalkbrottet där jag skrittar runt lite i maghögt vatten. 



Innan vi går hem igen så stannar vi vid en halvhög backe där vi klättrar upp och ner några gånger. Den ligger i slutet/början av järnvägen och sen kör man samma resa hem igen, asfalt, skogsstig, kohage och storvägen.  


Ja detta får mina hästar göra 2-3ggr i veckan och ju bättre kondition och kraft de får, desto hårdare och mer kommer de att få jobba. Som sagt så tog dessa turer ca 2 h/st idag och jag kan väl inte påstå att de verkade speciellt trötta på vägen hem, snarare tvärt om. ;) 

Någon som inte klarar av detta är dock mitt knähelvete, Stinas tur gick bra, men Castros gick mindre bra, i galoppen skär det till i varje galoppsprång och när man vilar så känns det som världens huvudvärk fast i knät, inte så kul. Men men. 



Plan torsdag.

Idag blir det långtur med de gamla och de unga får nog gå på lina. Sen ikväll nalkas det hoppträning på Caprinha. 

Planen är att jag skall fixa allt i stallet samt rida de gamla nu innan jag åker hem igen, så ja det är ett tag tills jag får frukost och jag som redan är hungrig. ;) 

Tror nog att gamlingarna även skall få jobba lite i vatten idag och klättra lite + 5km galopp. Nej om jag skulle ta och sätta fart så att jag får komma hem innan kvällens hopplektion. ;) 

Fina vänner det finns här ute ja.... 

She's home

Har precis varit och hämtat mor på sjukhuset och snart skall jag åka iväg och motionera alla mina djur! Ser fram emot det, not. När kommer solen liksom? 

Har inga planer över hur de skall motioneras heller, alla ridställen har ju regnat bort, såatte. ;)

Skämmer bort min moder med detta idag. 



Kommentar+Svar

Anonym

Hur gick det med din mamma? Är benet brutet så hon måste gipsa och ha kryckor? Tar det flera månader innan hon är bra? Fick hon åka ambulans? Kunde hon komma av den hästen hon red själv? Vad händer med dina inplanerade tävlingar nu? Ska du motionera alla djur själv från och med nu? Många frågor :-)

 

Svar: Nja det gick väl inte jätte bra kanske. Hon blev opererad igårkväll och ligger fortfarande kvar på lassis. Eftersom det var en öppen fraktur så ligger hon med en stålställning utanför benet, som sitter fast inne i benbenet, alltså fast i skelettet, då man helst inte gipsar vid denna sort av fraktur eftersom man inte kan tvätta såret på utsidan då. Antingen kommer hon sen att få platta+skruvar inne i benet (som jag har),ha kvar denna hemska ställningen eller gips, allt beroende på hur såret ser ut osv. 

Så ja kryckor kommer hon att gå på, till en början kanske även rullstol, precis som jag då. Mamma säger att hon kommer vara uppe i sadeln om 6 veckor, vad läkarna säger vet jag inte. Men sen har hon ju hoppat med brutna fingrar, gått med en arm som varit helt av utan att haft speciellt ont, blivit sparkad i huvudet två gånger så att blodet sprutat och då inte tyckt att det varit speciellt viktigt att åka in till sjukhus, osvosv, så ja hon är ju inte riktigt som alla andra! Var hos henne förut och då sa hon att hon inte hade ont, och jag tror inte att hon tagit några speciella smärtstillande, de på sjukhuset varkade väldigt impade av henne. Stålkvinnan Misan Jansson. 

 

Nej ingen ambulans, utan pappa fick komma med bilen och hämta henne, dock fick han köra in där ambulansen kör in vid sjukhuset, så röda volvon fick känna på hur det var att vara ambulans. ;) 

 

Hon ramlade av efter det att Castro sparkade henne eftersom Stina blev rädd och hoppade åt sidan och eftersom benet var av så hade hon ingen kraft att hålla i sig med (höger ben skadat och hon ramlade av åt vänster), men hon landade väldigt mjukt på marken så ingen skada skedd där. :) 

 

Eftersom jag inte har några inplanerade tävlingar (förutom här på Gotland då) så händer väl inget speciellt. Känner mig ändå inte riktigt i form för att åka iväg och när det är dags för det så lär hon nog vara ganska så återställd. 

 

Yes nu får jag rida/motionera mina hästar helt själv (vilket typ alla andra gör). Men ja om det finns någon som kanske har lust att rida ut med mig någon dag så är det bara att säga till, rid inte upp i Castros rumpa bara. ;) 

 

 

 


What to do.

Fadern min har gett mig ridförbud, eller ja om jag rider själv då alltså, och sen åker han till fastlandet i typ 3 dagar och lämnar mig själv här hemma, hur tänkte han där? 


Ja som ni förstår så tycker jag själv att detta är väldigt överdrivet, visst är det lätt att det händer något, men ändå. Så nej detta kommer jag inte att hålla, men idag får de iaf vila eftersom det är otroligt omysigt väder. 

Dock vet jag inte riktigt när jag skall åka, om jag åker nu så kommer jag att vara klar med allt vid 16 och det är ju lite tidigt att ta in djuren. Men vad skall jag höra fram tills dess? Går hela tiden runt med en orokänsla att Castro skall råka sparka Lillen. Så jag vill bara åka ut och se hur han mår. Det var lite enklare när man bodde där ute.. Usch vilken oro dessa djur skall ge en. 


Min nya kompis som jag träffade igår, ni förstår inte hur liten o söt han var, typ max 70-80cm, och när man sa "Hej" eller "Goddag" så lyfte han upp ena frambenet och hälsade. Behöver jag säga att jag dog?! James tror jag han hette! 

Min lilla mamma.

Ja operation blev det för tant igår och nu ligger hon med en stålställning rakt ut från benet. Tanken är att jag skall åka ner till henne nu efter frukost, men jag tror att det finns en stor risk att jag kräks när jag ser henne. Stackars stackars tant! <3 


Hon skall då alltid vara värst, inte ens coolast benbrott kunde jag få ha! 


Bra slut, verkligen.

Ja här går det bra. Mor och jag var ute och red i skogen. När jag skulle sakta av Castro till trav från galopp så kom mamma alldeles för nära hans rumpa så då blev han arg och sparkade efter Stina, men istället för att träffa Stina så hamnade mammas smalben imellan och jävlar vilken smäll han fick in. Mamma skrek till och hamnade i backen. Och för att göra en lång historia kort så kan jag meddela er att hon nu ligger på akuten med brutet ben och inväntar svar om det behövs opereras eller inte. 

Ibland är det kul med hästar, eller hur? 


Så nej det blir ingen hoppträning för Ninna ikväll. Älgen fick en till vilodag. ;) 



Här är en liten söt bild på min nya minimini kompis Sven. Han är en väldigt tam och mysig kompis, dock tror jag anledningen till detta är råttgift, men ja söt är han iaf och lika bred som lång, vilket var typ 3cm. :)

Levande skrittmaskin.

Imorse fick Quando och Castro en liten morgonpromenad på asfalt tillsammans (30min som vanligt). Eftersom det var lite sol och halvfint väder så tänkte jag att jag kanske kunde försöka ta ett fint litet kort på dom tillsammans. Så jag sa till dom att stå still och se fina ut, här nedanför ser ni resultaten, kanske inte riktigt vad jag tänkt mig... 















Igår.

Igår fick Älg och Liten häst komma ut på en 30 min promenad. Älg skötte sig perfekt, men den där Lilla vet jag inte riktigt om jag kan säga samma sak om, jo sista biten på hemvägen var han lugn och fin och gick bredvid mig och hoppade över diket ner till gården utan problem. ;)



Sen fick gamlingarna komma ut på långtur, eller egentligen tar den faktiskt inte så lång tid men man rider en lång väg iaf, säkerligen 1mil totalt! Vi red samma tur som Quando fick gå dagen innan, alltså järnvägen fram och tillbaka. :) 

Det är bra när man kommer till nya ställen med Castro, han vågar nämligen inte galoppera lika fort då han måste titta på allt, väldigt skönt för mig där uppe. ;) 


Och Quando gick ju hopplektion igår. 

Snygg Q!

 
 
 
 
 
 
 

Han flyger, jag hänger (typ) med!

På väg hem från hopplektionen nu. Som sagt så fick Q hoppa idag istället för Älgen. 

Jag kan väl inte påstå att det kändes jätte bra, men mycket bättre än sist iaf. Han hoppar fortfarande lite halvtråkigt, dock bättre, och sen ser det inte speciellt jämnt och snyggt ut osv. Men nu vet jag vad jag skall jobba vidare på och hur jag skall rida lite mer, jag förstår Johan bättre och vad han menar så nu är det bara för mig att göra allt rätt så kan nog detta bli bra tillslut. :) 





Finaste hästarna!

Ja vad Älgen har åstakommit för dagen vet ni ju redan så det behöver jag inte ta upp igen. ;) Men här kommer resterande 3 hästar. 
 
