Blääää!

Kan man något annat än hata detta jävla väder som vi har nu för tiden?. Visst snö på marken och några minus grader är väl helt okej, hästarna får pulsa lite och sätta nya och andra muskler osv, men måste det nu blåsa så jävla mycket? Varje dag? Usch jag hatar det verkligen(!) 
 
 
Iaf så skall alla hästar motioneras idag. Stina skall nog få sig ett rejält galoppjobb på ängen medans de andra tre får en varsin tur i skogen. Ser verkligen fram emot att gå ut i detta väder.. ;) 
 
 
 
Annars så skall jag åka och införskaffa mig lite nytt spån då vårat har tagit slut. Och sen kanske jag skulle iväg ikväll. Vet dock inte hur det blir med det, men ja jag måste prata med mor först och se om hon kan tänka sig att ta ut djuren imorgonbitti! ;) 
 
 
 
Nej något gott i magen och sen samla krafter för att orka ta sig ut i denna underbar storm!... 
 
 
 
 

Kom och köp!

Innan jag gör det själv...



Micklem Träns

Tänkte att jag skulle göra en liten klok utvärdering om Micklem tränset nu när jag haft det ett bra tag. 
 
 
Mina hästar verkar trivas väldigt bra med detta träns, fortfarande efter 1år(?). Visst kände man större skilland på hästarna de första månaderna än vad man gör nu, men det är utan tvekan det tränset jag använder mest nu för tiden (och då har jag väl typ 13 andra träns att välja mellan), så ja bra är det! ;)
 
 
Här kommer lite plus och minus med det. 
 
 
+ Mina hästar (okej kanske inte Stina) är otroligt fula i vanliga Engelska nosgrimmor, ni skall se hur ful Q är i de nosgrimmorna, usch, samtidigt som unghästarna gärna lägger tungan över bettet och då behöver man antingen spänna noskrimman jätte hårt (vilket jag är helt emot) eller sätta på en nosrem (vilket jag helst inte heller gör), så ja då har jag istället haft Remont på dom, men de sitter dock väldigt långt ner och det känns ibland som att de täpper till andningen lite, vilket inte heller känns speciellt trevligt. Micklem tränset är utformat så att det sitter mellan en Engelsk och en Remont, vilket blir en perfekt lösning på mitt lilla lyxproblem. ;) 
 
+ Castro går egentligen bara bra utan nosgrimma, antagligen känner han sig instängd med andra nosgrimmor. Iaf så går även han bra på ett Micklem. Innan jag köpte detta träns så hade jag ridit utan nosgrimma i kanske 1,5år (alltså inte haft en nosgrimma på honom över huvud taget) och nu använder jag Micklem på honom i stort sätt varje dag så han verkar trivas väldigt bra med det!
 
 
+ Nackstycke, nosgrimma osv sitter i en och samma rem, eller ja allt sitter ihop (svårt att förklara) iaf så blir det inte massa överdrivna remmar som är i vägen mm, vilket gör det väldigt lätt putsat, det går snabbt att byta pannband osv. (Oftast är det ju en rem till nosgrimman, en till bettet och en käkrem) 
 
 
+ Jag har storlek "Standard Horse", vilket jag har haft på C-ponny - Castro(1.68cm), och då har inte Castro det på maxutspänt utan på kanske 3e hålet, så det är väldigt stor bredd på en storlek. 
 
 
+ Jag kan inte påstå att jag använt "klipsen" speciellt mycket då jag tycker hästarna blir lite stumma utav dessa, men jag har dock använt dom endel vid tömkörning då jag ibland kan tycka att det blir lite skarp och att tömmarna låser fast hästarna lite, och istället för att få allt tryck i munnen så avbelastas dom lite med dessa då trycket kommer vid nosen istället. 
 
 
 
 
- Kvaliten är tyvärr inte den bästa, det kostar trots allt 1400-1600:-, vilket jag anser att man skall få ett bra kvatitetsträns för. Men nej mitt/mina har blivit ganska slitna. Färgen har skavts av ganska mycket och det har blivit lite "skrynkligt", så det krävs att man putsar det noggrant och sköter det väl! Mitt ena har även gått sönder då det lossnat vid en utav "nosremmarna" så där är det fint tejpat på ena sidan. Competition är bättre/mjukare kvalite än Multibridle (har båda) 
 
 
- Jag kan rekomendera er att om ni tänker köpa detta träns och väljer mellan Comp. och Multi. så köp inte Multi, lädret i det tränset är bredare och plastigare, vilket gör att det känns lite obehagligt för hästen, mitt har inte heller mjuknat speciellt mycket trots mycket putsning, sen kan man ändå inte använda den bettlösa delen då den skaver som satan på hästarna (pga lädrets kvalite), Stina fick stora skav efter att jag använt det bara en gång. 
 
 
- Tyglarna man får med är väldigt hårda och tjocka så de är nästan oanvändbara, synd. 
 
 
- Sen är det även lite jobbigt att byta bett. 
 
 
Jag kan rekomendera er att köpa detta träns då hästarna trivs väldigt bra med det och det är väldigt snyggt. Det är synd att kvaliten inte är bättre, men om man bara sköter det väl så blir det bättre (Competition iaf) 
 
 
 
 
  

2013 (Juli)

- Älgen började med att lyckas sparka på sig på ena frambenet, vilket gjorde att hon var lite ofräsch någon dag= ännu mer vila. 
 
 
 
- Jag ignorerade bensinlampan som lyst ett tag i bilen, och ja det slutade med att jag bara kom halvvägs hem och pappa var tvungen att komma med extra bensin. Svar nej han var inte speciellt glad på mig... ;) 
 
 
 
 
 
- Q tappade lite energi och var därför inte jätte rolig att rida. 
 
 
 
- "Vi" körde av åkern och fick gräset inplastat, hela 30balar räckte det till, vilket visade sig bli väldigt blandad kvatite på, vissa balar blev riktigt bra och andra balar har vi fått kasta. Men det har iaf varit väldigt bra att vi kunde fixa eget foder nu när det verkligen är brist på den varan. Dock börjar vårt ta slut nu... Panik.. 
 
 
 
 
 
Sen tog jag en pause i bloggandet så jag vet inte riktigt vad jag gjorde under resterande del av månaden. 
 

Tisdag

Idag har alla hästarna fått gå en varsin tur i skogen, nu när det kommit lite mer snö så får man passa på att pulsa lite och sätta lite andra muskler osv. 
 
 
Quando har blivit riktigt pigg nu på sista tiden så han ligger på som tusan så att Älgen inte riktigt hänger med där bakom, och då blir hon lite arg vilket leder till att mamma får känna på lite bockelibock. haha. Min häst skötte sig exemplariskt iaf. 
 
 
 
Castro var även han riktigt pigg idag och han lyssnar inte alls på mig när jag försöker förklara att underlaget inte är så jätte bra att skena på så han måste ta det lite lugnt, men nej då gör han istället ett litet ponnysnutt, drar tyglarna ur handen på en och sticker iväg lite snabbare med öronen spetsade framåt. haha gulle hästen. 
 
 
 
Imorgon skall nog de gamla hästarna få sig ett varsitt galoppjobb på ängen, de andra två vet jag inte riktigt ännu, de borde även dom galoppjobba, men det finns en stor risk att både jag och mor flyger av då. ;) haha Kanske skall försöka göra det själv under dagen, vem vet de kanske är lugnare när de är själva, dom bråkar trots allt nästan bara när de ligger efter någon annan häst. Nu skulle man haft det där säkerhetsbältet. ;) haha 
 
 
 
 
 
 

Film på Älg.

Galopp är en otroligt svår gångart, rakt fram är en väldigt svår riktning och sen att det kommer hinder framför en i tid och otid gör inte saken enklare. Hon har det inte lätt den där lilla Älgen. ;) 
 
 
Till en början så kunde hon inte galoppera mer än två galoppsprång utan att byta till kors, vilket gör mig ganska irriterad då jag vet att hon kan(!), så ja jag var väl inte superglad på henne till en början då hon var så fruktansvärt okoncentrerad på mig. Dock blev det bättre när vi hoppade banan, fast ja första försöket vinglade vi runt lite överallt och bjöd på helt fel hinder osv, classic Elkie, men jag tyckte faktiskt hon hoppade riktigt bra och har nog inte fått till så fina språng förut som hon fick denna lektion, så det är jag jätte nöjd med! 
 
