Pojkarna

Igår fick Quando och Lillen åka iväg och löshoppa lite. Båda skötte sig ypperligt. Lillen fick hoppa 1.20m och Quando 1.40m, tänkte höja mer till Q men han gjorde ett så himla fint språng så det fick räcka. 
 
 
 

Kommentar+Svar

Har du ingen på två ben?
 
 
Män på två ben har så mycket egna åsikter och går inte att låsa in eller styra över som det går med dom på 4 ben. Helt plötsligt så kommer de på att det finns andra roligare saker i livet som de hellre gör och då står man där ensam och utkastad.
Hästarna har liksom inget annat val än att dras med mig tills den dagen jag själv tröttnar på dom, vilket inte har hänt ännu så de får dras med mig länge, stackarna. 😉
Men ja den dagen man kan låsa in pojkvänner lika lagligt som hästar så kan jag tänka mig att skaffa en 2 bent kille också, fram tills dess så håller jag mig till de 4 benta. 
 
 
 
 

God Jul

God Jul från mig och mannen i mitt liv. 🎄
 
 

Castro

Igår när jag skulle ta in hästarna så gav Castro mig en lätt hjärtattack. 
Han brukar alltid gnägga när man kommer och står alltid och väntar vid grinden. Men igår var han helt försvunnen och det var helt dött i hagen. Det var ju helt bäckmörkt men hans hage är ganska liten så man brukar alltid iaf kunna se en skugga av honom. 
Jag ropade flera gånger och började gå in i hagen. Inte ett ljud. Jag såg ju framför mig att jag skulle snubbla över en död Castro så mitt ropandes blev allt mer gällt och panikartat. 
Det jag inte hade uppmärksammat var att det gick två människor uppe på vägen med pannlampa, Castro stod längst upp i hagen och glodde på dessa inkräktare och hade inte tid med mig för tillfället. Så fort de hade gått förbi så kom han och mötte mig och förstod inte alls varför han fick skäll och varför jag skulle gå så himla långsamt tillbaka till grinden, jag hade nämligen kastat iväg en höpåse i ren panik som jag var tvungen att hitta i mörkret. 
Castro hade inte längre tid att vänta så han gick fram och tillbaka och bufflade irriterat på mig och var väldigt tydlig med att jag var jävligt långsam nu faktiskt. 
 
Jag älskar den där hästen lite för mycket för allas bästa och jag kan ju bara tänka mig vad de där människorna uppe på vägen tänkte när de hörde paniken i min röst när denne inte kommer efter drygt 10 sekunder. Aja han är bäst så det är okej. 😉
 
 
 

Kommentar+Svar

Vilken är den roligaste häst du ridit, dressyr? Hopp?
 
Hoppning är ju Pommeroy utan tvekan.
Älskar att hoppa Castro och han ger en otrolig känsla han också, men han har inte samma huvud och hjärta som Pom hade. 
 
 
Dressyr vet jag inte riktigt faktiskt. Har inte ridit så många dressyrhästar eller välskolade hästar över huvud taget. Har ju aldrig fått en "färdig" häst utan har haft mest unghästar i mitt liv. Men ja den trevligaste att rida på marken måste nog vara Liston, en PRE hingst som stod i ett stall som jag brukade jobba i förut. Han var ganska ung när jag red honom så han var väl inte speciellt välskolad han heller, men ja han rörde sig väldigt trevligt och var väldigt lätt framme och lyhörd för hjälperna. Detta var ju ingen dressyrhäst det heller utan han används till tornerspel. Men ja väldigt trevlig och maffig att rida. 
 
 Liston

Kommentar+Svar

tror du att ditt liv hade sett annorlunda ut om du aldrig skadade knäna så allvarligt?
 
Jag vet inte om livet sett jätte annorlunda ut men framtiden hade definitivt gjort det. 
Jag vill ju jobba med hästar, det är det jag älskar och det enda jag är någorlunda duktig på. Jag vill inte bli bäst i världen men jag vill bli så bra som jag kan bli och kunna leva på hästarna på ett eller annat sätt. 
Detta vet jag inte om jag kommer kunna göra i framtiden med mina knän, efter 3 hästar så är knäna ganska möra, så tänk då hur dom hade varit efter 10. 
 
Men ja jag får helt enkelt se hur det blir. Jag tänker inte ge upp i första taget iaf. 😉
 
 

Kommentar+Svar

 

kan du inte berätta mera om din olycka som pajade dina knän? med mera detaljer :)

 

Jag har nog berättat det antal gånger nu men vi kan ta det igen. 😉

 

Första skadan var för 4 år sedan, veckan efter jag gjorde ett spontanköp vid namn Quando. 