 
 
 
 
När vi kom tillbaka till stallet så drog jag och Quando själva ut på en långtur. Jag har lite halvt tröttnat på mina ridvägar här hemma, så vi begav oss ut på äventyr, han och jag. ;) 
 
 
Först kanske 20 min skogsridning-skritt+trav, sen asfalt ca 10min-skritt+trav, galopp hela järnvägen upp och ner (bred sandväg som sköts av travet så det är alltid bra underlag, vad kan det vara 4-5km totalt kanske?) sen samma väg hem igen. Tror det tog ca 1.5h och han skötte sig underbart bra hela tiden trots att vi mötte massa andra hästar som gick åt motsatt håll osv. Fiina Q! :) 
 
 
Tanken är väl nu att jag skall göra denna runda med mina hästar 1-2ggr i veckan. Sen ju mer kondition och ork de får desto hårdare kommer passen att bli, sen skall jag även kombinera dessa turer med att gå och vattenträna i kalkbrottet samt klättra i en större backe (tror att det skall finnas en i närheten av vokstugan). Så nu skall mina hästar bli vältränade! :) 
 
 
Det jobbigaste är vägen dit, nu är det helt okej då man kan rida igenom en stor (läs gigantiskt) kohage då det inte är några kor som går där just nu så den är öppen, men sen i sommar så måste man gå ute vid vägen, vilket inte är lika kul eftersom folk inte har ork att sakta in och på just denna väg kör folk (även jag själv) som galningar och sen är det även mycket trafik med lastbilar och bussar osv. Men men det går väl det med, det tar typ bara 3ggr så lång tid att ta sig dit. ;) 
 
 
 
 
Sen fick Castro och Stina utforska kohagen lite. Vi har ju jätte dåliga ridvägar ute hos oss, vilket beror mycket på att alla bra är instängda i just denna jävla hage, man kan rida fram och tillbaka på några bra vägar, men sen kommer den där jävla taggtråden så då får man vända igen, vilket kanske inte är jättekul, men Castro blev väldigt taggad av alla nya konstiga vägar och fina breda grässtigar iaf. Dock tog dom ju då slut alldeles för fort när staketet kom. Men men. Fin var han iaf! :) 
 
 
 

Min fina Älg.

Jag har sagt det förut men jag säger det faktiskt igen, hon är fantastisk den där lilla Älgen. Hon har så svårt för allt, och jag gör inte saken lättare för henne, men ändå försöker hon alltid alltid att göra rätt! 


Sitter nu i Larven på väg hem från hoppträning för Johan Spetz, stolt som en tupp över min häst, inte mig själv dock men som sagt detta med unghästridning är inget jag är proffs på. Och trötta blev vi, båda två. 

Egentligen var tanken att hon skulle ta passet imorgon också, men jag är så rädd för att pressa henne för mycket så det blir nog Q som får hoppa in imorgon, hur nu det skall gå eftersom han är ju inte mycket riden på sista tiden. Men ett galoppjobb idag så blir det kanske bra till imorgon. Vi får hoppas så iaf. ;) 





Hej och Hå.

Ja det blev ju lite reaktioner om det jag skrev häromdagen, och jag kom då fram till att man kan dela upp "oss" i två olika kategorier. 
 
I den första kategorin finner ni mig, en person som inte tycker alla dessa "unghästtävlingar" är speciellt intressanta, i ärlighetens namn så vet jag inte ens vad de kallas, eller vad de skall gå när osvosv. Pga detta så kan jag nog inte sätta mig in i denna "stress" (som jag tänker kalla det) med mina unghästar. Jag har alltså inga speciella mål med dom och tänker inte visa upp dom på alla speciella fintävlingar osv, utan istället tar jag allt väldigt lugnt med dom, allt får ta sin tid och om det skulle ta 2 år innan Älgen går sin första 1.20m så är det okej för mig.
Jag lever inte för att ta fram fina unghästar, matcha dom mot alla dessa tävlingar, sälja dyrt, skaffa fram nytt material och sen göra om samma resa igen. 
Jag må ha mest unghästar i min ägo, men det beror absolut inte på att jag tycker det är roligast med ungdjur och att göra allt själv från start, utan det är enbart en tillfällighet, de råkade bara bli så (de var billigast,heh), för egentligen tycker jag absolut bäst om att rida "färdiga" hästar, hästar man kan tävla på med en gång, välskolade och säkra hästar som man kan få känna sig duktig på, då jag inte själv anser att jag är tillräckligt duktig för att ta fram det bästa ur en unghäst. 
 
Detta jag skall försöka förklara nu kommer nog att bli ganska svårt att göra på ett bra sätt, men jag skall försöka för att få er att förstå vad jag menar. 
 
När jag köpte Castro så visste jag att han gått 1.50m innan, alltså visste jag att han satt inne på väldigt mycket kapacitet och att då hoppa en bana på 1.20m var/är plättlätt för han, vilket gör mig väldigt säker där uppe i sadeln, jag vet att han klarar av de flesta situationerna själv och han vet även vad han själv klarar av, om vi ligger helt fel på ett hinder så stannar han, han tar aldrig risken att krascha eller skada sig.
En unghäst däremot har inte gjort något innan, du vet inte riktigt vad den klarar av eller vad maxkapaciteten är, allt du gör med den blir nytt, varken du eller hästen vet fullt ut vad den klarar av och då om man lägger den helt åt fanders på ett hinder så kanske den tror att den klarar av att hoppa fast det egentligen är omöjligt, detta gör mig ganska osäker, jag är inte rädd men jag vill inte heller ta onödiga risker.  
Och därför kan inte jag sätta mig in i att gå så fort fram med en unghäst som andra kanske ser som "självklart". Förstår ni hur jag tänker? 
 
 
I mitt huvud är det även fler hästar som lider av att gå för fort fram än tvärt om. Och eftersom jag då inte har dessa unghästmål så tar jag det hellre lugnt med min unghäst än att pressa dom upp till maxklasserna. Och i mitt huvud är ingen häst (oavsätt ålder, stam, träning eller liknande) som är redo att gå upp i en högre klass efter kanske 2-3 starter i den lägre. Ni får säga vad ni vill, men såhär tycker jag! 
 
 
 
I den andra kategorin finner vi människor som lever för att ta fram fina unghästar, att tävla alla dessa fina tävlingar osv. De sätter upp delmål och långsiktiga mål, visst det gör väl jag det med men dock inte lika avancerade, och sen rider/tävlar för att kvala in till de olika tävlingarna. 
Köpa/avla fram en fin häst, utbilda den själv, sätta upp höga mål, få den bedömd, sätta upp högre mål, tävla falsterbo (mm, ja ni vet bättre än jag), sälja vidare dyrt och sen börja om med nästa. 
Vissa kanske inte ser en längre framtid med sin häst än såhär, och då är det klart att man pressar dom lite mer än som tex jag själv som ser en förhoppningsvis väldigt lång framtid med mina djur.
 
 
Och visst kan jag kanske förstå att man med en väldigt säker unghäst inte anser att maxhöjden är speciellt hög, men jag tänker inte ändra min åsikt om att jag tycker att vissa unga hästar blir pressade för mycket, och att jag hellre tar det för lugnt än för fort.  
 
 
Hoppas ni nu förstår mer hur jag tänker när det gäller detta. 
 
 
För att inte göra detta inlägg allt för långt så kommer jag att berätta min åsikt när det gäller att gå upp för fort med äldre, mer erfarna hästar(eftersom det kom upp på tal i kommentarfältet), i ett annat inlägg, en annan dag. Men det kommer! :) 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym

Har du ingen film från löshoppningen?

 

Svar: Jo det har jag väl egentligen. Men det var inte jätte intressant så det kommer nog inte att komma upp här. Men nästa gång kanske. Ni måste ju få se hur fint min lilla fjant hoppar. ;) 

 

 

Fredag.

Idag har minihästarna fått galopperat på lång lina. Quando förstår inte riktigt grejen och går där i sin långsamma mer uppåtgående galopp, medans Älgen gasar runt som en galning och det går inte att få stopp på henne de 20 första varven iaf. ;) Man kan ju se vem som är 50% fullblod om vi säger så. 
 
 
Just nu sitter jag och trycker i mig lite lunch här hemma och skall snart åka vidare till jobbet. Eftersom jag jobbar till 18 så rider mamma gamlingarna och pappa fixar stallet. Lyx! :) 
 
 
Så ja detta är vad som händer i mitt liv idag. Intressant va?! ;) 
 
 
 
 
 
 

Pass nr 2

Stina och Castro fick som sagt ett varsitt galoppjobb. Först var jag lite orolig förr Herr C då han var så lugn och lydig, inte likt honom, men ja jag behövde inte oroa mig länge, för efter en omgång fram och tillbaka så gick det minsann satfläskigt fort. Ja sista vändan hemåt så var jag inte helt säker på att jag skulle få stopp på han faktiskt, knäppaknäppa häst! Heh. ;) 



Quando och Älgen fick sen en liten kortare tur. Quando är ju allmänt töntig och rycker till för allt och ingenting i vanliga fall, så då kan ni ju tänka er hur hann höll på idag när han vilat i typ en vecka. Att jag inte fick en hjärtattack är helt otroligt. Men ja förutom alla ryck så var han riktigt fin! Han är ju ganska mysig min lilla dampbrunis! ;) 




Sist för dagen var hopplektion på Caprinha. Även idag gick det bra. Jag vill dock ha lite mer bjudning på henne ur sväng, men det kommer nog snart, för varje träning blir det bättre och bättre iaf! Hon är fin den där och jävlar vilken kraft hon kan få i sina språng ibland, lilla jag flyger som en vante där uppe!  Film på henne från helgen kommer snart upp också! :) 



Fullt frääääs!

Har precis kommit hem från stallet och sitter nu och trycker i mig en väldigt sen frukost! 

Boxarna är mockade, vatten är påfyllt och 3 hästar är tömkörda. (Stina, Quando och Älgen) 

Tanken är att jag sen skall åka ut och motionera gamlingarna innan mamma kommer ut och hjälper mig med de unga och resten som är kvar att göra i stallet. :) och sen skall jag ut till Traume och hoppa Caprinha vid 19. 