 
Annars har vi en LÅNG väg kvar till att få till en harmonisk hoppning med jämna fina galoppsprång, rakhet och allt man nu skall få till så att det ser bra ut. Så ja det ser kanske inte speciellt bra ut idag, men vi klättrar lååångsamt uppååååt iaf. ;) 
 
 
 
 
 
 

Säkerhetsbälte för ryttaren.

Varför fanns inte denna sak för typ 1år sen? Haha
 
Jag hade dock tyckt det var lite läskigt att använda ifall man inte kommer loss om man verkligen skulle behöva det, det skall väl typ finnas någon säkerhetsutlösning, men man vet ju hur bra sånt fungerar ibland. ;) Lite kul iaf.
 
 
 
 
 
 

Hjärtekross.

Idag har jag sorg, min älskade Ivan ramlade nämligen i backen när jag var på Apoteket och skulle gräva fram lite pengar. Pang sa det så splittrades skärmen i tusen sprickor och mitt hjärta likaså! Min vackra lilla Ivan som klarat av höga fall ner på hårda golv utan skydd, en tur ner i toaletten på jobbet där han fick ligga i någon minut då jag inte riktigt visste hur jag skulle få upp han, blivit dränkt i alkohol då jag lämnade han utan uppsyn på bordet på en förfest, legat i bakfickan när jag ramlat på rumpan (ett antal gånger), ja allt detta har han klarat av utan att få större skador, men idag så blev det för mycket för honom och han gav upp. Visst fungerar han fortfarande, men jag ser inte jätte mycket och under denna tid som jag skrivit detta inlägg så har jag nog fått sisådär 500 små glasbitar i min tumme, han som var så smekvänlig förut. Snyft.



Film på Q.

Det tog lite längre tid än tänkt eftersom datorn inte ville sammarbeta med mig så jag fick göra om allt på den gamla datorn istället, men här kommer den iaf. :)
 
Jag är fortfarande alldeles för stel i mina armar, men jag jobbar på det hela tiden. Han är även lite jobbig med sitt huvud nu när jag tvingar han att gå i en lite högre form, men det har dock varit värre, så det blir bättre och bättre. Annars tycker jag att det gick väldigt bra, visst har vi mycket kvar att jobba på, men vi är på god väg att hitta varandra iaf. :)
 
 
Eller vad tycker ni?
 
 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym

Åka och hälsa på?

 

Svar: Har länge täänkt att göra det, dock har väl tanken varit att vi isf skulle ta det i samband med tävling, men tyvärr har vi inte hittat någon bra i närheten som passat att åka till och att åka "bara sådär" är ganska svårt när man har 5 hästar att lämna åt någon annan här hemma. Sen vet jag att jag kommer bryta ihop fullkomligt och bara vilja ta med han hem, haha, så på ett sätt är det nog bäst att inte åka och hälsa på honom, jag känner mig själv, jag är alldeles för blödig när det kommer till den ponnyn och det var jävligt svårt för mig att lämna bort honom. Har nog aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv sammanlagt som jag gjorde den dagen och han bara stod och nosade mig i ansiktet och förstod ingenting. Min bästa! <3 

 

 

Enda bilden jag har på denna datorn tyvärr. 
 

Film på väg upp.

Har precis gjort klart en liten film på Herr Q från igår, nu skall den bara laddas upp lite här och var så kommer den sen upp här så fort allt är klart!

Självklart kommer det upp en liten film på Älg också inom kort. :)



Kort om helgen.

Eftersom jag inte orkar gå fram och hämta datorn (den ligger trots allt säkert 3m bort) men ändå vill uppdatera er lite så kommer här väldigt kort info och dåliga bilder från helgens hoppkurs för Erling.


Älgen har varit väldigt jobbig med sin höger galopp, vänster är helt okej, men höger kan hon gå typ två språng rent och sen byter hon, men ju längre man rider desto bättre blir hon och kan hålla den i stort sätt hela tiden.
Iaf så har hon hoppat riktigt bra! Bjudningen har väl inte varit den bästa och vi har vinglat fram lite, men sprången har nog varit finare än någonsin. Fin Älg!


Quando har riktigt överraskat mig, han har aldrig riktigt bjudit på hinder förut, alltid hoppat men man har väl inte känt någon riktig glädje till hinder om ni förstår hur jag menar. Men i helgen (speciellt idag) så har han verkligen varit pigg och tagit tag i hindren, vilket gör allt mycket enklare och roligare för mig. Sprången har varit bättre än förut och vi har haft väldigt kul. Han är fin min lilla gris!




Älgen kan hon också!


Fina hästar.

Både Ä o Q skötte sig helt okej för Erling idag. Q var riktigt pigg och verkade superglad över att få hoppa, han tycker om Erlings lektioner lika mycket som jag. Höhö. (Fjäsk?)


Dock kan jag fortfarande inte sitta kvar i hans språng, dock verkar Erling se mitt problem och förstår att jag nog inte har det så lätt där uppe. ;)


Mer får ni imorgon, satan i gatan vad tiden sprang iväg.



Full Lördag (bokstavligt talat, höhö)

Först skall en häst klippas, och det är hästen som hatar att bli klippt och kastar sig över en, alltså Älgen.

Kl 11 är det hoppkurs för Erling som gäller, först Älgen och sen Quando.

När vi kommer hem så skall två hästar motioneras, i skogen. Och all stallskötsel skall fixas.

18.30 skall jag och mor på Ridsportsgalan där vi skall äta och hämta DM pris.

Sen är det mot staden och ut med mina underbara vänner. Tummen upp!






Kommentar+Svar

Anonym

Hur är det med Curt?

 

Svar: Jo jag tror nog att han har det ganska så bra. Vi sålde/bytte honom mot Älgen, till ett ställe där de hade ridläger på somrarna och sen hyrde ut hästarna (oftast stod de kvar på samma ställe) på vintern och tanken var då att han skulle gå i deras verksamhet, vilket han också gjorde, men sen efter 6(?) månader så såldes han till en tjej som ridit hos dem ett tag och hon har honom fortfarande. Jag tror nog han trivs väldigt bra och tjejen som rider honom verkar älska han precis lika mycket som jag gör. Så det känns bra, dock saknar jag honom självklart varje dag och önskar att han fortfarande stod hemma hos oss. Min lilla prins! <3 

 

 

Väldigt passande grimma också. ;) Kan inte förstå att det snart är 2 år sen jag såg han sist, i nästan 10 år fanns han där i mitt liv varje dag, alltså halva mitt liv, världens absolut bästa! <3 
 

It's here!

Fick även med en liten godisask på köpet denna gång, banan/mint. Pannbanden var slut i lager så skall ringa och se vilka de har, måste bara prova och se om jag skall ha full eller cob först. Beställde ju ett extra och fick ett gratis pga väntetiden. Väldigt trevligt företag det där! Så ja det lär nog bli fler köp från dem någongång i framtiden!



Kommentar+Svar

Anonym

Hej! För att ta fördta steget till att köpa en egen häst, vad ska man tänka på, hur letar man efter "bra" hästar, hur, när o varför fick du din första häst? Kramisar :)

 

Svar: Jag är väl kanske egentligen inte rätt person att fråga då ja, jag har väl inte riktigt skaffat mig hästar som passar "perfekt" för mig, fast då kan jag såklart försöka få er att undvika att göra samma misstag som jag gjort. Men ja jag tror att det är väldigt viktigt att man tar hjälp av någon kunnig när man skall köpa häst för första gången, någon man litar på men jag tror att man skall undvika att enbart ta hjälp av en som förmedlar hästar själv, då blir det ofta att de förskönar hästarnas problem. Om ni förstår hur jag menar. 

 

För att det skall bli klokt så måste man låta det ta tid (inte göra inpulsköp som jag, hehe) och orka vänta på den rätta hästen. Ofta kan det nog bli att man tar första bästa bara för att man vill ha en egen häst, och visst det kan bli bra det med, men det är nog vanligast att det blir väldigt fel (har själv varit med om detta). 