Vi skulle hoppa själva i ridhus eftersom Ninna inte hade någon lektion just denna vecka. Allt gick bra fram tills Quando fock knäppen på en liten kryssoxer. Jag visste inte att han gjorde sånt här på den tiden så jag var allt annat än beredd och därför flög jag av och landade på fötterna vilket gjorde att överkroppen krossade underbenet, så det blev ett antal frakturer på skenbenet, leden var helt ihoppressad så överbenet och underbenet låg emot varandra och sen var även ett ledband utdraget. 

 

 

Eftersom det inte såg så allvarligt ut så trodde vi (jag, mamma och pappa) att det nog inte var så farligt utan bara en vrickning så åkte vi inte till sjukhuset direkt utan jag sov hemma.

Jag kunde enbart ha benet i 90 graders vinkel och inte stödja på det men det gjorde egentligen inte så ont som man kanske kan tro att det borde göra.

 

Dagen efter så kunde jag fortfarande inte stödja på det så vi åkte ner till akuten.

Innan röntgen så trodde även läkaren att det bara var en vrickning men att vi borde röntga för säkerhetens skull. 

Efter vanlig röntgen så såg man att det var en fraktur på benet men den såg inte så allvarlig ut så vi fick göra en skicktröntgen så man skulle se om man var tvungen att operera eller om det skulle läka av sig själv. 

Efter skicktröntgen så såg man dock att det var ganska mycket som var trasigt och operation blev bokad. 

Jag fick panik och tänkte på hur lång tid det skulle ta innan jag fick rida igen. En av läkarna sa då att om det hade varit lite värre så hade de fått amputera benet så jag skulle istället se det positivt. Med amputation menade de nog att de hade behövt byta ut hela leden och inte att jag skulle bli enbent, tror jag iaf. 😅

 

Eftersom leden var paj så var de tvungna att borra hål genom benet upp till leden så att de kunde knacka upp leden igen. Man var då tvungna att ta ben från höften så att man kunde packa igen hålet man borrat, detta var det som gjorde absolut ondast efter operationen. Jag kunde endast ligga i en viss ställning för att annars gjorde det så satans ont. 

Om jag skulle upp på toaletten så var de tvungna att ge mig extra morfin för att jag ens skulle kunna sätta mig klokt, annars var det helt omöjligt. Och då har jag ganska hög smärtgräns. 

 

2 veckor låg jag på sjukhuset sen kunde jag klara mig på kryckor hemma. Efter 10 veckor så skulle jag få börja gå normalt utan kryckor och då tyckte jag att jag var redo för att rida också. 

 

Här är en film på olyckan. Ser sjukt töntigt ut så ni kan ju förstå att vi inte trodde att det var så allvarligt som det sen visade sig att vara. 

 

 

Andra knät skadade jag i skidbacken för två år sedan när jag var på skidsemester med min dåvarande pojkvän och hans kompis samt bror. 

Hans bror hade kört in i mig i backen innan så att jag ramlade och slog i axeln, så då tyckte jag att det var en bra ide att ge igen i nästa backe. 

Självklart ramlade han då över mig. Min skida fastnade åt fel håll och eftersom han ramlade på knät så pressades det åt fel håll och small till. Jag knäppte av skidan så fort jag kunde så att jag kunde få knät i rätt riktning igen. Det gjorde lite ont men jag tänkte att det kan ju inte vara så farligt och försökte ställa mig upp, men så fort jag satt stöd på det benet så sjönk det ihop och var väldigt instabilt. 

 

Micke fick åka ner och hämta någon som skjutsade mig ner med en snöskoter och sen var det färdig åkt för min del den resan. 

Jag fick lite omplåstring i en stuga och sen åkte vi hem till oss. 

 

När vi kom hem från resan så kändes knät helt okej så jag red på som vanligt, det var ju tävling på helgen efter. Dagen innan tävlingen så skulle jag gå ut med två ponnys som stod i vårt stall just då, den ena vägrade gå ner i hagen så när jag skulle spjärna emot när den kastade sig bakåt så hoppade knät ur läge. Jag höll på att svimma för att det gjorde så jävla ont och sen när det hände igen direkt efter så fick ponnyjävlarna stå inne och jag åkte hem. Haha 

 

4 klasser gick bra dagen efter men i den 5e så hoppade knät ur läge i ett språng och i landningen så låg det ju fel och då slog meniskerna i varandra och jag flög av. Det går liksom inte att styra benet när det blir som slajm och gör så satans ont så att man håller på att svimma. 