Castro och Stina skall nog få varsitt galoppjobb sen, kanske även lite klättring beroende på hur mycket tid jag har på mig, medans de unga bara skall få komma ut på en lugn tur. :) 


Ja såhär ser min Torsdag ut. Man har ju lite att göra fast man är arbetslös. Heh. ;) 


Har inte mycket bra bilder på mobilen, så ni får nöja er med denna! ;)



Min man!

Här kommer en liten filmsnutt på Castro från Västerås, dock bara från två klasser då den första verkar ha försvunnit. Iaf så på första filmen (vilket egentligen är sista klassen) så blir han arg på mig då jag klantade mig och lade han lite när på en oxer så att han rev den och eftersom jag redan klantat mig endel den helgen så sa han "tack och hej, nu har du fått tillräckligt många chanser matte". Heh 
 
Andra klippet gick det lite bättre, dock kanske jag inte rider allt för bra, vilket är en blandning mellan ringrostighet och pga regn och kyla så hade mitt knä sagt upp sig så i varje landning så kändes det som att det gick av igen och då är det ganska svårt att koncentrera sig klokt. Men fy satan vad fint han hoppade! Flög över varje hinder och var bara i andra kombinationen där jag tryckte på för mycket eftersom vi inte räckte fram i kombinationen i klassen innan. Men ja han är min Gud, kommer nog aldrig att kunna hitta en sån häst som han igen! Bästa! <3 
 
 
Sen så tappade han ganska mycket under denna resa, som ni kanske ser på hans överlinje. Innan vi åkte så var han verkligen ovanligt rund och jag var verkligen stolt över hur han såg ut, nu kan jag inte riktigt påstå samma sak. Men med ändrat foder osv så hoppas jag att han får tillbaka sin rundhet snart igen. :) 
 
 

PS of Sweden.

Det är några som frågat om mitt PS träns som jag köpte för ett tag sen, vad jag tycker om det, om jag känner någon skillnad osv. Har inte skrivit något speciellt om det tidigare då jag ville använda det mer innan jag uttalade mig om det. Men nu så! 
 
 
Här kommer lite plus och minus. 
 
 
+ Det är väldigt snyggt och sitter bra på alla mina hästar.
 
+ Det ser väldigt behagligt ut och hästarna verkar trivas med det, även Castro går bra på det. 
 
+ Jag älskar deras ide med pannbandet, det tar typ två sekunder att byta dom! Perfekt! 
 
+ Deras kundservice är outstanding, de verkar verkligen tänka på kundens bästa! 
 
+ Väldigt smart med snabbspännet på nosgrimman, dock borde de ha samma sak på den undre remmen också. :) 
 
+ Tyglarna man får med är riktigt snygga
 
+ Jag älskar dessa nosgrimmor som sitter mellan Engelsk och Remont, hästarna verkar trivas väldigt bra med dem. Sen är det även den enda nosgrimman som Q och Älg passar i. ;) 
 
 
 
- Många säger att kvaliten skall vara så fruktansvärt bra, men jag kan tyvärr inte riktigt påstå att jag tycker samma sak, mitt känns lite plastigt och det är väldigt svårt att spänna underremmen på nosgrimman då tippen har blivit väldigt mjuk och pluffsig så den böjer sig bara när man skall få in den i läderflärparna (ni förstår precis vad jag menar med denna underbara beskrivning va?! heh). Och sen färgar det även av sig lite när det blir blött. Men jag kan ju ha fått ett Måndagsexemplar också. :) 
 
- Tyglarna man får med är lite i hårdaste laget, de skulle nog ha skippat att ha läder innanför gummit. De skulle istället varit mer som Dyontyglarna, men som sagt, de är väldigt snygga iaf. :) 
 
- Den lilla läderplattan under hakan hamnar alltid på sniskan och fram mot munnen på mina hästar, vilket ser lite obehagligt ut, så jag tror att jag kommer att ta bort den snart. 
 
 
Jag kan inte påstå att jag känner någon enorm skillnad på mina hästar när jag använder detta träns, men jag tror att det beror på att jag redan rider dom i stort sätt dagligen med Micklem tränset. Båda tränsen har ju samma tanke, de ser bara annorlunda ut. 
Såg att PS själv hade svarat en person på Facebook att det alltid är bättre för hästen att ha ett träns som är utformat för hästens bästa (som tex Micklem och PS) oavsätt vilket märke det är i. :) 
 
Dessa träns kostar lite mer än vad Micklem tränsen gör, och då tycker jag att kvaliten är ungefär samma, men som sagt så kan jag ha fått ett Måndagsexemplar med tanke på vad alla andra säger. PS tränset känns dock lite skönare och mer genomtänkt över nacken än vad Micklem tränset gör. Tyglarna man får med till PS tränset kanske inte är de skönaste men de går att använda medans Micklem tyglarna är HEMSKA! ;) 
 
 
Så självklart kan jag rekomendera att köpa detta träns, det är ju bevisat att hästarna får mindre spänningar över nacke osv. Men alla hästar reagerar olika och är olika känsliga, så även om ni kanske inte skulle känna en sån stor skillnad (vilket jag dock tror att ni kommer att göra om eran häst aldrig gått med ett "bra" träns förut) så är det som sagt ändå alltid bättre för hästen att gå med dessa noggrant genomtänkta träns än med ett vanligt. :) 
 
 
 
 
 
 

Heh.

Ja igår hände det grejer här om vi säger så! Visst förstod jag att folk skulle reagera lite osv, men att det skulle bli mer än dubbelt så många som klickade in här igår än vad det vanligtvis är hade jag inte riktigt väntat mig kanske. Men ja ni är välkomna hit och jag hoppas ni stannar kvar. ;) 





Onsdag

Idag lär det inte bli mycket uppdatering på denna blogg tyvärr. Anledningen är Osteopat och sen jobb till 18. Men ja efter det skall jag väl försöka att skriva ihop något bra till er, trots att jag kommer att vara dö trött vilket man blir efter Osteopaten. ;) 
 
Mamma och pappa kommer att ta hand om djuren idag också, ilket innebär att ungdjuren får vila och gamlingarna lär få en varsin skogstur. Vad skulle jag göra utan mina päron egentligen? 
 
 
Juste fadern min pratade med dom på verkstaden om att typa ner Larven till B-kortsbil, vilket de inte trodde skulle vara några problem, så snart kanske jag kan köra runt på mina djur själv. Det hade ju underlättat ganska mycket! :)
 
 
Nej om jag skulle ta och hoppa in i duschen kanske. :) 
 
 
 
 

Här händer det grejer.

Statistiken skjuter i höjd idag, och vad kan det bero på tro? Heh. Nej bättre förklaring på vad jag tycker och tänker kommer senare. 


Iaf så fick Älgen ett tömkörningspass på ängen idag. Hon jobbade väldigt fint och även galoppen gick mycket bra idag. Det tar sig som man brukar säga! ;) 


Sen åkte vi till ridhus med gamlingarna där mor min red Stina och jag Castro. Till en början kändes det inte jätte bra, jag fick inte till någon bra ridning, ibland känner jag mig som en nybörjare när jag rider han, svårt att förklara men så är det iaf. ;) men ja efter ett tag så släppte det och då gick det istället väldigt bra, gudars så fin han var! 
Tränade lite förvänd galopp och sen skuttade vi över en liten bomserie på volt, vilket gick mycket fint. Åh underbara Castro! 

Stina såg också väldigt fin ut!! 


Bildsköna Älgen-redo för tävling! 

Tisdag

Idag har alla hästar fått ett litet morgonpass och skall snart få sig ett litet Em pass också. 
 
 
Älgen och Stina fick trava på lina över förhöjda bommar. Båda gjorde det helt okej, eller ja Älgen lägger väl inte ner speciellt mycket energi på att göra det fint och att inte vara i bommarna osv, medans Stina är snuskigt duktig på det där. Men ja, alla är vi olika. ;) 
 
 
Sen fick Lillgrabben skutta lite över en oxer, som till en början var snuskigt läskig, mes, men sen gick det bra. Ja fint hoppar han iaf! :) 
 
 
Sist fick Castro och Quando gå en liten 30min promenad med sin matte! Quando han sköter sig ju perfekt, går bredvid mig i rätt takt och följer mig vart jag än går, annat är det med den där 19åringen... 
 
Han kliar sig mot en, bufflar på en, hänger i min luva, biter på mig, skall bråka med Quando, går all annanstans än bredvid mig osv osv. 
 
När vi skulle vända hem så gjorde Q en fin jämn vändning åt det hållet jag hade tänkt, medans Castro först stannar och inte alls hade lust att vända hemåt, och sen när han väl gör det så går han åt motsatt håll än vad jag tänkt. 
 
Sen när det kom en bil så gick jag och Quando snällt in till högerkanten men tror ni Castro snällt följde med då? Nej nej han hade ju hittat ett gott grässtrå på andra sidan vägen som han ville ha, och när Castro vill ha något, ja då tar han det. 
 
Han må vara både knäpp och otroligt bostskämd, men ja jag tycker om han ändå! ;) 
 
 
 

En liten lunch fundering.

Detta som jag kommer att ta upp nu är något jag undrat väldigt länge, men aldrig riktigt uttalat mig om det. Det jag talar om är tänket kring unghästar, eller rättare sagt hur snabbt man stressar upp i klasserna med dom. 
 
Nu pratar jag inte om riktigt duktiga ryttare som verkligen har koll på vad de gör och har fina kvalitetshästar som fått rätt ridning och träning redan från början, utan jag tänker mest på, ja en person som mig själv(inte en speciell person utan bara någon på typ samma nivå), som ridit på medelnivå, ridit och tränat några unghästar under åren och har egentligen inte mycket erfarenhet, och som då "råkat" köpa/avla fram en helt okej unghäst med rätt inställning till hoppning. 
 