 

Sen måste man även tänka på att de första månaderna man har hästen så kommer man alltid att rida på den förra ryttarens resultat. Som jag gjorde med Castro. När jag provred honom så var han redan där lite för svår för mig, och då är det lätt att tänka "Det blir bättre när jag lärt mig", och visst kan det vara så, men det tar iaf 1år innan man lär sig knapparna och då kan det vara försent(svårt att förklara) Castro var riden av en ganska duktig ryttare i kanske 6månader och innan det så har han väl enbart blivit riden av människor som är väldigt duktiga och tävlat högt = han är van med en mycket bättre ridning än vad jag kunde ge honom. Eftersom han var väldigt välriden när jag köpte honom så kunde jag lätt rida honom på skarpt bett och tävla efter 2veckor med ok resultat med min halvkassa ridning utan problem i några månader, men sen gick det utför och jag kunde inte ens galoppera honom under 6 månaders tid utan att han blev helt galen. Vilket var varken kul för mig eller för honom. Så tänk mycket på hästens bakgrund och vem som ridit den innan, om hästen är riden av någon väldigt duktig länge så finns det en risk att du får problem efter ett tag. Om vi säger såhär, om jag vetat hur min och Castros resa skulle se ut innan jag köpte honom så hade jag valt en annan häst. 

 

 

Jag fick min första häst när jag var 10år. Då hade jag under några år varit medryttare på olika hästar men så fort det börjat gå bra så kunde jag inte rida dom längre pga olika anledningar, så ja då var det faktiskt min pappa som sa att vi skulle köpa en egen häst som inte flyttade eller såldes när man började hitta knapparna. Jag tror dock han ångrar sig ganska mycket att han ledde oss in på hästägarspåret nu när vi samlat på oss några fler under åren, han trodde seriöst att vi skulle nöja oss med en häst. haha. Smarta som vi var så köpte vi en 4årig bakrädd c-ponny som var alldeles för stor och svår för mig, jag var även livrädd för honom och tyckte han var gigantiskt, sen att han typ aldrig stått på stall och blev matarg och sparkade mamma i huvudet så att hon var tvungen att sys gjorde inte saken bättre. Så nej det var väl inget bra köp kanske, men han stannade hos oss i nästan 10år ändå och jag älskade (älskar fortfarande) honom mest av allt på hela jorden, men nej vi hade inga framgångar på tävlingsbanorna osv, men jag hade iaf en bästa kompis. 

 

Så allt beror egentligen på vad du söker, vill du ha en tävlingskompis som du har kul med på banorna och ger dig framgång så se till att du verkligen tar hjälp och tänker igenom beslutet klokt och låter det ta tid, och som en tröst om du nu köper "fel" häst, som jag i stort sätt bara gjort, så kommer du ändå att älska denna fyrbenta varelse med hela ditt hjärta, hur jävlig den än är, även om den krossar benen på dig, ger dig fläskläppar, kliver dig på tårna så att de dubblas i storlek osv, det spelar liksom ingen roll vad den gör, så korkade är vi hästmänniskor. ;) 

 

Men ja om jag varit lite smartare i mina hästköp så hade jag förmodligen varit mer framgångsrik på tävlingsbanorna, men det är inte alltid man tänker helt med hjärnan. ;) 

 

 

 Jätte kul att ni har kommit med lite mer frågor och funderingar, fortsätt i denna takt! 

 

 

 


2013 (Juni)

Anonym

När kommer fortsättningen av året?

 

Svar: Hade helt glömt bort att jag inte var klar med detta, men här kommer en liten fortsättning på 2013. ;) 

 

 

- Började månaden med att "tävlings-debutera" (Pay n Jump) på 3 hästar. Älgen travade runt felfritt på 60cm, Quando och jag överlevde ett varv på 70cm, jag var livrädd, haha. Och Obelix gick felfritt båda sina klasser 70+80cm. Duktiga hästar! 

 

 
 
- Dagen efter var det dags för dressyrtävling. Caldero debuterade på dressyrbanan och ja det på absolut bästa sätt, alltså med en seger, dock var han inte ensam uppe på toppen utan även Quando fick precis samma % så de hamnade på delad första plats. Duktiga. (Lb:2)
 
Även Stina tävlade och fick själv med sig en blå rosett (Lb:3)
 
 
 
 
 
 
- Castro blev blockhalt på vänster fram, vilket visade sig vara en litenliten hovböld, vilken tog god tid på sig att komma ut, han fick special skor som Ivan svetsade ihop osv, tillslut kom den ut uppe vid kronranden. Efter 10 dagar så var han så pass fräsch att jag kunde börja skritta honom igen. 
 
 
 
- Stina var hemsk att rida, vet inte vad det var med henne, men rolig var hon då inte iaf. ;) 
 
 
 
- 9e Debuterade jag och Q på riktigt hopptävling, hela 80+90cm klarade vi oss igenom utan fel och utan brutna ben. ;) 
 
 
 
 
 
- 15e var det dag för dressyr igen. På Q och S. Båda gick Lb:2 och Lb:3. Quando vann första klassen på 71% och Stina kom 2a i andra klassen på 69%, ett ynka poäng mindre än den som vann. ;) 
 
 
 
 
 
- 18e gjorde Herr Q vattendebut, och det visade sig att han var en vattenälskare, nya Curt?!. ;) 
 
 
 
 
 
- Mitt vänstra ben pajade (alltså inte det som är skadat). Varje gång jag red lätt så skar det in i leden, men självklart red jag ändå, man kan ju undvika att stå upp. ;) Sen hade jag även fått svårt att andas klokt (vilket har kommit tillbaka nu igen) kunde bara ta halva andetag annars skar det till i hjärtat, eller ja antagligen inte hjärtat, men någonstans i närheten iaf. 
 
 
- Började rida Stina på kandar igen, vilket hjälpte oss och hon blev mycket roligare att rida igen. 
 
 
- 24e åkte jag in till akuten då jag knappt kunde andas över huvud taget, dock kunde de inte hitta några fel på mig, så jag tryckte då i mig 5st Ipren på 2h och sen åkte jag och hopptränade. hehe 
 
 
- 28e inhandlade jag min älskade Rang Bang, Rainbows eller vad ni nu väljer att kalla dom (Ray Ban, solglasögon) 
 
 
 
 
 
- 29e var det hopptävling för Obelix oxh Quando. Obelix nollade sin 90cm (riktig tävlingsdebut) och Q nollade båda sina klasser 90+1m. :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym

Kul att det går så bra med Lady. Ska ni snart vara med på någon tävling? 
Anna!

 

Svar: Ja hon sköter sig ypperligt bra, speciellt på hopplektionerna. Vi har inte planerat in någon tävling ännu för hennes del, tävlingarna här på Gotland börjar nämligen inte förens i Mars, men förhoppningsvis kommer det vara någon Pay n Jump eller klubbtävling innan som vi kan åka iväg på. Tyvärr så har det ju inte blivit så mycket för hennes del då jag antingen jobbat eller varit upptagen med annat när det varit dessa små tävlingar, men snart skall nog hon också få visa upp sig lite. :) 

 

 

 SötÄlg, haha 

Onsdag.

En häst galoppjobbad, en skogsriden och två ängsridna, ja det är vad mina djur fått genomlida idag.

Alla har skött sig fint, Castro verkade tycka det var väldigt kul att få komma ut och testa lite nya stigar och pulsa lite i snön nere i dikena.

Stina tyckte nog jag var jävligt jobbig som kom på idéen att galoppjobba på en åker full med snö, hennes korta små korvben fick nog jobba endel idag. ;)

Quando hade världens härligaste galopp idag. Eftersom han har lite halvtaskig bjudning i galoppen så samlar jag och jobbar han väldigt sällan i den just nu, utan istället får han gå i en större lite mer lös galopp i lätt sits och ha mest fokus på att han verkligen går fram när jag ber honom och faktiskt så blir han bättre och bättre hela tiden. Men ja att hitta en häst med behagligare galopp än han är nog svårt, han är fin han min lilla tönt!

Älgen var lite små galen idag när mamma red så hon skrittade och travade bara. ;) hon är lite rolig den hästen.



Den där Quando.

Igår hopptränade jag som sagt både Älg och Q. Älgen var duktig som alltid, bra bjudning och försöker alltid göra allt rätt. Hoppar kasst, men har en underbar inställning. Men trots hennes underbar inställning osv så kan jag inte rida henne klokt, jag vet inte vad det är, jag får noll känsla på henne. Men det blir nog bättre med lite mer träning, får man hoppas iaf. :) 
 
 
 
 
 
 
Herr Q har ju inte hoppat klokt sen Sylve, så ja jag var beredd på ganska överdrivna språng, vilket jag fick känna på lite också. Hehe. 
 