Micke fick komma och hämta mig och köra ner till akuten. Knät svullnade upp så mycket så att de fick tömma det på blod. Här pajades även menisken och ett annat ledband drogs ut samtidigt som det blev en fraktur på skenbenet. Men det behövde de inte göra något åt som tur var, så jag kunde tävla hela säsongen sen med bara några knävridningar lite då och då på hästryggen. En gång svimmade jag mitt i skogen när Quando bockade och knät hoppade ur. Jag halade mig ur sadeln och svimmade innan jag landade på marken precis vid hästarnas fötter och vaknade av att mamma skrek som en jävla dåre. 

 

Nu är det knät lagat iaf och jag får hoppas på att det är lite bättre än innan och att jag skall klara mig utan dubbla knäskydd. 

 

 

Kommentar+Svar

När tänker du börja hoppa igen?
Eller har du redan gjort det?
 
Tanken är att jag skall iväg till ridhus och testhoppa lite i mellandagarna. Den 3e Januari så lär det bli hoppträning för Ninna så då måste jag nog testa iaf 1 gång innan och se om det går eller inte. 😉
 
Jag har inte varit på något återbesök så jag vet ännu inte hur det läkt där inne i knät. För tillfället känns det i stort sett som innan, kanske inte lika ostadigt men inte bra heller. Jag har inte testat att rida i sadel ännu utan rider bara barbacka just för att skydda knät mot belastning, antagligen så får jag egentligen inte ens rida ännu och med tanke på hur mycket alla läkare har dumförklarat mig varje gång jag kommer in med ytterligare skador pga förbjuden ridning så försöker jag att vara så försiktig som jag kan och för att för en gångs skull kanske klara mig från nya skador innan den gamla läkt helt. 
Men som sagt. Tanken är att jag skall börja hoppa snart så att jag kan vara igång klokt tills mars för då hade väl Natta hittat ett meeting som vi skulle åka på. 😉
 
 
 

Kvällsnöje

 

Igårdagan

Igår red jag Lillen och Quando på banan, och mamma de andra tre. 
 
Lillen var pigg och busig och ville inte alls göra som han blev tillsagd till en början. Men efter en stund släppte det och då blev han riktigt fin. Han kommer bli väldigt fin en vacker dag den där busen. 
 
Quando var inte på sitt bästa humör igår. Till en början så tryckte han bara emot och gick långsammare ju mer jag skänklade. Sånt skit orkar jag inte med så efter någon ponnyspark (kanske att ta i) och mycket beröm så blev han som han skall vara. Så vi avslutade iaf väldigt bra. 
 
 
 
 

Hästar i mitt liv - Pommeroy

Pommeroy
Pomme Royal - Nebraska
Född 2003
 
 
 
 
En häst på miljonen.
Ett sånt självförtroende som denna häst hade och den känslan han gav till ryttaren har jag aldrig känt hos någon annan häst någonsin. Det fanns inga gränser och han hoppade allt du styrde på oavsett höjd. Andra gången jag hoppade honom så smackade Jennifer (hans ägare) upp en oxer på 1.65m som han hoppade som om det vore 90cm. 
 
Anledningen till varför jag började rida honom var för att Jennifer själv inte ville tävla och frågade då mig om jag ville göra det. Självklart tackade jag ja och vi fick väl 5 tävlingar tillsammans där vi gick från 1m till 1.30m. Han hade innan tävlat upp till 1.10m. 
På alla 1.20 samt 1.30m vi var med i så hade vi sammanlagt 4 fel. En helt otrolig häst som nog hade kunnat gå hur långt som helst om han blivit såld till någon etablerad ryttare. 
 
Tyvärr så fick de ta bort honom för ett tag sen pga en nackskada som inte gick att göra något åt. Väldigt sorgligt då han var en riktig stjärna som älskade att tävla och gav alltid 110%. 
 
 
 
 
 
 
 
Tydligen så har jag tagit bort alla filmer på Youtube men ja jag får se om jag hittar någon gammal som jag kan ladda upp på nytt och lägga ut här någongång. 

Hästar i mitt liv - Farbror Frej

Farbror Frej
Axi RW 70 - Orchis Cham 
Född 1998
 
 
 
Denna häst fick jag låna av en kompis i två omgångar när de hade kommit in i en dålig svacka tillsammans. 
Frej var lite som Älgen är, han gjorde det du bad om men inte så mycket mer än så, om du släppte skänklarna så stannade han snällt, men om du bad han att hoppa så gjorde han alltid det, oavsett hinder eller höjd. 
Han var väl inte jätte försiktig på hinder utan kunde riva ett eller två ibland. Men jag var mest glad åt att ha en häst som alltid hoppade och som jag kunde hoppa lite högre på än vad jag kunde med mina egna. 
 