Och då bara för att det mesta går lätt, hästen utvecklas i raketfart, hoppar felfritt och gärna, så skall man alltid pressa den till det yttersta varje träning eller tävling?!. 
 
Jag förstår inte riktigt den där pressen. En 5åring får max gå 1.20m (1.25m på vissa tävlingar), så varför måste man då debutera det i början av året?, speciellt när den inte har fått gå högre än 1m året innan?! Varför inte låta hästen gå några fler 1.10m, bli helt säker på den höjden innan man går upp till nästa?
Som amatör gör man inte allt perfekt, man ger inte hästen de bästa förutsättningarna och lägger inte den rätt på varje hinder, så varför inte då rida in sig lite mer tillsammans? Ta det lugnt och låta hästen tycka arbetet är lätt oftare än svårt. 
 
Självklart skall man utmana dom ibland och inte bara skutta runt på låga hinder och göra lätta övningar, men om de måste anstränga sig fullt ut varje gång de tränar/tävlar och aldrig riktigt få känna att det är lätt så kommer arbetet snart bara bli tråkigt och ansträngande och då tappar de tillslut suget och glädjen till det. 
 
Så varför gör man det egentligen? För att det är coolare att hoppa högre än lägre? För att man tror att hästen är klar med 1.10m efter 2-3 starter? För att man inte längre vill tävla 1m men inte heller åka iväg och bara tävla en klass? Eller är det så att man som amatör verkligen tror att man är så pass duktig så att man är helt redo för det? 
 
Nu vet jag att mina unghästar är otroligt efter i utvecklingen och att tävla 1.20m på min 5åring känns, heh, ja inget som jag planerat in på någon tävling inom snar framtid iaf. ;) Men ja..
 
Det är ändå ganska ofta man ser en unghäst som går som en klocka, är i "rätt" fas och med på allt den skall vara med på(ja ni vet), men sen när den blivit äldre så går den inte alls, och ja den största anledningen är nog just utbränning, den har helt enkelt blivit för pressad som ung och sen tröttnat helt. 
 
Och om jag får säga vad jag tycker så har jag faktiskt hellre en unghäst som är väldigt efter nu, men behåller ett bra huvud och går länge i högre klasser, än en häst som tävlar högt som ung och stannar sen kvar på samma nivå eller inte går alls som äldre. Man måste ju tänka lite på framtiden också och inte bara tävling för tävling. 
 
Men vad vet jag... 
 
 
 
 
 
 

Måndag.

Denna veckodag brukar betyda hopplektion för en eller två av mina egna hästar. Men eftersom Älgen hoppade både i lördags och igår, och Q inte är helt fräsch ännu, så fick jag stå över denna gång. :) 


Iaf så har Q fått en 30min promenad idag, medans Castro och Stina fick gasa samt klättra lite. Castro tyckte det var mycket kul! ;) 



Älgen har bara fått lite godis och klappar idag, det var hon värd efter gårdagens fina jobb. :)


Annars så har foder och mineraler/vitaminer inhandlats idag. Imorgon skall jag försöka få tag på lite Pavo foder också tror jag. Mina hästar vill ha lite finmat också har de sagt! ;) 



Kommentar+Svar

Anonym

Hur gick det på tävlingen och hur många hästar hade du med?

 

Svar: Nja jag kan väl inte påstå att det gick speciellt bra! ;) 

 

Jag hade bara med Stina och hon gick en La:1 och sen en Msv C:2 eller 1a eller vad det nu var. Den sista var dock utom tävlan eftersom det var för få startande. 

 

För det första så var Stina väldigt taggad, vilket hon alltid är första tävlingarna, detta gör att jag spänner mig och då för jag över det till henne. På framridningen kändes hon väldigt fin, men sen när vi kom in på banan så fick jag till en början blackout och kom inte ihåg banan, så då satt jag halva programmet och bara tänkte på hur fan jag skulle komma upp rätt på medellinjen i slutet av programmet, jag hade glömt bort skritten vilket gjorde att när jag gick igenom programmet i huvudet så kom jag upp på medellinjen åt fel håll, alltså från dommarna och inte mot dom, det blir ju lite konstigt att hälsa åt fel håll liksom. ;) 

 

Så ja eftersom jag inte koncentrerade mig så blev ridningen väldigt slarvig och jag gjorde massa missar som jag inte brukar göra. Så ja det var lite surt. 

 

Tror att vi fick 66% och hade 2 poäng mindre än den som vann, jävulskt surt då Stina faktiskt ville vinna! Dum matte! Första gången vi inte vinner när vi rider det programmet också! Dåligt! ;) 

 

Andra klassen red jag bättre men det blev ändå ganska många missar som drog ner ganska mycket. Tex så var hon för böjd i öppnorna, enkla bytena misslyckades vi med helt, sen visade jag ingen halt i ryggningen osv, och detta drar ner väldigt mycket. 

 

Men ja Stina är jag väldigt nöjd med, hon är ju en liten prinsessa som verkligen försöker göra rätt fast hennes matte inte är helt med på vad som händer och sker. ;) 

 

 

 

Kommentar+Svar

Anonym

Vad har du för tävlingsplaner framöver med Castro? Ska du inte tävla Quando något snart?

 

Svar: Jag har väl egentligen inte några speciella planer med honom. Vi tar alltid en tävling i taget och jag har inte heller några mål eller liknande med honom. Så ja jag vet faktiskt inte riktigt när jag skall tävla honom nästa gång. :) 

 

Quando är inte heller något planerat med. Vi har inte riktigt klickat i hoppningen på sista tiden och då känns det onödigt att tävla när jag inte kan rida klokt och mest förstör för honom. Så tanken är att vi nu skall hårdträna och rida ihop oss mer, sen skall även han få visa upp sig igen. :) Jag har inte bråttom. 

 

 

Film på Fru Älg!

 
Vi har lång väg kvar, men visst börjar hon bli ganska så fin min lilla ÄlgHäst?! :) 

Resultat Älg

Idag har jag suttit på väldigt fina hästar, och tro det eller ej så har även jag skött mig ganska bra faktiskt. Det ni, det händer inte varje dag inte! ;) hih. Caprinhas resultat skriver jag om senare då jag måste åka ut och rida resterande två hästar innan det blir mörkt! :) 
 
 
Älgen
 
TävlingsDebut 90cm: På framridningen gick det väl helt okej, hon var väldigt okomlicerad och avslappnad och gjorde allt jag bad henne om. Hoppade kanske inte jätte roligt, men med bra bjudning och fokus iaf. 
 
Även inne på banan så var hon otroligt avslappnad och tittade inte ens på allt bredvid hindren, vilket hon gjort tidigare på "tävling". Utan hon var väldigt fokuserad på vad hon skulle göra och gjorde istortsätt allt perfekt! Så jävla cool! 
 
Här hoppade hon lite bättre och öppnade upp väldigt fint bak på alla hinder, och det kändes för en gång skull väldigt lätt. Sen blir det ju lite undertempo, någon korsgalopp och lite avbrott till trav för att fixa galoppen, men det var ändå väldigt lindrigt om man tänker på hur det brukar kunna vara! Iaf så gick hon runt banan felfritt och fick sitt första resultat på tdb, och även sin första riktiga rosett. Duktiga duktiga Älgen! 0 Fel. 
 
 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym

Sälj dina hästar och köp honom!! :-)

 

Svar: Hihi ja kom och kööööp! ;) 

 

 

Lördag.

Fy satan vilket äckligt väder det var imorse, snöstorm och kallt som satan. Men ja hästarna vill ut ändå... 
 
 
Iaf så åkte vi till ridhus med Stina och Castro, där jag red lektion för Fia på Stina och mor min åkte runt på Castro. 
 
Stina var på otroligt dåligt humör idag.. Fy vad arg hon kan bli ibland den där lilla ponnyn. Dock blev hon väldigt fin när hon kom ur det där och jobbade med mig istället för emot mig! Grejen hon blev sur på var att jag tvingade henne att jobba med hela kroppen i öppna och inte bara sega sig fram och knappt röra sig framåt. Men som sagt när hon väl orkade lägga tid på att lyssna och försöka så blev hon riktigt fin! :) 
 
 
 
Och ja Castro, han lösgalopperades och behövde inte jobba mycket idag, men det klagar väl inte han på. Jag blir dock lite smått irriterad på henne när hon rider runt på långa tyglar och inte lägger mycket fokus på att jobba han klokt. ;) Jaja glad är gubben iaf och det är väl det som är huvudsaken. 
 
 
 
 
Sen åkte vi till ridhuset med Älg och Lilleman och löshoppade dom. Första gången vi lastar Lillen i Larven och han har inte heller åkt transport sen han kom ut till oss, och ja då gick det ju inte speciellt bra att lasta, han gick omkull och jag fick en spark i huvudet. Så ja vi började lasta typ 1h innan vi skulle vara där och var beredda på att det skulle ta lång tid, men ack så fel vi hade, han gick rakt in utan problem. Vi är nog fortfarande i chock. Heh. Duktig bebis! 
 
Sen var det ju även första gången han löshoppades och även första gången han var i ridhus. Han var så himla cool hela tiden, visst gnäggade han lite, men annars var han jättejätte duktig! Hoppade fint gjorde han också, dock tyckte han att det var lite läskigt när det blev en oxer, men ja med tanke på att det var första gången och väldigt många nya intryck osv så kan han inte ha skött sig mycket bättre. Dock fick han lite vårkänslor osv, inget han visat förut. heh. 
 