Det "jobbigaste" med Q är att han behöver väldigt lång och långsam uppvärming för att komma igång klokt, det är liksom inte bara att sitta upp, trava runt lite och ta några varv i galopp, utan han kräver, minst 15min skritt, 20min trav och några varv i stor galopp, sen trav igen och sist klok galopp. Så ja att rida fram i 5-10min är allt annat än optimalt för oss. ;) 
 
 
Så nej jag kände inte att det blev klokt till en början, han var lite hängig och stel eller släppte helt och gick inte fram för skänkeln klokt och slängde massa med sitt huvud. 
 
 
Men hoppade gjorde han, snäll som han är, dock tappade jag tyglarna i varje språng och landade framme på halsen, jag hade en jävla tur att han inte var på bockhumör för då hade jag legat på marken ett antal gånger... Det jobbiga är att hans språng ser helt normala ut, han överhoppar sig inte och gör  inget som ser stort eller svårt ut och hoppar absolut inte med WOW teknik, men sätt er där uppe och försök att följa med, jag gör mitt absolut bästa för att följa med på ett mjukt och smidigt sätt, men icke, jag flyger som en liten vante och ingen förstår varför. haha. 
 
 
Men ja jag tror han höjer ryggen väldigt mycket över hindret, rumpan i nergången och har väldigt kort och låg hals i landningen och bromsar lite i landningarna, men ja inte fan är det lätt att sitta klokt, men en vacker dag skall jag lära mig! ;) 
 
 
 
Världens gosigaste är han iaf! <3 

Kommentar+Svar

Anonym

Har du planerat någon fastlandstävling ännu?

 

Svar: Tanken är att vi kanske skall ta en tripp till Västerås 15-16e Februari. Och då med Castro, kanske att vi hittade en tävling till Stina samtidigt så att vi tar med båda, men inget är bestämt ännu, anmäld är jag men som sagt vi får se hur det blir. :) 

 

 

 
 

 
 
ida

Hej! Skulle man kunna få rida någon sorts lektion för dig? :) få hjälp osv

 

 

Svar: Jag har väl aldrig hållt lektion för någon förutom Molly när hon red Curt, och ja min moder också men nej det brukar väl inte bli så bra. ;) Hehe. Nej men visst skulle jag kunna försöka mig på något sånt, men jag tror inte att ni skulle lära er speciellt mycket då jag är väldigt dålig på att förklara. Jag kan nog lätt se problemen osv men att sen förmedla känsla osv på ett bra sätt har jag svårt med. Men visst om det är någon som vill agera försökskanin så hör gärna av er. ;) 

 

 
 

Tycker ni är lite kassa på att fråga och kommentera osv, kan vara för att jag är ännu kassare på att svara, men ja ös på med alla era tankar, vad ni tycker om allt mellan himmel och jord, vad ni vill läsa om osv. Det är ju trots allt endel som klickar in här varje dag och någon måste sitta inne på lite funderingar så kör på nu för fan! ;) 

 

 

Jävla årstid

Visst kan man tycka att det är vackert såhär års, men är det tvunget att vara så jävla kallt?

Galoppjobbade Castro ute på åkern idag, med 3 lager nertill, 4 lager upptill, halsduk, mössa och dubbla luvor över det, och visst håller man en bra temperatur så länge man är igång, men skritten dit och hem är rena rama döden. Fy fan, ge mig sommar nu tack!



Måndag

Har haft fullt upp i helgen, därav den kassa uppdateringen, men nu har jag gott om tid som vanligt igen. ;)


Ikväll är det hoppträning på både Älg och Q. Mamma skulle låna och testa en kamera så förhoppningsvis så har jag lite bilder att visa er sedan. :)



Hopplektionen på C

Igår hoppade jag som sagt en ny häst, en stor grå vid namn Caprinha, 7år(?) och har tävlat 90-1m(?). Jag har som sagt aldrig ridit henne förut men hon har varit med på många lektioner när jag ridit Obelix för Gill så jag har sett henne endel.


Iaf så tycker jag att det gick över förväntan och jag hittade en helt okej ridning ganska så snabbt.


Hon är ganska hög men väldigt lätt typ så hon kändes inte alls speciellt stor att rida. Hon var väldigt lätt att känna avstånd på och var väldigt lydig, dock tappade hon lite bjudning ibland så det krävdes mycket ben, vilket är perfekt träning för mig! Så ja hon var en häst i min smak och jag kommer hoppa henne nu ett tag framöver är tanken. Hon är dock TILL SALU, så om det är någon som är ute efter en trevlig hopphäst så är det värt att åka och kolla på henne. :)


Bilder osv kommer någon gång i framtiden. ;)



Torsdag.

3 hästar motionerade, samtliga helt galna och en lyckades till och med gå omkull, självfallet klant Älgen.

Foder inhandlat till djuren och snart även till mig själv. Sen är det en snabbis hem för att äta och byta om och sen vidare till Traume. Spännande. :)


Berättar mer om dagen sen när jag kommer hem från hoppträningen, så detta får ni nöja er med för tillfället. ;)



Bästa vinnartäcket!


Hopplektion på Fru Älg

Igår hoppade Älg för Ninna. Mycket styrke träning då det var en lång serie med 9 hinder efter sig, ett galoppsprång imellan på delvis böjt spår. Inte helt lätt för en blivande 5åring som är mer som 3,5. Man hon gjorde det strålande bra. Hon lyssnar så himla bra och följer mig vad jag än ber henne om. Om det blir lite knasigt någongång så fixar hon det på bästa sätt och blir inte osäker utav det. Alla skulle ha samma huvud som den hästen! 
 
 
Jag red dock väldigt dåligt, vet inte vad som har hänt men jag har blivit riktigt kass på sista tiden. Hoppning är en färskvara, iaf för mig, och om jag då inte gör det regelbundet så glömmer min kropp helt bort hur det var man gjorde. Haha Hemskt men så är det. ;) 
 
 
Så ja jag behöver hoppa mer själv och högre, på något som inte är unghäst och som jag kan hoppa "klokt" på. Har dock lite saker/hästar på G, men man vet aldrig hur det blir innan man väl sitter där uppe, mycket kan ändras osv. Men iaf så skall jag hoppträna på en ny häst nu på Torsdag, som det ser ut nu iaf. Dock är den väl inte speciellt erfaren den heller, men varje hopptillfälle och varje ny häst är guld värt. Träning ger färdighet! ;)   
 
 
Men ja Älgen är  iaf ett litet guldkorn, hon vill alltid göra rätt och allt blir så mycket enklare och roligare när de har den inställningen. Hon kanske inte är någon stjärna när det kommer till teknik osv, men hon är otroligt kul att arbeta med och det kan man komma längre med än om det vore tvärt om. ;) 
 
 
 
Fru Långöra! 

Bortskämd.

Eftersom Castro är oerhört bortskämd så fick han igår ett nytt täcke av sin snälla matte. Lillen har nämligen hängt i hans gamla hals så den gått sönder och då sa Castro att han ville ha ett horseware täcke som alla andra hästarna har, han har känt sig lite utanför med sitt billiga gamla vintertäcke.


Så igår fick han då ett horseware 400g med hals. Lyx!




2013 (Maj)

- Älgen blev lite förkyld, snorig och lite hostig, ingen feber eller trötthet eller liknande, men hon fick vila, länge, alltså ännu ett avbrott i hennes utbildning.. 
 
 
- 4e Tävlade jag och Salka våran ista tävling tillsammans. Började med en 1.10m där vi rev två hinder. Jag tänkte mest på att låta henne fixa allt själv och inte sätta ett så stort tryck i henne, vilket gjorde att hon istället blev lite flack och hann då inte upp med frambenen när vi kom lite nära. 
 
Sen debutarade vi 1.25m. Här red jag dock som vanligt, och för en gångsskull helt okej också. ;) Hon hoppade som en gud och var felfri i grunden, eftersom det var en A:1a så fick vi komma in en gång till och även nu var hon felfri, och hoppade bra. Dock var vi såklart inte så snabba, men det räckte till en 3e placering iaf. Vi kunde inte ha fått så mycket bättre avslut tillsammans. 
 