Vi red en Msv B tillsammans med 8 fel, annars fick vi några placeringar upp till La. På träning hoppade vi banor upp till 1.30m utan problem och vi hade nog kunnat komma en bit om jag haft han längre.
Jättefin häst med väldigt mycket kapacitet, lite bekväm bara och precis som sin bror (Curt) så var inte dressyr någon favorit. 
 
Han såldes sen till fastlandet till en som tävlade lite fälttävlan med honom och sen vidare till Danmark, sist jag hörde något så hade de tyvärr tagit bort honom, vet inte anledningen dock. Väldigt synd för det var en väldigt trevlig häst om man hittade knapparna. ❤
 
 
 
 
 
 
 

Kommentar+Svar

Vad är det högsta du hoppat?
 
Det är nog 1.65m med Pommeroy. Typ 2a gången jag hoppade honom. Den hästen. Mums.
 
Castro har jag hoppat 1.60m med några gånger. 😊
 
 
 

The old days

 
Ponnytiden. Världens bästa Curt och finaste Stina. :D 

Bockelibock

Idag fick hästarna komma ut i skogen allhopan. Quando som gått på banan nu några dagar i rad blev nog lyckligast av alla. Och när Q är glad så bockar han. Oftast brukar han göra ca 3 bockar och sen slutar han. Men idag flög han 2m upp i luften typ 10 gånger på raken med huvudet mellan benen och ryggen 50 cm högre upp än resten av kroppen, och där satt jag baracka med inga tyglar och hjälmen för ögonen. 
Det bästa av allt är dock de gånger mamma tittar bak och ser när vi kommer bokadandes efter. Man kan nästan tro att hon sett ett spöke. Underbart. 
 
Jag set det dock mest som positivt och skrattar åt honom, vilket inte gör saken bättre för det verkar göra han ännu busigare. Men så länge han bockar uppåt och framåt så är det ju ingen fara, rå sitter man ju ganska säkert trots att han gör ganska stora saker. Söt är han iaf. 
 
 
 

Jag är sjuk

Vissa har problem med alkohol och andra med droger. Mitt problem är blommor. Jag försöker intala mig själv att det är lägenheten som är för liten och inte jag som har för många blommor. Men när man räknar efter och kommer till antalet 29 blommor så börjar man inse att det nog hade varit ganska många även om jag haft 3 rum till.. 29 blommor, 26 kvadrat, alltså över en blomma per kvadratmeter. Att jag ens får plats själv är ju helt otroligt. 
 
 
En rensning behövs helt klart, inom kort lär nog några få flytta hem till mor och far så får de ta hand om dem tills jag skaffat något större. Heh. Det är inte fint, det är bara mycket. Överallt. 

Fina gamling

Idag har denna gamla herre blivit klippt. Eller ja halvklippt iaf. 
Tålamod är något denna häst inte blivit tilldelad vid födseln. 10min är går det helt ok, sen tröttnar han. Då måste man stå och skrapa, flytta på sig åt fel håll så att sladden inte räcker eller bita i klippmaskinen. 
Han tog ut irritationen sen när jag tömkörde honom då han bockade som en liten dåre och var allmänt uppblåst. BästHäst! 
 
Finaste 21åringen! 
 
 
Vädret var fantastiskt idag. Snöblandat regn med blåst i sidled. Så jag var lite blöt efter att tömkörde en höst och ridit två. Men alla hästar var väldigt fina så det gjorde inte så mycket.  
 
Quando är väldigt trevlig att rida nu, nästan precis som jag vill ha han. Det är enda man kan klaga på är väl bromsen som är i lite för mycket ibland när man samlar honom, han fastnar gärna i samlingen och blir som en gunghäst. Men annars är han som en gudahäst att rida nu. Njuter varje sekund. 
 
Liten fick sig också ett litet pass, han förstod inte riktigt varför han skulle behövs gå i detta skitväder när alla andra hästar stod inne och åt mat, samtidigt som han hatar vattenpölar så dessa försökte han undvika så gott han kunde. Men tillslut så gav han med sig och kunde låta mig bestämma vart vi skulle vara på ridbanan. Duktig Liten. 
 