 
Min duktiga lilla sötnos! 
 
 

Älgen skötte sig som vanligt väldigt bra vid löshoppning. Frambenen kan ju förbättras, men ja bakbenen är ganska så fina iaf och bjudningen är det inte någe fel på. Hon tycker det är kul att hoppa den där lilla hästen! Tror sista hindret låg på kanske 1.30m, vilket hon hoppade ganska lätt över. :) 
 
 
 
Herr Q fick vila idag då han varit lite känslig i sin vänsterhov nu två dagar. Märkte igår att han inte såg helt ren ut när jag longerade och på kvällen när jag gick igenom hans ben+hovar klokt så reagerade han när jag tryckte på strålen, så ja även han har blivit lite "förstörd" av snösulorna. 
 
Men ikväll så reagerade han inte alls lika mycket och såg även bättre ut på volt. Jag får kolla lite närmre imorgon och se hur han ser ut och om man kanske kan ta en liten ridtur på mjukt underlag, tanken är ju att han skall hoppträna på Måndag, men ja vi får se hur han ser ut imorgon när det är ljust och fint! :) 
 
 
 
 
 
Sen ljög jag faktiskt här om dagen när det var någon som frågade hur hög Lillen var. Jag sa att han var max 1.42m, men idag när vi mätte honom så var han faktiskt hela 1.46m. Så snart är han inte minst i stallet längre! ;) 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym

Har kikat på sådana stövlar men inte vågat köpa ännu. Vad tycker du om dem? :) 
Fina bilder!

 

Svar: Jag har nästan bara positivt att säga om dessa stövlar faktiskt! De är väldigt mjuka och sköna, samt ger helt okej grepp. Jag är fruktansvärt dålig på att ta sköta om mina stövlar (nu pratar vi ren misshandel av ett par läderstövlar) och har väl kanske putsat dom klokt 2-3ggr sen jag köpte dom, vilket var ganska länge sen. Och med tanke på detta så är de ytterstytterst lite slitna. 

 

Och om man tänker på hur mina Tretorn för 5000:- såg ut efter 10 användningar (tårna helt uppslitna i färgen, snören sönder osvosv) så är det enormt bra kvalite på dessa som kostar hälften så mycket, när man putsar upp dom klokt så ser de nästan nya ut fortfarande (gjorde det precis för att ni skulle få klok bild på hur de ser ut nu). 

 

Sen beställde jag ett par som var kanske en storlek för stora, så på mig sitter de inte speciellt tajt i vaden, men jag har tänkt att lämna in dom någonstans och se om man kan sy in dom lite då jag tycker att mina ben ser lite småfeta ut i dom. Jag vill att de skall sitta slimmade mot mina ben. 

 

Men ja om man köper rätt storlek så kan jag verkligen rekomendera dessa stövlar! Rikitgt sköna, riktigt snygga och bra kvalite! Finns att köpa på Dahrve! Så kom och köp! ;) 

 

 
 
Såhär ser de alltså ut idag efter att ha blivit putsade med Yes diskmedel. heh. La upp bilder på de ställen där de är mest slitna, alltså på insidan av vaden och framme på tån, men som ni ser så är det inte mycket slitna med tanke på vad de fått uppleva under dessa månader. ;) 
 

Liten C och stor C.

 
 
 
 
 
 
 
 
Tjooooooooooooockiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis! 
 
 Castro vågar inte stå på bakbenen som Lillen gör, hela tiden(tacka Gud för det) så istället står han och skrapar lite på honom. heh. 
 
 
Så här springer de runt och biter varandra i bakhaserna, runt, runt, runt, runt.. 
 
 
Helt ärligt så känner jag inte riktigt för att rida in det där odjuret om typ ett halvår. Han är (som ni kanske ser) fruktansvärt duktig på att stå på bakbenen, han står verkligen rakt upp och länge.. Bockar gör han även riktigt bra! Hmm Någon som är sugen? ;) 
 
 

Kom igen Ronja!

Ni har varit så duktiga på att kommentera på sista tiden, dock har jag inte varit lika duktig på att svara.. Men ja snart så skall ni få svar på alla era frågor! Det lovar jag! :) 





Fredag!

Igår fick alla hästar börja med att longeras över förhöjda travbommar på morgonen, ja alla utom Lillen då såklart, för han fick en långpromenad i skogen tillsammans med mig och Bamsehunden. 
 
 
Sen på Em så fick Castro och Stina ett varsitt dressyrpass med mig på ryggen. Castro kändes riktigt fin och fräsch och Stina kändes helt okej, jag tränade mycket enkla byten eftersom vi misslyckades med dem i helgen. Galopp ner till skritt går väldigt bra, men sen blir hon lite på och vill gå upp i galopp med en gång och börjar då takta lite och blir ostadig i formen, självklart är detta pga att jag spänner mig! Så ja det måste vi/jag hårdträna på. :) 
 
 
Sen fick Q och Älg en 30min promenad på asfalt. 
 
 
Så ja igår fick även jag motionera lite, först en 1h promenad med Lillskiten och sen en 30min promenad med de andra två tokarna. Det är bra för min korvkropp det! ;) 
 
 
 
 

Snygga(?)

Jag brukar ganska ofta påstå att mina hästar är ganska snygga osv, men efter att ha sett dessa bilder så vet jag faktiskt inte riktigt vad jag tycker längre... Heh. 
 
 
 
 
Han ser så fruktansvärt ond ut min gamla man, dock ser det hemskare ut än vad det egentligen är. Men ja speciellt glad kan jag väl inte påstå att han ser ut att vara. ;) 
 
 
 
 
Jag dööööööööööör. X'D 
 
 
 
 
 
 
 
 

Torsdag!

Idag har jag fått hjälp av Jennifer att motionera ett av mina odjur. Hon fick den stora äran(?) att rida Herr Q. Vi tog en långtur i skogen, tanken var att vi skulle hitta någon ny bra väg att rida på, men det slutade med att vi skrittade mest, heh, men ja även det är ju bra för hästarna. Vet faktiskt inte riktigt hur länge vi var ute, men länge var det iaf. Mysigt och väldigt trevligt var det iaf! :) 
 
Quando har ju varit lite småtråkig på sista tiden, ganska hängig oh jobbig i munnen, men han såg faktiskt riktigt fin ut idag när Jennifer red! Han är ju så satans snygg att se på när han går rätt, så jag var nog mer koncentrerad på att se på honom än på hur Älgen gick, så ja jag vet inte riktigt hur hon gick där under mig, heh, nej så pass kanske det inte var, hon skötte sig faktiskt exemplariskt,  men ja snygg det är han, min lilla tok (förutom när han slänger med huvudet i skritten då alltså) 
 
 
 
Sen fick både Castro och Stina en varsin kort tur i skogen. C kändes pigg och fräsch, inte alls stapplig som häromdagen. Dock tycker jag att han ser lite konstig ut ibland i hagen, men samtidigt så tror jag att jag alltid tycker det, han har inte full koncentration på vart han skall sätta fötterna och då ser han väldigt ojämn och konstig ut. Så ja han är förhoppningsnog tillbaka helt snart igen, men fram tills dess så får han ta det lite lugnt. :) 
 
 
 
 
Sist ut var Caprinha på hopplektion för Gill. Idag gick det faktiskt, om jag får säga det själv, riktigt bra! Jag klantade till mig lite på en linje så att hon kom in i botten på andra hindret, så efter det blev hon lite stark, men annars så tyckte jag att jag skötte mig helt okej. ;) 
 
Hon är fin den där hästen, hoppar med bra kraft och rättar sig om hon skulle riva. Och nu när jag hittat lite knappar så käns allt lite enklare också, så det skall bli spännande att se hur vi sköter oss på tävlingen i helgen! :) 
 
 
Olivia och Caprinha. 
 

MysPys!

 
 
 
 

Finhästen

Precis kommit hem från hoppträning med Pommeroy. Den hästen alltså, satan i gatan så fin han är. Sitter typ och ler hela tiden. Hih. 

Hoppar som en Gud gör han, men det var väl kanske inte någon överraskning för någon. ;) Och idag fick jag även en väldigt bra känsla, självklart är det långt ifrån perfekt, men det tar sig mer och mer iaf. Sen att jag flänger runt lite i hans stora galopp och han nog undrar ibland vad jag håller på med är en annan sak. Haha asså det är helt sjukt hur mycket det rör sig där uppe när han kommer igång med bakbenen, det går typ inte att hålla skänklarna still. ;) 

Men som sagt så njuter jag varje sekund där uppe, och jag är otroligt glad att jag får chansen att rida honom. Fina fina Pommeroy. 

Såhär ser jag typ ut när jag sitter där uppe! Hih


Finaste bruna! 

Linslusen Älgen.

 
 
 
 
Hon är precis som sin matte den där hästen, kan verkligen inte vara seriös på bild. Heh. 
 

Tisdag.

Imorse så fick Älg+ Stina+ Quando, trava på lina över förhöjda travbommar, alla gjorde det väldigt bra, men jag tror nog att Stina glänste lite extra. Q hoppade bara över alla bommar en gång idag, vilket är ett stort framsteg med tanke på att han gjorde det typ 10ggr igår, till och med han kanske kan lära sig saker ibland. ;) Heh. 
 
 
 
Sen fick Lillen longeras över ett litet hinder, gjorde det igår också. Helt sjukt hur snabbt dom där djuren lär sig nya saker egentligen. Igår skulle han stanna varje gång han kom mot hagen och tyckte hindret var lite konstigt och småläskigt, jag fick hoppa före honom en gång åt varje håll för att han skulle våga, heh, men idag gick han på en fin volt runt mig och bjöd väldigt fint på det lilla hindret, han fick till och med till några fina bocksprång efter hindret några gånger, heh, känns lovande. 
 