 
 
Hon har minsann fina bakben den där hästen! 
 
 
6e var det dags för dressyr. Quando började med att komma 2a i Lb:2 och sen Vann Stina Lb:3 och där kom även Q på en 3e placering. Dock kändes det inte så bra då Stina var väldigt tråkig att rida just då och Q hade inte någon egen bjudning, men ja något måste vi ju ha gjort rätt iaf. ;) 
 
 
 
 
 
 
- 7e hoppade jag Salka för allra sista gången. Eftersom hon var såld och vi inte hade något att träna till så tog vi bara en väldigt lugn träning och bara hade kul. Hoppade väl max 1.10m och hon var jätte pigg och glad och jag kommer ihåg att det var så fruktasvärt kul. Åh fina Salka! <3 
 
 
 
 
 
 
- 11e var det dags för tävling för Castros del. 1.20 och 1.30m. Första klassen kom vi två och andra vann vi. Helt underbart fin var han! Sen blev vi även intervjuade av både radio och tidning. Hehe. 
 
 
 
 
 
 
- 13e hoppade jag lektion på Q för första gången, jag vågade dock inte hoppa högre än typ 30cm, men han kötte sig bra och jag överlevde iaf. En stor dag i mitt liv ;) haha 
 
 
 
- Salka åkte till sin nya ägare, Lillen åkte ut på bete tillsammans med några andra kompisar i hans egna ålder och även våra hästar fick flytta ut till sin sommarhage. 
 
 
- Jag fyllde 21 år och blev firad på bästa sätt (bla tårta och ballonger) av min dåvarande sambo. ;) 
 
 
 
 
 
 
 

Och där kom vintern..

Inget jag absolut saknat, visst kan det vara trevligt att rida i djup snö, om inte så är det iaf nyttigt för hästarna, men ja om den inte kommer över Jul så behöver den inte komma alls, så ja att den kom nu känns väldigt onödigt, tycker jag iaf! ;) 
 
 
Sen att det var snudd på snöstorm när jag var ute och red idag gjorde inte saken bättre, okej snöstorm är kanske en överdrift men ja snön föll i en riktning som var direkt in i mina ögon, vilket var mindre mysigt. Hästarna skööte sig iaf! 
 
 
Alla hästar har blivit ridna idag, de små+ Stina fick en tur i skogen, medans Castro fick en kort tur på ängen, underlaget var väldigt dåligt så han snubblade någongång och jag ville inte riskera att han skulle skada sig, så därför blev det kort. Men ja han gick väl helt okej iaf. :) 
 
 
 
 
 
 
Imorgon är det hoppträning för iaf en häst (Älgen). Frågade även om det fanns plats för Q men än så länge hade hon inte fått några återbud. Kom på att det nog hade varit bra om han hoppade klokt iaf en gång innan Erlingträningarna. Men ja vi får helt enkelt se hur det blir. :) 
 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym
IP: 105.224.153.215

Det är väldigt ofta du "skyller" på dålig/konstig bana. Räcker det inte med att skriva att ni rev eller vad som nu hände. Måste du alltid ha en bortförklaring?

 

 

Svar: Allt som oftast (du kan lika gärna läsa alltid) så skyller jag på mig själv när det går dåligt! Jag irriterar mig ganska mycket på folk som alltid måste skylla på något annat när det går dåligt då jag anser att om det går dåligt så är det alltid något man kunnat göra annorlunda för att det skulle kunnat gått bättre, förstår du? , och ja vi rev, det tror jag att jag skrev också, och vi rev nog de enklaste hindren på banan just för att jag inte var koncentrerad, alltså mitt fel. Men ja jag tycker att banan är konstig när det är 19,5m mellan första och andra hindret (1.10m), oxer-räcke rak linje. Och något fel är det när det bara är en som går 0-0a i mål i en 1m av ganska många starter, och samma sak är det (i stort sätt) alltid när det är den banbyggaren.

Om du läser igen så kommer du se att jag inte skyller på att det var banans fel att vi inte var felfria, jag skyller inte på något faktiskt (i texten), men om jag tycker att banan är konstig så skriver jag det, och då menar jag inte att det bara var därför jag inte var felfri.

 

Jag vet att jag gör mycket fel, och det skriver jag oftare än vad jag skyller på annat.. Det var bara ett fakta, "Banan var konstigt byggd" och det är precis lika sant som faktat "Jag var inte felfri", men bara för det så hör inte dessa två ihop på något vis. 

 

Om banan är konstig så får man göra det bästa av situationen, hitta lösningar, eftersom det alltid är samma för alla startande i en klass, alla hoppar samma bana osv. Så om jag nu råkat uttrycka mig så att det låter som att jag skyller på banan så ber jag om ursäkt, det var inte meningen. Men nu får jag hoppas att jag gör det lite klarare för dig när jag nu skriver "Det är alltid mitt fel när det går dåligt då det är jag som sitter uppe på hästens rygg och ger fel signaler och då ramlar bommar eller liknande" och detta menar jag helt seriöst nu alltså, jag anser att man alltid skall ta på sig felen själv! Hästen gör alltid det du ber om, och i detta fall så bad jag om att Salka skulle riva och då gjorde hon det! 

 

Tack för din trevliga kommentar! Puss och Kram! 


Visste ni detta?

- Quando var typ såld till en annan innan jag köpte honom, men de drog sig ur när de rönkade och upptäckte att han hade lös benbit. (är dock inte helt säker på detta) 
 
 
- Castro har i sina yngre dagar blivit riden av Rolf-Göran Bengtsson, efter 30 min hade han sagt något i stil med "Här har ni något att bita i", haha och den hästen köpte jag, inte konstigt att jag har lite problem vissa dagar ;) 
 
 
- Jag har precis skickat iväg ett "CV" till ett stall på fastlandet, antagligen lär det inte bli något, men ett steg närmre flytt iaf ;) 
 
 
 
 

2013 (April)

- Avslutade Mars och påbörjade April med att åka till Södertörn och tävlade med Castro. Red 2 st 1.30m, i vilka jag kom 1a och 2a, och en 1.20m där vi slutade på en 6e placering, så ja det gick ganska bra! Underbara häst!
 
 
 
 
 
- Stina fick skor på fötterna igen. ;) 
 
 
- 8e fick jag tillbaka Salka (Hästen jag red till försäljning innan jag skadade mig) 
 
 
 
 
 
- 11e blev Quando min på riktigt, allt var betalat och sen dess har jag inte behövt bry mig om vad jag skriver eller säger om honom, om han beter sig som en gris (vilket inte har hänt på jag vet inte när) så kan jag skriva det utan att få ett telefonsamtal efteråt. ;) 
 
 
 
 
 
- Hade tre hästar som jag hopptränade i stort sätt varje vecka. (Älgen, Salka och Obelix) Så nu var jag påväg tillbaka på riktigt! 
 
 
 
- 14e Startade jag och Salka en liten lokal 1m o 1.10m. Jätte konstiga banor med helt fel avstånd osv, så det var många med mycket fel eller ute. Vi rev ett hinder i båda klasserna, men lyckades hamna på en 4e placering i första klassen ändå, haha ja jag tror väl att det var en som var 0-0a, vanligt i 1m osv. ;) Fint hoppade hon iaf! 
 
 
 
 
 
 
- 20e åkte vi till Eksjö med Castro, vilket kanske inte gick jätte bra, han var lite små grinig och vi kom hem med ganska många tidsfel och rivningar. Fick iaf med mig en 7e placering i 1.30m av över 70 starter hem, vilket är väl helt okej iaf 
 
 
 
 
 
 
- 22 gick Älgen sin första utomhus träning, lika duktig som alltid. 
 
 
 
- Började galoppjobba Castro klokt, vilket jag aldrig vågat göra förut, ful fart och noll fokus på form osv, till början förstod han inget alls och blev lite arg, men sen när han väl förstod vad han skulle få göra så blev han superglad och superpigg. Efter jag började med detta så har hans bakknän blivit mycket bättre och han har även musklat på sig finare. Dock går det bara fortare och fortare för varje gång, men ja jag får helt enkelt bara be till gud och hoppas att jag överlevet. ;) 
 
 
 
- 26e gjorde jag och Q höjdrekord, hela 80cm räcke vågade vi (jag) hoppa! Coolt! haha 
 
 
- 28e var det dags för tävling för Salkas och Castros del. 1.10/1.20m På Salka, första klassen kom vi trea och andra klassen rev vi några hinder, vilket var en blandning mellan för tidig start i 1.20m och en jävligt konstig bana, jag red som ett spann skit så hon var bara snäll som tog mig igenom banan överhuvudtaget 
 
C gick nog bara 1.25m, med fyra fel tror jag? Fint hoppade han iaf om jag kommer ihåg helt rätt. 
 