Q i sitt nya fina täcke från PS, Älgen har fått ett likadant så de kan matcha varandra sen när vi skall ut på tävlingar nästa år. 😄

Hästar i mitt liv - Cortino

Cortino 
Aka Curt
Axi RW 70 - Gimmick RP 101
Född 1998
 
 
 
 
 
Min första egna ponny, mitt hjärta och mitt dåliga samvete. 
Denna lilla bakrädda buse som aldrig haft ett täcke eller stått på stall fick jag när jag var 10 år och han 4. Inte den bästa förstahästen kanske men jag har alltid haft erfaret folk runt mig så det har funkat ändå. 
 
Guldponnyn med en teknik för Mvs A men ett huvud för Lc-Lb. Vi fick iaf många segrar och placeringar upp till Lb och någon placering i La. 
 
Detta var en ponny som busade med de erfarna och dösnäll mot de mindre erfarna. Han kunde bocka, göra lufsprång och busa när jag satt på ryggen men när KP, en kille med handikapp, kom och red honom så var han väldigt försiktig. 
 
Denna lilla ponny var mitt allt, man kunde göra precis vad man ville med han och han var alltid glad. Ett riktigt litet lyckopiller. Han gnäggade alltid när man kom och kom alltid glatt när man ropade. 
 
Han hatade dressyr samtidigt som han var väldigt skolad. Han gjorde byten i varannat, öppna och sluta, galoppslutor och massa annat kul. Men huvudet höll han helst rakt upp i luften om man inte hade något skarpare bett på honom. 
 
I 10 år fick jag ha denna prins sen var det dags att säga hej då. 
Vi bytte ju honom mot Älgen och då till en gård som hade ridläger på somrarna och en skötare på hästen på vintern. Vilket kändes som att det skulle passa honom bra. Inga höga krav och där kunde han kunna bo för evigt för ingen skulle växa ur honom. Vi skulle aldrig sälja han till ridskola då jag inte tycker att det verkar som någon rolig miljö för hästarna men detta var inte på samma sätt eftersom det inte var ett nytt barn varje dag och flera lektioner i rad. 
 
Iaf så blev en tjej förtjust i honom så då sålde dom Curt till henne. När hon vuxit ur honom så såldes han vidare till en liten ridskola. 
Jag gjorde misstaget och hälsade på honom för 2 år sedan, synen jag fick var en tung och omusklad ponny med död blick som stod i spilta med en häst bredvid sig som sparkade som en dåre i väggen mot han. Han blev skiträdd och hoppade på mig och gjorde läten som att han tappat andan. 
Det här är anledningen till varför jag aldrig skulle sälja han eller någon annan häst till ridskola. Fy fan, jag grät hela vägen hem och mår dåligt över detta varje dag sen dess. 
Vi försökte köpa tillbaka honom men det var lönlöst tyvärr... 
 
Min älskling. 😔❤ 
 
 
Kalle och Curt. 
 
 
 
 
 
Här var vi inte så stora och kaxiga. 
 
 
Våran sista tävling tillsammans. 
 

Bling

Kan ha råkat köpa på mig ett pannband eller två, eller tre..
 
Nu skall häststackarna bli fina till nästa tävlingssäsong. 
 
 
Det är svårt att få till en bra bild med en dålig kamera.. 

Bra att ha.

Vad hade lilla lata jag gjort utan min mamma?! 
 
Jag bestämde att jag inte längre vill ha de stigbyglarna som jag har på 3 av mina sadlar. Dessa är inte säkerhet och med tanke på vad jag rider på för djur så vill jag gärna komma loss de gånger jag flyger mot marken. Så nu skall de bort och nya inhandlas. 
 
Mamma tar tag i saken och lägger ut annons på de gamla och när jag frågat henne hur det går så får jag till svar, ja ett par är sålda och ett par nya kommer snart, de skulle ha 1500 för dom men jag fick dom för 900! 
 
Så på en dag så har hon sålt ett par och köpt ett annat. Själv är jag bara kung på att köpa saker men sämst på att göra mig av med saker som aldrig används. 😅
 
 

Kommentar+Svar

Hur långt tror du att hon kan gå? 
http://isabellaf.se/
 
 
Svårt att säga. Men hon har absolut kapacitet för iaf 1.40m. Har hon huvud för det vet jag inte, men det märker vi sen. ;)  
 
 

Cooltender

Cooltender
Aka Lillen
Nintender - Orchis Morio
Född 2012
 
 
 
 
Min lilla huligan. 
Vi betäckte ju Stina efter hennes olycka 2011 och fick då denna herre. Vi ville ju inte ha en till ponny så vi tog en stor hingst, Nintender är precis den typ av häst som jag gillar och han kostade inte guld att betäcka med, så valet var ganska enkelt.
Önskan var ju att det skulle komma ut en mini Nintender på 165cm men vi fick en Lillen istället - en kortbent stackare som fått alla dåliga egenskaper från båda sidor. 
Men han är söt, och tur är väl det. 
 