Iaf så fick han idag avancera till att hoppa en oxer, vilket var plättlätt, han förstod precis vad han skulle göra, och inte var det läskigt fast det blev ett "dubbelhinder", duktig liten bebis. 
 
Faktiskt så tycker jag att han hoppar väldigt fint, iaf med tanke på att han aldrig gjort det förut. Han gör väldigt runda och mjuka/avspända språng över dessa gigantiska hinder på 40cm. ;) 
 
 
 
Nu på kvällen så var tanken att alla 4 hästar skulle få sig ett varsitt ridpass, men nej riktigt så blev det kanske inte..
 
Började med att rida iväg på Castro och Stina, men så fort vi kom upp på vägen så kändes Castro väldigt konstig i frambenen, kort och stapplig, inte direkt halt. Svårt att försklara. Iaf så slutade det med att jag hoppade av och bytte häst med mamma så gick jag iväg med Stina och red ett dressyrpass på ängen medans mamma tog en liten promenad på hårt underlag med Castro. 
 
 
Stina var till en början ganska stel och lite smågrinig, så därför skrittade jag väldigt länge och la verkligen fokus på att bakbenen skulle vara rakt under oss, hon är nämligen väldigt duktig på att svänga runt baken så att hon inte skall behöva jobba. Men tillslut fick jag dit rumpan/bakbenen där jag ville ha den/dom, och då blev hon riktigt fin. Red inte alls något långt pass då hon blir lätt trött när hon jobbar rätt och jag vill ju inte göra det för jobbigt för henne så att hon bara tycker att jag är pesten. Men som sagt så blev hon väldigt fin och lätt i framdelen, samt mjuk åt båda sidorna. :) 
 
 
Skänklarna på rätt ställe osv... (Gill hade blivit galen av att se detta, heh) 
 
 
Iaf så tror jag inte att det är någon fara med Castro, utan det är nog hans fötter som spökar lite. Han har ju gått med snösulor hela vintern, vilket sliter väldigt mycket på hans redan dåliga strålar, och de blir inte heller bättre utav att jag slarvat med att kratsa samt tjärat dom. 
Nu när Ivan var och skodde om dom (i Fredags) så satt vi på han Buffert sulor fram igen som han haft förut, dessa sulor är lite uppbyggda (säger man så?) vid strålen så att det skall bli bättre blodtillförsel till hoven (om jag förstått allt rätt). Dock har jag märkt förut att han kan till en början kännas lite stum i benen, dock mest i galopp på hårdare underlag, när han haft dessa sulor.
Så nu när han redan har lite dåliga strålar och fick på sig dessa så blir det väl kanske lite obehagligt för honom till en början och därför blir han lite stapplig på hårt underlag innan han fått igång allt som det skall.
För han ser likadan ut i båda varven, han är inte varm i benen eller reagerar på någon sena, han är minimalt svullen i båda frambenen precis ovanför kotan, vilket han kan bli när han får problem med hovarna.
 
När mamma gått ett tag med han så gick han bättre och bättre och tillslut så syntes inget, men ja han får ta det lite lugnt nu, och antagligen så blir det ingen tävling för hans del. 
 
Han var ju halt på ett bakben häromdagen när jag skulle rida han i ridhuset, till en början så trodde vi att det var en vrickning, men även det visade sig bero på hans hovar, dom där snösulorna var verkligen inte bra för hans gamla hovar. ;) 
 
Men nu är jag väldigt duktig med att kratsa, sprita bort alla bakterier och sen tjära hovarna. Så ja snart är han förhoppningsvis tillbaka till sitt gamla jag igen, pigg och glad och precis lika bitig/bufflig/jobbig som vanligt är han iaf. Hih. Min lilla gubbstrutt. <3
 
 
Bushästen för några veckor sen. Jag hoppade av och hade väl inte full fokus på Herr Gammal, självklart gick han då iväg och direkt in i höladan där han hittade en fin hög med hö att smaska på. Toke! 
 
 

Sen blev det inget mer pass för de två yngre hästarna. Klockan var mycket och jag var lite less efter det med Castro, antagligen är det ju "bara" hovarna, men jag blir alltid så orolig så fort det är något med den hästen. Han är mitt allt och min största skräck är att hans gamla kropp skall säga upp sig, jag vill ju att han skall få ett underbart och långt pensionärsliv utan smärta sen när han inte kan tävlar längre, helt gå med massa unghästar och lära dom allt han kan (som han gör med Lillen, Gud alltså, den lilla hästen har verkligen blivit en kopia av Castro, heh) Världens bästa röda! :) <3 
 

Graciöst!

 
 
 
 
Huvudlöse Älgen?!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Full fart och ha kul.

Vet inte hur många gånger jag säger just den meningen (rubriken) varje dag, kanske skall komma på något nytt nu? ;) 
 
Nej ett tag till kan jag nog använda mig utav den, heh. Iaf så har Castro och Stina fått sig ett litet galoppjobb i skogen idag, fina galna lilla Castro. Fort går det, så det är bara att hålla i sig och be till Gud att man skall komma fram helskinnad, nej det kanske inte riktigt är så pass farligt, men som sagt fort går det, och Castro han är glad han. ;) 
 
Eftersom han faktiskt var lite smått lydig idag så lät jag han gå ännu ett snäpp fortare, vilket gick bra, iaf till sista turen hemåt, då kanske jag inte riktigt hade lika bra broms längre. Heh. Men han är ju faktiskt ganska söt när han gör sina små ponnyskutt och drar tyglarna ur händerna på mig och sen lägger in en extra liten växel. Jag har verkligen noll kontroll, men samtidigt litar jag helhjärtat på min gamling, jag vet att han inte skulle göra nått för att slänga av mig eller skada mig på något vis då han alltid stannar när jag håller på att ramla av, så fast jag har noll koll så känner jag mig väldigt trygg däruppe, konstigt nog. ;) 
 
Sen är han väl samtidigt väldigt förutsägbar eftersom han alltid hoppar iväg på samma ställen samt blir rädd för samma saker varje gång, så man vet vart man skall vara lite mer uppmärksam osv. Han är lite rolig min häst! 
 
När vi kom hem fick han även trava några varv på stallplan över några förhöjda travbommar på böjt spår (vilket även alla hästar fick göra imorse på lina) och det gjorde han väldigt fint! :) 
 
Helt enkelt en bra dag för min gamla man! Puss på han! ;) hih. 
 
 
Dom där två tillsammans alltså! Helt galna! 

Nej om man skulle ta och sluta med hästar kanske..

Heh, ja precis så känner jag för tillfället. Jag har två helt underbart fina unghästar, men kan jag rida dom då? Nejnej, här sitter man bara och förstör. 
 
Älgen hoppar allt hur jävla fint som helst, visst överhoppar hon sig lite, men jag tror inte det har något att göra med osäkerhet eller liknande, då hon aldrig har tvekat på ett hinder (pepparpeppar), utan hon har nog bara hittat någon kraft i sina bakben och tycker det är jävligt kul! Totalt otittig är hon också och hur du än lägger henne på hindret, ja du kan lika gärna ta hindret bakochfram och utochin, hon hoppar det ändå, och klarar det hur fint som helst utan att varit i någon bom mirakulöst nog. Visst överdriver jag väl kanske litelite, men fan vilken häst hon börjar blir. 
 
Men vad gör hon där uppe då, ja inte fasen verkar hon göra något rätt iaf, fy vad hemskt jag rider nu för tiden, obalanserad, sitter framme vid öronen, kommer fel på varje hinder, och flänger runt som en jävla dåre. 
 
Jag skall helt enkelt hålla mig till att bara tävla Castro lite då och då, för det verkar jag klara av helt ok, då kan jag känna mig lite duktig igen, men att hoppträna dom där små, fasen vad svårt jag har för det. Bläää. Så ja om det finns någon där ute som vill ha två fina unghästar så kom och rädda dom snarast annars lär dom snart vara fullkomligt förstörda. ;P Nejdå så hemskt kanske det inte är, men nej inte är självförtroendet på topp för tillfället nej, men svackor har man haft förut och alltid kommit ur dom, så någongång i framtiden så kanske jag kan komma tillbaka till att rida fint och få känna mig lite halvduktig igen. 
 
 
Du och jag Castro! <3

Gooooosiiiiiiiigt!

Man tar det man får, typ. 
 
Mina (eller egentligen Mammas) små flickhästar tycker att det är vår och dags för skapande av småhestar nu. Brunstiga som bara den och försöker då gosa lite med grabben i hegen bredvid (Quando), men nja han är väl mer intresserad utav att busa med de andra grabbarna eller att gosa med sin matte. Visst kan han pussa lite på de där två tjejerna också, men så fort de börjar kissa och ha sig så är det inte lika kul längre så då går han vidare till någon annan roligare. Heh. ;) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Otroligt söta och gosiga tsm! ;) 
 

Herren!

 
 
 
 
 
Tycker faktiskt att min gamla man har musklat på sin långa taniga hals ganska fint på sista tiden. Min fina orangea lilla favorit häst! <3 

Nors Stella Nova

Eftersom lilla Stina skall årsdebutera imorgon så åkte vi idag till Silikaten och trimmade igenom henne i solskenet. (Fruktansvärt underbart väder idag!) 
 