 
 
 
 

Fredag.

Hästarna är alla vaccinerade.

Älgen har visat att hon kan stå högt och länge på bakbenen, något jag aldrig sett henne göra förut. Hon var nämligen lite små sur över att hon inte fick äta höet direkt ur påsen när jag fyllde på vid lunchen, samtidigt som det blåste och snöregnade och att ena bakskyddet hade glidit ner och störde henne, allt detta på en och samma gång visade sig i nya akrobatiska rörelser. Hon är lite knasig faktiskt.


Castro och Lillen sprang runt som galningar när veterinären var där, men som tur var så kunde de ta en pause när vi kom in i hagen. Castro har verkligen gått in för att träna upp den där lilla ponnyn, men sen är han ju en riktig liten biff nu för tiden också, inte så där tanig som han var i somras när han bara stod still med sina jämngamla kompisar. Haha.


Alla hästar fick också vila, förutom Olivias häst som fick en tur i ridhuset och idag gick det riktigt bra! Jag är dock helt slut i mage och rygg medans han nog tyckte passet var ganska simpelt. Haha









Vaccination och Storm.

Har precis varit hos tandläkaren, självklart hade jag perfekta tänder som vanligt, typ kliniskt rena, haha, hur nu det kan vara. ;)
 
 
Tanken var att jag skulle motionera två hästar innan Peter kommer och Vaccinerar, men nej jag tror att varken jag eller mina hästar har lust att göra något i denna storm. Och efter så kan de ju inte gå hårt, så ja antingen så vilar dom idag eller så tar jag och mamma en liten promenad sen ikväll om vädret blivit bättre.
 
Annars så skall jag motionera Olivias häst, där finns det ju ridhus. ;) Måste bara kolla upp om det är ledigt eller inte, men på Fredagar så borde det väl inte vara allt för upptaget tycker man. ;)
 
 
Nej om jag skulle ta och gå in och byta om (siiter nämligen inne hos min mormor och äter upp alla hennes vindruvor) och sen åka vidare till de fyrbenta. Åh äckliga väder..
 
 
 
 
 

Hej å hå!

Stina och jag har susat fram bland träden i skogen idag. Full fart sa Stina, lugnt och fint sa Ronja, vi möttes halvvägs. ;)

Fin var hon och som vanligt var jag tre gånger tröttare än hästen efter ett galoppjobb. Hehe



Castro blev klättrad idag, 12 ggr upp och ner i "stora" backen.


Och de andra två fick tyvärr vila då mamma förstörde min planering.




Hipp hipp hurra!

Idag blir min mor gammal, eller ja äldre iaf! Hela 49 år. Grattis till henne!!






5 hästar senare..

Fy fan säger jag bara! Fy fan vilken jävla värk jag har i hela kroppen just nu.

Jag visste att jag inte var speciellt vältränad, men så här kass trodde jag faktiskt inte att jag var. Haha

5 hästar har blivit klokt ridna idag, varav en har monstergalopp, en har backtränats, en har blivit riden barbacka och två har styrkehoppats. Och jag, jo jag har gjort allt detta, något jag typ gjorde varje dag förut, men på senare tid har jag ja kanske inte utsatt min kropp för riktigt så här pass mycket ansträngning speciellt ofta.


Dock har allt gått riktigt bra och jag är nöjd med alla hästarna, och faktiskt lite mig själv också, så det är väl helt okej att ha en strålande smärta genom hela kroppen så fort jag rör mig. Vill inte ens veta hur stel jag kommer vara imorgon. Haha min kropp är verkligen inte skapt för att anstränga sig. ;)



Tisdag.

Började hästdagen med att rida en tur i skogen på Aquino (en kompis häst som jag skall motionera nu några dagar när hon är på fastlandet) Jag tycker då att Q har ganska stor galopp, men ja den är inget jämfört med A's, satan vad ont jag hade i magen på vägen hem. Haha 
 
 
 
Q och Ä fick en 30min promenad på asfalt vilket avslutades med att jag tappade båda så att Q travade upp mot stora vägen precis när det kom en bil, dock räddade Stina honom med att gnägga så att han vände och travade till henne istället. Anledningen till varför jag tappade dom var för att jag tänkte att Q kunde hoppa över diket först så väntade jag och Ä på andra sidan så länge eftersom han alltid skall hoppa på en, men ja han tog självklart ett supersprång så att jag tappade honom och i samma veva så tappade jag även Ä då hon inte följde med i rycket. 
 
Men ja alla lever och mår bra iaf, nästa gång får jag nog ta longerlina så att jag har lite mer att hålla i. ;) 
 
 
 
 
 
 
Stina fick en liten galopptur i skogen, egentligen skulle vi klättra, men eftersom det var helt svart och jag var livrädd för alla buskar som såg ut som människor så höll vi oss tilll gångarten galopp, då är det ingen som hinner ifatt oss iaf. ;) haha 
 
 
 
 
 
 
Castro fick bli tömkörd på stallplan, bara skritt och trav. Allt fokus låg idag på att han skulle komma igång med sina sega små bakben, jag kan väl inte påstå att jag fick någon speciell snurr på dom, men en liten skillnad såg man iaf. :) 
 
 
 
 
 

2013 (Mars)

- Började månaden med att debutera på hoppbanan efter knäskadan, grymt nervös eftersom Castro inte hade hoppat på, ja vad kunde det ha varit, iaf 6 månader, förutom något litet språng över sockerbitshinder då.. Och jag själv hade bara hoppat en gång över högre hinder än 50cm på så länge, smart att tävla då egentligen, men vill man så vill man. ;) 
 
Iaf så var det en Lokal 1.10m och Castro undrade nog va fan vi hoppade så jävla lågt för. ;) haha så ja när det blev lite för långt mellan två hinder så stannade vi och studsade lite, jag höll seriöst på att ramla av som ni ser på bilden här nedanför, innan vi fortsatte över resterande hinder. Så ja felfria på hinder var vi, men fick 4 fel + säkert massa tidsfel, pga vårt lilla break vi tog. ;) 
 
Framridningen var även riktigt kass, så vi fick inga bra förutsättningar med tanke på vad Castro behöver för att komma igång med sin gamla kropp. 
 
 
 
 
- Mitt knä bråkade med mig var och varannan dag 
 
 
- Jag gjorde sista "operationen" gällandes min framtand, och efter att ha fått skämts i 13(?) år pga av en fruktasvärt ful framtand, gått ett år helt utan framtand som istället ersattes av en plastgom som såg riktigt hemsk ut, gjorde helvetes ont och gick sönder hela tiden, så ja större del av tiden så hade jag limmat ihop den med nagellim eller tejpat fast den så att den hängde och dinglade när jag pratade, väldigt väldigt sexigt och som en person med redan väldigt dåligt självförtroende gällandes sitt utreende så blev det inte bättre av detta, så hade jag nu äntligen fått min nya fina "normala" framtand, och sen att det blev bättre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig gjorde inte saken värre. Äntligen vågade jag le med tänderna igen, vilket kändes väldigt övant efter att försökt dölja dom i 13 år. haha
 
 
Jag kan väl dock inte påstå att jag var sådär superglad precis efter op dock. Eftersom jag har fruktansvärd tandläkarskräck efter alla år med lagningar osv så var de tvungna att ge mig lugnande i armen så att jag var helt borta när de skärde och sydde och hade sig, på "uppvaket" så snodde jag även åt mig några plasthandskar, vilket jag absolut inte kommer ihåg. hehe Helt Galet. 
 
 
 
 
- 10e Så Debuterade Stina dressyr sen mammaledigheten utan skor och allt och Q Debuterade dressyr överhuvudtaget, med ja ganska blandade resultat. hehe 
 
 
Stina skötte sig exemplariskt med tanke på hur lite hon egentligen var igång. Tror jag red en Lb:2 eller något(?). Iaf så fick hon 64% och kom på en 2a placering. 
 