Inriden och inhoppare har han blivit, men inte så mycket mer än så tyvärr. Detta beror på att jag varit duktig på att skada mig under hans levnadsår och han är inte den häst man sätter sig på om man inte vill riskera att skada det som redan är skadat ännu mer. 
Hans största problem är att han tycker livet är lite för roligt och vill helst göra allt som är kul och då har man inte tid eller lust att lyssna på det som är mindre kul. 
 
Hans största talang är att bocka, han bockar när han är glad, när han blir rädd, när han inte får som han vill och ja nästan hela tiden. Om han inte vill gå åt det hållet du ber han om så är han även duktig på att stå på bakbenen, så ja han är en riktigt liten odåga. 
 
Men han verkar iaf fått en bra inställning till hinder, det lilla han hoppats hittills då. Han är precis som sin moder så bommar på marken och kryss är livsfarliga men om de kommer upp i luften så är de mindre läskiga. Nu får vi väl hoppas att han fått sin faders hopphuvud i övrigt då modern är ganska feg.. 
 
Han är väldigt stark i sig själv och har en naturligt bra kondition, så att trötta ut han innan man sitter upp brukar vara lönlöst för han blir ändå inte speciellt trött av att springa. När han hade 40 graders feber så pang han och busade med hästen i hagen bredvid hela dagarna utan att bli trött.. 
 
När han väl har samlat sig och den mesta överskottsenergi är borta så blir han väldigt trevlig att rida. Så den dagen han rids lite mer kontinuerligt så lär han bli en riktig liten guldklimp, man skall bara ta sig över den här första busgränsen. 
 
 
 
 
 
 
 

Quando

Quando
Qalle - Amiral 
Född 2008
 
 
 
 
 
Mitt lilla spontanköp som inte riktigt gick som jag tänkt mig.. 
Köpte han som 4åring och efter en vecka i min ägo så fick jag känna på en flygtur som som slutade med ett krossat knä och 10 veckors pause från hästryggen.  
 
Han har alltid varit väldigt explosiv och där vid 4-5 år så hade han hamnat i någon slags trotsålder och ville helst ha av dom som hoppade honom.. Han körde på normalt hopp med frambenen, spark med bakbenen och skruv med bock i landningen med huvudet ihopkrullat. Så ja han var inte världens snällaste kanske... 
Men ja ju mer han hoppade desto snällare blev han iaf. 
 
Denna häst är perfekt på så många vis, storlek, utseende, ridbarhet och personlighet. Han är världens myskille som gärna gosar i flera timmar. 
Vi har dock alltid haft ett problem och det har varit att dom där bommarna som vi skall hoppa över oftast hamnar på marken.. Förut har jag trott att det berott på dåligt tryck och nonchalans och blivit väldigt irriterad på honom, men på senare tid så har jag förstått att det nog snarare beror på för mycket pushade från ryttaren på en redan spänd häst som då låst kroppen och inte haft förutsättningarna för att få ett bra och rent språng. 
 
Quando är nämligen rädd för allt som rör sig, han blir så lätt spänd och låser då knopp och kropp, både i ridning och allmänt. Så nu för tiden är målet att bara göra han avspänd, få ner formen och upp med ryggen, enbart mjuk ridning och mycket beröm. 
Och från att inte ha en enda felfri runda på hela året så gick vi till 7/10 felfria grundomgångar på de senaste tävlingarna. Så jag tror att min nya ridning verkar fungera hittills iaf och jag hoppas att vi kan fortsätta på samma väg sen när jag kan börja hoppa han igen. 
 
Det är en häst med mycket kapacitet och humör, han är väldigt känslig och ganska svårriden men samtidigt väldigt enkel om du gör rätt. 
 
Tanken har alltid varit att han skall bli Castros ersättare och den som tar upp mig i klasserna igen, än så länge har det varit en väldigt seg resa men jag hoppas att mitt nya tänk skall ta oss en bit längre iaf. Han är perfekt på för många sätt för att kunna ge upp ännu. 😉
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentar+Svar

Vad har du gjort med dina knän?
 