Iaf så kändes det helt okej, hon är super brunstig just nu, vilket gör henne mindre koncentrerad på mig och mer koncentrerad på alla andra hästar, och sen hittar inte riktigt jag ridningen klokt. Känns som att hon drar fram mig i sadeln hela tiden och att jag då får alldeles för mycket i handen, men det är bara att tränatränaträna. Stina är ju en riktig klippa och står ut med mig fast jag vinglar runt där uppe. Heh. 
 
Idag gjorde vi massa saker, lite byten, vilket kanske inte gick jätte bra idag, lite förvänd galopp, vilket hon gjorde väldigt bra, lite sluta i galopp, vilket hon gjorde fint, lite skänkelvikningar i trav, vilket gick helt okej jag var lite kass där, lite ökningar i trav och galopp, duktigduktig ponny, enkla byten, perfekt ponny, osvosv. :) 
 
 
Jag tycker även att lillponnyn har biffat på sig riktigt fint på sista tiden precis som Quando, nu är det bara Castro och Älgen som skall bli runda och fina också. ;) 
 
 
Tvingade pappa att knäppa lite kort på mig idag också, dock är han inte så jätte intresserad utav fotografering av häst, enligt han så ser alla bilder likadana ut, så därför behöver man bara ta ett kort och å är man klar sen. Så jag måste tjata på han hela tiden under ridpasset, så jobbigt är det ju faktiskt egentligen inte. ;) heh. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Precis i ett upptag från ökad galopp, därför ser det lite hårt och krystat ut, glömmer alltid bort hur känslig hon är. ;) 
 
 
 
Världens sötaste ponny, hih. <3 

Vad som komma skall.




Myyyyys!

 
 
 
Q försöker bryta sig in till Castro och Lillen, han har nog tröttnat på att gå själv nu. ;) 
 
 
 

"Horse Hero Lungeing Rope"

Eller en liten billigare modell, "graman mellan benen". ;) heh
 
Nej men jag har använt mig utav denna inspänning under kanske 1,5 år. Förra vintern använde jag den väldigt mycket på Älgen innan jag började rida henne igen efter det att jag skadade mig (hon fick ju vila ett tag där). 
 
Det jag tycker är bra med den här inspänningen är att hästarna arbetar i en låg och lång form, samtidigt som de är väldigt avslappnade. Sen kan man riktigt se hur rygg och rumpmusklerna arbetar. 
 
I vanliga fall (när man rider och jobbar hästarna osv) så vill man ju att dom skall lägga mest tyngd och kraft på bakbenen och få bort tyngden från frambenen, då hästarna tex blir mer kvicka i hoppningen, får allmänt lättare att arbeta och sen kan de annars lätt dra på sig olika skador/förslitningar på frambenen om man inte jobbar de rätt bakifrån. Dock kan jag tycka, med tex Quando, att det blir lätt lite för mycket utav den varan då han istället lägger all fokus på sina bakben och blir då lätt lite för hög fram, sänker ryggen lite och tappar bjudningen(självklart pga att vi inte 100% förstår varandra ännu), så därför tycker jag då att detta system är väldigt bra för honom då han verkligen kommer ner med nacken och upp med ryggen på ett väldigt avspänt vis, hela ryggen och rumpan dallrar när han springer runt en. Sen kanske han inte jobbar jätte mycket bakifrån, men eftersom han jobbar det alla andra dagar i veckan så känns det nyttigt att bara få gå avspänt ca 1 gång i veckan/varannan vecka. 
 
Sen som jag skrivit innan så brukar jag säkra upp med att ha ett stigläder runt halsen och trä igenom gramanen så att de inte skall lyckas trampa på den. Jag sätter gramanen aldrig speciellt hårt/spänt då jag inte anser att det behövs (eller skall göras) och då när de kommer ner i den där låga fina formen så hänger lätt gramanen läskigt nära marken, och jag känner mina spralliga små knashästar, de har inte alltid fötterna i en och samma rörelse om vi säger så... ;) 
 
 
Så ja jag kan verkligen rekomendera att prova på denna inspänning, som sagt inte varje dag, men iaf någongång då och då, just för att låta hästarna sträcka ut sina kroppar och få jobba själva i en avslappnad form. Just Try it! :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Min lilla ponny!

Har ni sett nå sötare någongång eller? Dör lite, lilla Lurv ponnyn! 
 
 
 
 
 
 
Tvingade mor min att komma ut och fotografera mig och Stina igår när vi tog ett litet dressyrpass på ängen, dock är min mamma inte den mest tekniska (se tex bilden nedanför) och sen var det inte mycket batteri kvar i kameran, så ja det blev inte speciellt många bra kort, men några lite halvbra iaf. Men ja många såg ut som denna här nedanför, på typ 5st var det inte ens en häst med på bild.. Heh. (men hon försöker ju iaf!) 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym

Har han martingal på sig?

 

Svar: Nej det är inte en martingal utan en ponnygraman. Det finns någon speciell longerinspänning som man sätter på detta vis och fungerar på samma vis, men det går lika bra med en graman. Sen har jag bara satt ett stigläder runt halsen och trätt igenom gramanen där då Q går i en väldigt låg form när han börjar bli trött och då är jag lite orolig att han skall trampa på gramanen. :) 

Sen så brukar jag inte ha något träns/bett på dom när jag longerar då jag inte vill att de skall få drag i munnen, de har nämligen en liten tendens till att börja busa när man låter dem gå på lång lina och då vill jag inte att det skall bli obehagligt i munnen. Sen går dom i precis samma form och arbetar lika bra i grimma så då kan de lika gärna få gå i det! :) 

 

Jag kommer nog skriva ett litet mer ingående inlägg om detta, vad jag tycker är bra med det osv, men just för tillfället får detta räcka. ;) 

 

Bus Q

 
 
 
 
 
 
 
Tror nog inte att man blir så mycket snyggare än såhär, heh. Fina lilla Q! 

Kommentar+Svar

Anonym

varför svarar du inte på alla kommentarer är nyfiken

 

Svar: Anledningen var att jag inte hann svara just då på alla. Så därför svarade jag bara på endel, men självklart kommer det snart svar på resterande. :) Så länge så kan nu ju ställa några fler, alltid kul att få massa kommentarer och frågor.  ;)hihi

 

 Så jävla het bild, men ibland åker faktiskt ridbyxorna in på ställen där man inte vill ha dom... 

 


Som ny.

Idag har jag gjort något jag aldrig gjort förut, men som jag kanske borde ha gjort mycket tidigare, nämligen gått till en osteopat. 
 
Har länge känt mig sne, tex så glider alltid sadel åt höger när jag rider, spelar ingen roll vilken häst eller sadel jag har, sen när jag står rakt upp och ner så lägger jag all vikt på vänster benet och knappt något på höger. 
 
 
Och ja hon hittade minsann en hel del som behövdes fixas, tydligen så tycker inte kroppen om att ramla av hästar titt som tätt under 19års tid utan att ha blivit tillfixad någongång. heh. 
 
 
Iaf så var det ganska mycket med mitt knä, tex lite ärrbildning i muskeln ovanför knät och så var ledvätskan seg(?), vilket är anledningen till varför jag blir så stel av att sitta länge i samma läge och inte riktigt klarar av att få knät helt rakt eller böja det helt. 
Sen var jag väldigt sne i höften, vilket är anledningen till varför sadeln snurrar för mig. Och även rörligare i vänster ben än höger. 
Min rygg var typ väldigt ihopdragen(?) nere vid länden. Normalt sätt så brukar man tydligen kunna dra ut ryggen någon cm (alltså när hon fixar problemet), men på mig var det ganska mycket mer än så. 
Sen var jag stel i nacken, mest på höger sida. Först när hon gjorde vänster sida så sa hon att jag var stel och sen när hon gick över till höger så var jag ännu stelare där. heh
Och sist så fixade hon något med halsen, eller ja det hade kanske också något att göra med nacken. 
Juste kobent var jag också, och så frågade hon om jag knep mycket med knäna (speciellt höger) när jag red, vilket jag gör ganska ofta eftersom mitt knä ballar ur totalt ibland och då kan jag inte lägga någon tyngd alls i stigbygeln.
Tydligen har hon jobbat med både ryttare och hästar förut, alltså fixat bådas problem, så hon hade lite koll på ryttarproblem, och så var hon även väldigt duktig på knäskador, så det känns verkligen som att jag har hamnat i rätt händer! :)  
 
 
 
Iaf så skall jag tillbaka nästa vecka igen och då skulle jag även få lite övningar som jag skulle göra hemma. Så min kropp skall nog kunna må bra tillslut, även fast jag misshandlat den ganska rejält under dessa 21år! :) 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym

Hur många olika hästar rider du för tillfället?

 

Svar: För tillfället är det Caprinha, sto 7år, 1.70m+(?), som jag hoppar på Torsdagar och skall även tävla henne lite tills det att hon blir såld. :) 

 

Sen skall jag och Jennifer försöka börja träna tillsammans iaf en gång i veckan med våra hästar, jag måste bara hitta någon transport att låna, eller lyckas typa ner våran buss till B-kort (vilket hade varit det absolut bästa). Och då skall hon få hoppa mina och jag hennes, hade varit väldigt kul/lärorikt att få se mina hästar med någon annan duktig på ryggen! :) 

 

 

 
 
Anonym
 
 
Har du några planerade tävlingra framöver?
 