 
 
 
 
 
Och Quando, ja vad var det Quando gjorde nu igen? Bockade han av mig ur andra halten? Juste ja så var det. Jävla grishäst! Haha 
 
Han skötte sig helt exemplariskt i första delen av programmet, men sen när vi gjorde halt, stod still i 6 sekunder och skulle fint komma fram i trav igen så blev det inte riktigt som vi, eller rättare sagt jag, bestämt, istället för att trava iväg lite fint så tar han två steg bakåt och sen världens jävla bocksprång så jag flyger som en vante ner i marken. hehe Duktigt! 
 
 
Annars hade han typ vunnit, men vad är väl en bal på slottet. ;) 
 
 
 
 
 
 
 
- 12e var Älgen med på sin första hoppträning någonsin. Och självklart skötte hon sig helt exemplariskt. Vad annars liksom. 
 
 
 
 
 
 
- 16e var jag och Castro iväg på tävling igen, denna gång 1.20m / 1.30m, och denna gång gick det ganska mycket bättre, han skötte sig exemplariskt och jag red faktiskt ganska bra till min stora förvåning (med tanke på hur lite jag hade hoppat). Jag log hela sista rundan och bara njöt av livet! Den hästen! Första klassen kom vi 2a och andra vann vi! 
 
 
 
 
 
- Jag började rida Obelix igen! :) Åh Fina svarta! 
 
 
 
 
 
- Den 23e så var det dags för dressyrtävling igen på både Q och S, denna gång bytte de dock så att Q skötte sig helt ok och kom på en 2a placering (Lc:1) och Stina betedde sig jättekonstigt i sin klass och kom typ sist? Andra starten under hennes dressyrliv då hon fått under 60%, pinsamt! 
 
 
 
- Castro var helt underbar att rida varje dag, trots dåligt underlag osv. Vi avslutade även månaden på absolut bästa sätt, åkte iväg till Södertörn och vann första klassen 1.30m. Men mer om detta kommer nästa månad. ;) 
 
 
 
 

De andra fyra

Mor och jag tog en barbackatur på ängen med fuxarna, hon på sin och jag på min. ;)

Castro hade till en början bara ett tempo, en takt och en form, han var absolut fin och snygg utåt, men ja jag kunde väl göra lite vad jag ville där uppe utan att han brydde sig, tänkte ett tag att vi kanske skulle ta oss lite fortare fram så jag la på lite mer skänklar, men inget hände så jag la på lite mer, men nej han levde i sin egna lilla värld. Haha han är lite rolig ibland den där, jag fick helt enkelt åka med tills dess att han kände att han var tillräckligt varm i alla kroppsdelar för att kunna göra det jag tänkte. Smart gubbe det där! ;)



Q blev riden innan Älg i ridhus. Lite stel åt vänster men annars fin. Helt ok bjudning och skötte sig exemplariskt! Inget hårt arbete utan bara mest fokus på bjudning och form. :)



Lillgrabben fick bli lite longerad idag, på liten volt i lugn trav så att han skulle förstå att det var runt runt runt han skulle. Drog sig ganska mycket åt de andra hästarna i stallet, men var faktiskt riktigt duktig, mycket beröm och mycket morötter! Duktig bebis!




Fina fru Älg.

Idag har träningarna börjat igen och Älgen fick den stora äran att va med på den. Jag var helt inställd på att hon skulle vara jätte jobbig och springa i korsgalopp och dra iväg i slängtrav som hon har en tendens till att göra ganska ofta, eftersom hon inte gått speciellt mycket på sista tiden, antingen rakt fram i skogen eller så har jag tömkört henne, men hon överraskade mig.


Det började inte perfekt på framridningen, hon gick knappt att svänga och bytte någongång till kors i höger varv. Men ja när vi började hoppa så gick hon i stort sätt perfekt, hoppade ovanligt fint och var väldigt stadig i sin galopp, iaf med hennes mått mätta, lyckades även byta galopp rent och saktade av från galopp bra varje gång ( väldigt ofta byter hon till kors precis innan hon går ner till trav )


Hon kan ju verkligen när hon vill och verkligen koncentrerar sig klokt. Varför inte göra det varje gång liksom? ;)



2013 (Februari)

Februari
 
 
- I början av året så var underlaget riktigt riktigt dåligt, så det gick knappt att rida något hemma alls, vilket gjorde att Älgen och Stina blev lite åsidosatta, Castro och Quando prioriterades att få åka till ridhus. 
 
 
- Quando fortsatte att bli hoppad av Zarah, men han skötte sig väl inte felfritt precis, jag kan ju lugnt säga att jag inte var nöjd med mitt köp... Han rev med frambenen och bev då sur och sparkade rakt upp med bakbenen och stannade/ vände i landningen, hade ingen bjudning och såg riktigt tråkig ut. 
 
Jag började även "hoppa" honom lite själv, först över bommar på marken, sen 20cm efter ett tag avancerade vi upp till sockerbitar och i slutet av månaden så vågade jag till och med ta ett skutt över något litet hinder med vanliga hinderstöd. 
 
Vi fortsatte att longera honom innan varje pass, och de gånger jag "hoppade" honom så longerade vi även alltid han över de hindren jag skulle hoppa. 
 
Allt fokus var hela tiden på att han skulle gå framåt efter varje hinder eftersom han alltid saktade ner i andningen och vile byta varv, så fram fram fram fram fram.. 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Jag bodde numera ute vid hästarna i mitt egna skitiga lilla hus och var livrädd för allt. ;) 
 
 
- Pia tömkörde Herr Q ca 1 gång i veckan, oftast skötte han sig väldigt bra och utvecklades mycket, men det bästa var att hon kunde ta hans bråkiga fasoner från marken utan att någon behövde bli skadad. 
 
 
- Älgen jobbade riktigt fint i traven och började klara av att galoppera lite halv klokt då och då även när jag satt uppe på ryggen. ;) 
 
 
 
 
 
 
 
- I mitten av månaden så fick Stina bli av med sin lurvpäls, bli ordentligt tvättad och flyttad från Lillen "snyfft" och hem till våra andra hästar på farmen. 
 
 
 
 
 
 
- Den 19e fick jag äntligen hoppa klokt igen, jag fick nämligen låna en kompis häst på några lektioner för Ninna, galet kul! Perfekt för tillfället var hon också, gudarssnäll och sket fullkomligt i att jag var totalt obalanserad! Fina Extra! 
 
 
 
 
 
- Den 23e skulle Zarah hoppa lektion på Herr Q för Lasse, men ja de kom väl över 4 språng och sen gav Q henne en rejäl flygtur och efter det har hon inte ridit honom igen. Haha Så från och med då så fick jag ta över all hoppning själv på honom, livrädd som jag var. ;) haha Men ja vi började om helt från början, till en början fick han bara bli longerad över hinder eller löshoppad, ganska höga hinder (1,10m när vi longerade) så att han fick lära sig att riva och få dåiga språng utan att bli arg. Så ja han hade ett ganska hårt liv där ett tag. 
 
 
 
 
 
- Maya flyttade ut till mig på farmen! 
 
 
- Det blev massa tjaffs mellan oss(mig) och Qs förra ägare, han tyckte inte om de bilder och filmer jag lagt upp på honom samt det jag skrev om honom, eftersom han fortfarande stod som ägare och jag inte betalt hela hästen ännu, jag gjorde nämligen dålig reklam för honom om jag nu skulle lämna tillbaka honom, tydligen vill man inte att eventuella köpare skall kunna hitta och få reda på hur han betett sig på riktigt, eller något... 
 
 
 
 
 
- Älgen utvecklades med stormsteg och växte i mina ögon för varje dag! 
 
 
 

Hästarna små.

Mamma och Sussie (mammas kompis) tog en sväng i skogen med fuxarna idag och jag har tömkört de två bruna.


Älgen skötte sig fint. Hon var pigg och glad men lyssnade väl kanske inte till hundra procent på mig. ;). Så det låg mycket fokus på att när hon skall stå still så skall hon göra det tills jag säger annat och samma sak gällde resterande gångarter. Skritt är skritt och inte trav efter två steg.