 
Ena knät pajade Quando för 4år sedan, då han kastade av mig så att jag landade på fötterna vilket gjorde att kraften från överkroppen krossade leden och underbenet. Så där fick de akutoperera och sen väntade 10 veckor på kryckor. Eftersom leden var ganska paj så fick de även ta ben från höften för att täppa igen borrhålet de gjort för att knacka upp leden så att inte benen låg emot varandra. 
Detta knä funkar helt okej nu, självklart är det stelt och fungerar inte som ett friskt knä, men det funkar. Dock lär jag behöva byta ut det om 10-15 år. 
 
Det andra knät pajade jag i skidbacken för 2 år sedan. Främre korsbandet gick av och det resulterade i ett väldigt instabilt knä. Nu är det lagat men under rehabilitering. För tillfället känns det helt ok och har inte hoppat något. Men jag har kronisk instabilitet så det kommer aldrig bli som ett friskt knä det heller. 
 
Så ja det är väl den korta historian om mina pajade knän som inte duger till mycket. 😉
 
 
 
Högerknät är lite knöligt och fint också. Så knämodell lär jag då aldrig bli iaf. 😅

Älskade pojkar.

Idag har jag ridit mina buspojkar i skogen. Först blev det en tur på Quando med mamma och Natta på varsin häst. Med tanke på att alla hästar blir bockiga om de inte går först så blev det som vanligt halvt kalabalik. Det slutade iaf med att jag fick handikapp att rida först med tanke på att min häst bockade mest och jag satt barbacka. Inte för att det hjälpte eftersom han gjorde det ändå men ja det blev nog lite bättre iaf... 
Alla överlevde iaf och det är väl det som är huvudsaken. 
 
Sen red jag och mamma ut på Castro och Stina. Castro tyckte att jag var taskig som inte lät han springa så fort som han ville och bockade då lite smått emellanåt. Efter att vi hoppat över en buske så fick han nog och passade på att dra tyglarna ur handen på mig och skenade sen iväg. Jävligt charmiga hästar jag har alltså. Men jag älskar dom och jag tror dom gillar mig lite ibland iaf. 
 
 
En bild på Quando som 4åring, innan han var min. En tid då mina knän fungerade som en vanlig 20 årings. 
 

BusLördag

Idag tog vi två turer i skogen. Älg och Stina fick sig en hopptur och Castro och Q fick sig en bocktur. 😉 
 
Jag har även kommit på att mammas galenskap har smittat av sig på Älgen, denna häst var som ung väldigt snäll och obusig men nu för tiden så har hon kommit till liv och bockar och busar lika mycket som resten av djuren på gården. Jag ser det som positivt men jag kommer då aldrig sätta mig på hennes rygg ute i skogen, jävla dårar dom där två men jag älskar dom. ❤
 
Dålig bild men stallets snygging har blivit nyklippt och fin idag. Förbereder mig på ännu en bocktur imorgon. 😉
 

Sharp Lady Bergerac W

Sharp Lady Bergerac W
Aka Älgen 
Cyrano de Bergerac - Sharp Matt xx 
Född 2009
 
 
 
 
Älgen bytte vi rakt av mot mitt hjärta, min ponny som jag haft i 10 år och älskade mer än något annat, så att byta denna perfekta skapelse mot världens fulaste 3åring var ju inte precis min idé och något jag vägrade att göra, mamma är dock väldigt bestämd när hon får för sig något och då är det svårt att sätta emot. 
 
Sista turen på Curt, som ponnyn kallades för, red jag längst hagen där Älgen stod. Alla hästar stod längst ner i hagen och började galoppera mot grinden. Älgen springer närmast staketet, och fy fan säger jag bara, hon tog inte ett enda steg i vanlig galopp utan alla benen var överallt och ingenstans. 
Eftersom det var vinter så var hon långhårig och tussig i pälsen, mager så att man såg alla revben och luktade koskit.
Det var vid denna tidpunkt hon fick sitt vackra smeknamn också. 
 
Första året gick ut på att få upp henne i vikt så att man kunde börja rida henne. Hon fick löshoppas några gånger, vilket inte såg så lovande ut, och vänja sig vid sadel och träns.  
Hon var en väldigt snäll unghäst och gjorde aldrig något dumt, sen kanske det berodde på att hon hade väldiga problem med att hålla koll på sina långa ben så hon kunde inte göra några krumbukter eller bus utan att ramla omkull. 😉
 
Galoppen har alltid varit hennes största problem. Jag har aldrig mött en häst som haft sånna problem med att bara klara av att galoppera i rätt galopp. Till en början kunde hon ta kanske två kloka galoppsprång utan att byta till kors, sen gick det bra på rakt spår men så fort man svängde så blev det kors direkt. När jag longerade/tömkörde så fick vi först nöja oss med att hon klarade ett halvt varv, sen ökade vi på med ett varv osv. Om hon väl hamnat i kors så kunde hon inte byta tillbaka till rätt igen så då fick man sakta av och göra om. 
Nu 4 år senare så har hon fortfarande svårt med galoppen i tex omhoppningssvängar eller om hon är trött i kroppen, men annars håller hon galoppen bra och kan byta om hon hamnar i fel utan att behöva sakta av. Så det tar sig för henne. 
 