 
 
Svar: Stina skall väl tävla dressyr i helgen och sen helgen efter det så skall jag tävla Älgen, Caprinha och kanske Castro (om han hinner komma igång klokt tills dess). Men annars har jag ingen tävling inplanerad, jag skall nämligen kanske iväg till fastlandet med två hästar efter WRKs tävling i några veckor, inget helt bestämt ännu, men ja därför har jag inte planerat några tävlingar! :) 
 
 
 
 

 
 
Anonym

Söker du jobb eller trivs du bra med att rida hela dagarna och bara jobba lite på Dahrve ibland? :-p

 

Svar: Visst trivs jag bra med att hålla på med hästarna varje dag och sen jobba ibland på Dahrve, det är ju ett väldigt soft liv liksom, men nja det är väl inte optimalt för ekonomin osv, det bästa hade ju varit om jag var heltidsanställd någonstans (helst Dahrve såklart eftersom jag trivs väldigt bra där, heh). 

 

Men nej söker jobb gör jag faktiskt inte, jag borde, men jag gör inte det. Och detta är nog en kombination mellan lathet, mer jobb innebär mindre tid till hästarna, känns som om jag skulle skaffa dagligt jobb här så blir jag fast på ön förevigt(heh), men ja snart är det sommar, vilket innebär mer jobb, både på Dahrve och travet, där jag även skulle få sitta i entren mer, vilket innebär att jag tjänar 300:- extra de dagarna (jobbar dock typ bara 1h längre än annars också), så ja då är det ju helt okej, men till hösten måste jag försöka hitta något annat jobb. Att ha 5 hästar är ju inte precis gratis liksom, även om vi har egen gård och billigt hösilage osv. 5 hästar är fortfarande 5 hästar. ;) 

 

 
 

 

Anonym

Vilken klubb tävlar du för och varför?


 Svar: Jag tävlar för SORK även iår då jag tycker att det är en väldigt trevlig klubb, alla är väldigt trevliga och det känns som att alla får samma möjligheter, eller hur man nu skall säga. 
 
Nu lär jag väl få massa skit när jag skriver detta, men jag tycker faktiskt att i WRK som jag tävlade för förut handlar det väldigt mycket om status, vissa har en högre status och makt och får då mer än andra, och sen så kan allt kännas lite snorkigt ibland osv. (kanske att det blibit bättre på sista tiden, jag vet inte)
Sen har man väl kanske tyckt ibland att de prioriterar lite lustig. Men ja visst finns det mycket positivt med WRK också, men SORK känns ändå mycket trevligare, lite lantligt liksom, medans WRK känns mer som en stadsklubb, om ni förstår hur jag menar?! 
 
 
 
 
 

 
Anonym

Har du film? Från träningen?

 
Svar: Tyvärr ingen film som jag kan visa här eftersom jag inte hade någon privat filmare med mig, men om ni går in på Jennifers instagram (@jenniferboberg) så kan ni se några filmklipp från när jag hoppade finhästen, samt lilla grå. :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Typiskt

Skrev ett jätte långt inlägg om dagens händelse, men nej då dig mobilen och allt försvann. Braaaa! 

Nu skall jag dra till stallet så hinner inte skriva om det nu. Men när jag kommer hem, då jävlar! ;) 





Grisen

Ibland flyger vi, ibland inte. Jag längtar till den dagen då jag kan rida han klokt och vi enbart flyger. Dock känns denna dag väldigt långt bort för tillfället, men en vacker dag! 





Kommentar+Svar

Anonym

Hur gick det på Pay and jumpen och vilka hästar hade du med?

 

Svar: Hade bara med mig Quando då Älgen fått en liten liten hoppvila nu eftersom hon pressats ganska mycket på sista tiden, och jag vill ju att hon skall hålla i huvudet i hela livet och inte bara i typ ett år. ;) 

 

Eftersom Q inte hoppat speciellt kul på sista tiden så tog jag bara två varv på 1m, men nej inte det kunde vi göra felfritt heller, heh. Nej men i första rundan så rev vi ett hinder och i andra två stycken. 

 

Men jag är varken nöjd med mig själv eller med honom, jag red riktigt dåligt och han var väldigt nonchalant, 1m skall en häst på 1.65m+ kunna hoppa felfritt oavsett hur kasst hon där uppe rider liksom. ;) 

 

Har på senaste tiden börjat fundera över om han kanske kan sitta fast någonstans i kroppen eftersom han inte alls hoppar likadant som förut, det finns liksom inte någon power i han, förut var man ju livrädd när man hoppade han eftersom man aldrig visste om man skulle hoppa 60cm eller 1.60m, medans numera är man totalt kolugn eftersom den enda gången han kör på höghopp är när man är på han i upphoppet. Så på Onsdag kommer Lillemor och känner igenom han och förhoppningsvis så hittar hon något som hindrar hans språng, annars så har ja väl förstört han eller nått. ;) Heh 

 

 

Kommentar+Svar

Anonym 

Hur stor är Lilleman nu? Har ser så liten ut ;) Vilken hingst är han efter? :)

 

Svar: Hihi ja han är min lilla plutt minsann! Han var väl 1.40m när han kom in från betet och har nog inte vuxit speciellt mycket efter det, så vad kan han vara då? Kanske runt 1.41-1.42m, på en uppspänd dag då alltså. Heh 

 

Han är efter Nintender, som känt får väldigt små avkommor, dock brukar dom flesta hoppa som satan, så i bästa fall kanske han kan bli en riktig liten superponny sen. ;) 

 

Han tränar redan på bakbenstekniken iaf! ;)
 

Kommentar+Svar

Anonym

Vem/vilka av dina hästar kommer du aldrig kunna sälja? 

 

 

Svar: Den jag vet helt säkert att han aldrig kommer byta hem igen är Castro. Han kommer att få bo hos mig tills han tar sitt sista andetag. Känns taskigt att låta han börja om med någon ny igen samtidigt som han har lyckats nästla sig in djupt i mitt lilla hjärta, så att sälja han skulle jag aldrig klara av! ;) 

 

Sen finns det nog en stor risk att lilla Stina kommer möta samma öde som Castro. Hon har ju varit till salu väldigt många gånger och varje gång när någon skall komma och provrida så har något hänt, och med tanke på vad hon varit med om under sin livstid hos oss och så är hon ganska speciell att rida osv så vill vi inte riskera att hon skall bli en vandringspokal, vilket nog lätt skulle hända om hon såldes till någon ponnyryttare. Sen är hon ju trots allt mammas häst och de två trivs väldigt bra med varandra och mamma har ju inte några tävlingsambitioner eller liknande så då är Stina en perfekt häst för henne. :) 

 

Sen har jag väl en liten känsla att Lillgrabben kommer bli väldigt svår för mig att sälja. Jag får ju då lite för mycket känslor för mina hästar om vi säger så. heh Men ja han lär ju också bli en liten ponny, så vi får se hur hans framtid blir, kanske att han kommer få vara kvar, men ridas av någon yngre. Men nej inte kommer det vara lätt att sälja han om den dagen kommer. 

 

Quando och Älgen är det lite annorlunda med, självklart tycker jag om dom väldigt mycket, men om det visar sig att dom två inte är det jag sökte så hamnar de nog ute på annons, dock är det långt tills dess som det ser ut nu iaf. :) 

 

 

 

Min lilla röda!!

Åkte som sagt till ridhuset med fuxarna förut idag. Satt upp på Castro och började skritta runt på långa tyglar. Kände direkt att något var fel då han rörde sig väldigt stelt och konstigt, började trava på långa tyglar för att känna lite mer och då hade han en jätte konstig takt så det gick knappt att rida lätt. Så då stannade jag han och hoppade av, och när jag stod på marken så lyfte han upp vänstra bakbenet och kollade på det, så ja han är ganska tydlig med att visa vad han har ont, gullehästen!! Sen när jag började klämma och känna lite på det så fick jag till en början inte ta någonstans utan att han såg ut som att han verkligen led (lite överkänslig kanske, heh), jag fick inte ens kratsa hoven först, men sen kunde jag klämma och känna utan att han brydde sig. 
Dock var han lite lite varmare i kotan och gallig på det benet men inte på det andra, innan vi åkte iväg så såg han likadan ut på båda, men annars kunde jag inte hitta något fel. Antagligen så har han vrickat till sig lite precis innan jag tog in han, han och Lillen busar ju runt hela dagarna, annars så vet jag inte vad det kan vara, min lilla gamla. 

Mamma gick runt med han i ridhuset medans jag red Stina och ju mer han gick desto bättre blev det, dock verkade han väldigt frustrerad över att han inte fick gå mer än vad han gick, för satan vad jobbig han var efter, gick och bet mamma hela tiden, hårt också, bufflade  och var allmänt väldigt jobbig. 

Men nu står han lindad och fick kylande liniment förut i ridhuset! Så nu får han bli skrittad i några dagar så får jag hoppas att han är bättre sen (han har inte vilat på typ 4 veckor så det var väl dags för det nu). Usch klarar inte av när han inte är helt hundra, han är verkligen min lilla bebis!! 





Lördag

Nu är vi påväg ut till djuren där alla skall motioneras, de små skall få sig ett galoppjobb i skogen medans de gamla skall få komma till ridhus och ridas igenom lite klokt! Kanske att C till och med skall få styrkehoppas lite! Men det beror ju helt på hur mycket folk det är i ridhuset. 

Imorgon skall Q få hoppa en liten bana på 1m på wrks Pay n Jump, ingen idé att hoppa högre nu när han inte känns så rolig, :) 





Samma sak varje dag...

 
 
 
 
 
 
Någon som vill rida in han i höst? Eller han kanske kan få vara maskot hela livet.. ;) 
 
 
 
 
 
Ja nu när vi skaffat ny kamera så får ni börja vänja er vid att få massa bilder på min lurvponny. Jag skall bara lära mig vilket som är bäst läge så att bilderna blir bättre. Men visst är han ganska söt ändå min lilla Russ-Nordis?! höhö. 
 
 
 
 

RSS 2.0