Hon blir såhär emellanåt men då brukar det alltid räcka med att man är noggrann en gång och sen är hon lydig i någon vecka efter, hon är ju en liten sucker för beröm så hon gör allt för att få ett litet "duktig tjej". Hehe




Quando däremot har betett sig lite konstigt de två senaste passen. Han har lagt allt stöd i handen/tömmen och legat på som bara den (eller ja mycket för att vara honom iaf) samtidigt som han dragit sig utåt och skall hela tiden gå på större volt, all belastning har varit på frambenen och bakbenen bara hänger med 20 m bakom. Finns inget tramp över huvud taget, antingen är det trav eller skritt, ingen samling osv.

Detta är väldigt konstigt då han brukar vara precis tvärt om. Hans problem brukar vara att han blir tom fram tappar bjudning pga att han skall gestikulera så mycket bak. (Jätte konstigt skrivet men jag hoppas ni förstår)


Så självklart är det bra att han hittat bjudning, men att han lägger allt fram i handen är ju mindre bra. Och just att det inte finns någon rörelse bak känns jätte konstigt.


Men ja på slutet så fick han iaf igång bakbenen lite mer och blev mjukare fram utan att släppa helt som han kan göra (inte bra) och samtidigt hade han ändå samma bjudning. Så det var ju väldigt bra iaf. När han släppte så fick han trava två varv och sen få mycket beröm och gå tillbaka till stallet.


Förhoppningsvis så är han bättre imorgon när jag skall rida. Men man kan ju undra varför han varit som han varit, verkar frisk och fräsch annars..




Dagens middag.

Idag har jag lagat mat till mig själv och självklart gjorde jag sushi, eller självklart och självklart, det är första gången jag gör det själv men ja det är väl det som enligt mig är tillräckligt gott för att jag skall ta mig tid och ork att göra det själv. Haha. Helt ok lyckat blev det faktiskt. :)



Nors Stella Nova.


2013 (Januari)

Jag gör väl som alla andra och berättar om mitt 2013. Egentligen absolut inte speciellt spännande då det inte hänt speciellt mycket, men några toppar och dalar har det trots allt varit. Så här kommer det jag kommer ihåg för tillfället. (tar dock månad för månad så att det inte blir så länga inlägg)
 
 
 
Jag börjar dock att berätta redan ifrån 13 december 2012 då det var den dagen jag kom upp i sadeln igen efter 10 veckors ledighet från hästryggen (om jag nu kommer ihåg helt rätt på datum). Dagen innan hade jag blivit "friskförklarad" av läkare, eller ja benbrotten hade läkt iaf. Jag vågade inte fråga honom om det var okej att börja rida igen då jag antagligen fått svaret nej, eftersom de sagt till mig tidigare att jag kanske skulle kunna börja tävla igen 2014, hehe, riktigt så blev det väl kanske inte... ;) 
 
Iaf så när jag då inte frågade så kunde jag lätt säga till mina föräldrar att jag kunde börja rida igen utan problem, upp på hästen bara. Nu hade jag väl tjatat om detta sen första dagen jag kom hem från sjukhuset, jag tyckte lätt att jag kunde få ta en lugn tur på Castro trots att jag gick med kryckor och skena på hela benet och fick inte belasta benet något, men nej där var det tvärnej. Men mer än 10 veckor tänkte jag då inte vänta! 
 
 
Iaf så blev det en tur i skogen, i snön, på kvällen, kallt som satan, men fy satan vad lycklig jag var, jag fick ju äntligen sitta på min älskade röda igen, underbara häst! 
 
Mamma sa strängt bara skritt, men jag var bara tvungen att trava lite också, dock klarade jag väl av ca 10m innan mitt knä sa ifrån, kommer ihåg att jag blev riktigt orolig då och kände att det nog var en jävla lång väg tillbaka. 
 
 
 
Två dagar efter fick jag åka till ridhus och rida. Passet började med att Castro började småbocka då de hade julavslutning och red mellan ridhusen med massa hästar, vilket enligt Castro var riktigt busigt. Mamma bev såklert livrädd och kom och höll i oss så att jag inte skulle flyga i backen. Här nedanför är en film från det passet och ja ni ser ju att jag har all balans i tyglarna och har ganska svårt att rida lätt klokt, men det gick ändå över förväntan. ;) 
 
 
 
 
 
 
 
Januari
 
 
- Stina började sättas igång igen (eller var det i slutet av December?) iaf så var hon väl precis igångsatt, tjock och lurvig och fullständigt galen.
Meningen var att jag skulle komma igång med ridningen igen med snälla, trygga, lilla Stina, men hon var väl allt annat än just snäll och trygg. Bockade, stegrade och var ganska läskig faktiskt, hon har aldrig gjort något sånt innan så det kom som en liten chock, men jag tror hon hade lärt sig lite för mycket dumheter av sin son faktiskt.. Haha 
Så till en början fick det bli mycket longering och det införskaffades även en ny graman som jag kunde ha så att hon inte skulle kunna ställa sig lika lätt på bakbenen. 
Det roligaste var när man galopperade henne, satan vilken fart, man låg i svängarna och hon taggade på som att man red mot ett hinder hela tiden. Knas häst! 
 
 
 
 
 
- 3e Januari hoppade jag för första gången, eller ja hoppade och hoppade, jag och Castro tog oss över en sockerbit på volt några gånger, men ja oavsätt vad så var det helt underbart iaf. ;) 
 
 
- Älgen började sättas igång lite lugnt igen efter sin vila (mamma lyckades ramla av två gånger och Älgen blev lite knäpp, så då för att inte också hon skulle bli skadad så fick hon vila ett tag) Började med att bara longera henne då jag inte hade lust att rida innan jag kände mig någorlunda stark i kroppen, dock kunde jag inte hålla mig borta allt för länge så i slutet av månaden så red jag henne, dock först på lina och sen bara skritt + trav, hon blev dock alltid longerad innan ridpass (samma sak med Herr Q) 
 
 
(Hon var ju inte speciellt vacker just vid denna period, mager och omusklad, därav väldigt lugnt arbete också)
 
 
- 6-14(?) Januari åkte jag och mormor på en liten semester till Gran Canaria. Varmt och skönt! 
 
 
 
 
 
- 27e vågade jag hoppa upp på Herr Q igen efter skadan, kanske inte ett felfritt pass då han bråkade lite men jag överlevde! 
 
 
 
 
 
 
 

Lillstjärnan

Min sits måste ju tränas lite, hehe, men ponnypluttan är ju helt amazing. ;)



FinPonnyn!

Igår fick Stina sig ett pass för Fia igen. Denna gång var hon väldigt abitiös och gjorde lite mer än vad hon skulle, men det är ju bättre det än tvärt om iaf. ;) 
 
 
Iaf så ville hon inte riktigt släppa ner formen klokt utan gick lite hög och kort lite för ofta, och eftersom hon inte har den längsta och biffigaste halsen så ser hon väldigt spänd ut när hon går så, men ja när hon gick rätt så var hon riktigt fin! 
 
 
Tränade lite mer på Piruetter denna gång, vilket hon förstår mer och mer, men allt blir ju så mycket svårare när varken hon eller jag vet hur det skall kännas och vara, men vi försöker iaf.  Annars tränade vi även mycket Sluta och Öppna i trav, vilket jag alltid blir nerdömd på då hon är för rak, vilket beror på att jag tycker att det känns som att jag böjer sönder henne när vi gör rätt, vilket jag såklart inte gör, men det känns så för mig. Svårt att förklara men ni kanske förstår hur jag menar ändå. ;) 
 
 
Hon är verkligen rolig att rida den där lilla ponnyn när hon är på jobb humör, hon är otroligt känslig och lyssnar på varenda liten hjälp, vilket dock gör allt så mycket svårare för mig, jag har ju absolut inte full koll på min kropp, så ja hon gör alltid allting lite före mig då jag avslöjar lite för mycket, lite för tidigt med mitt kroppspråk. ;)  
 
 
 
 
 
 
 
 

Nytt år nya mål.

Tanken är väl att jag skall komma fram till hur jag vill att mitt nya år skall se ut, men det brukar ändå aldrig bli som man tänkt i slutet av året. Så ja vi får se om det kommer upp nått "mål 2014"-inlägg inom kort eller ej.


Just nu vill jag bara säga GOTT NYTT ÅR till er alla mina kära läsare!





RSS 2.0