Hon är en häst som alltid gör sitt bästa och kämpar fast hon har svårt, hon sätter sig sällan emot och vill alltid vara till lags. Så hon är en väldigt trevlig häst att jobba med trots att allt tar så mycket längre tid än med en "vanlig" häst. 
 
Hon är väldigt känslig och ingen häst man kan sätta ständig press på för då låser det sig väldigt lätt i hennes huvud, det får alltså inte bara vara svårt för henne utan hon måste få ha det enkelt och roligt emellanåt för att fortsätta med sin positiva inställning som hon alltid har.
 
Vi har tagit det väldigt lugnt med henne och aldrig hetsat henne upp i klasserna. Men igår har hon iaf debuterat 1.20m med bra resultat, förutom den gången hon blev rädd för en funktionär, annars så har hon haft som max 4 fel. 
 
Hon har en väldigt udda stil på det mesta, rörelser och språng. Men hon har alltid kommit lätt upp i luften och aldrig haft något problem att ta sig lätt över hinder, spelar ingen roll i vilken galopp eller balans hon kommer i, språnget blir ändå alltid väldigt kraftfulla och enkla. Fin Älg. 
 
Ungefär såhär farlig var hon att rida in, mjukisbyxor och gympaskor.. 
 
Alltid lika glad!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här galopperade hon ju faktiskt förvånansvärt bra faktiskt, men jätte vacker var hon kanske inte.. 
 
 

Nors Stella Nova

Nors Stella Nova 
Orchis Morio x - Coed Coch Target
Född 2000 
 
 
 
 
 
Stallets lilla kämpe. 
Vi köpte henne som nybliven 6åring från en uppfödare här på ön. Jag var livrädd för henne då jag tyckte hon var alldeles för het och ganska surig. Men min mamma älskade henne så jag hade inte jätte mycket att säga till om. "Du vänjer dig", var hennes ord. 
 
Hon köptes in som hopphäst och var oslagbar i Lc-Lb under de åren vi tävlade. Hon är ju snabb som en vessla och svänger på en 5öring så hon var ganska svårslagen tidsmässigt. 
 
Men efter några missbedömningar och dåligt självförtroende hos både hon och mig så la vi hoppningen på hyllan. 
 
Mamma anmälde oss till DM i dressyr på vårt sista ponnyår och vi gick in utan förhoppningar. Men ja Stina höll ihop det och vann, så där började vår "dressyrkarriär". Under det ponnyåret så red vi upp till La:P2, om jag kommer ihåg rätt, med ok resultat. 
 
Sen när mina ponnyår var över så började jag tävla bland ridhästarna istället, jag trodde aldrig att vi skulle kunna mäta oss med dessa eftersom vi varken har rätt storlek eller steg som dem. Men det visade sig att hennes lydighet samlar mer poäng än en snygg sida och bra gång. 
 
År 2011 var hon med om en transportolycka där vi tappade släpet och det åkte rakt ut i skogen med Stina i. Transporten kraschade in i två träd och Stina flög genom väggen, gjorde en framåtvolt och galopperade ut i skogen. 
Jag sprang ut ur bilen och skrek på henne vilket gjorde att hon vände riktning och kom springandes mot mig. När hon vände på sig så såg jag hur hela bogen var upp fläkt och en stor hudflik hängde över frambenet. Då var man ju helt säker på att det var kört..
 
Men hon är en kämpe och klarade sig igenom detta med ett ständigt gott humör. Vid denna tidpunkt så bestämde vi att denna häst aldrig skall lämna vårat stall. 
 
Eftersom vi inte visste hur fräsch hon skulle bli så betäckte vi henne i smyg så att pappa inte skulle få reda på det innan det var för sent för att kunna göra något åt det. haha. Han vart inte glad när han förstod vad vi gjort, men ja jag tror att han förlåtit oss lite nu iaf. 
 
Efter mammaledigheten så började vi tävla igen och nu har vi startat upp till MSV B med som bäst 68%. Vårat mål är att ha kul och utvecklas i våra egna takt. 😊 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0