Södertörn 1.30m.

Han levererar. Fy i helvete vad jag inte är värd denna häst!! <3



Världen bästa påskpresent?!!!

TACK MORMOR!!!


Ett måste.

Jag måste verkligen se till att gå ner ett kilo, eller två tre. Jag vet att jag inte är tjock på något vis, men jag trivs inte med den kroppen jag har nu. Det är den där jävla All inclusive på Gran Canaria som förstörde min fittade kropp. ;)
 
Iaf så måste jag hitta min platta mage som sprungit iväg till någon annan, jag tycker inte om den där pluffsiga saken som jag ser i spegeln för tillfället.
 
Sen känns det inte helt okej när jag måste kämpa för att få på mig byxorna som jag lätt kunde dra på mig förut. Nej det blir till att jobba bort de där extra kilorna som jag lagt på mig under de senaste månaderna.
 
Sen hur jag skall ta mig tillväga är en helt annan femma, jag kan inte springa eller gå utan att hoppa på ett ben efter 5 min. Man kanske skall sluta med det där onödiga sockret man trycker i sig mängder av varje dag (skrev hon samtidigt som hon stoppade in en till godis i munnen)?! Men det är fan inte lätt. Jag har aldrig behövt tänka på min vikt förut så det kommer nog bli en liten omställning. Men nu skall den där extra kulan bort! :)
 
 

Kommentar+Svar

J
 

Ska du åka någonstans?

 

Svar: Ja Vi skall iväg till Södertörn och tävla med Castro. Det blev väl ett ganska snabbt beslut efter förra tävlingen så därför har jag inte informerat er om det. Tyvärr. Men därför gör jag det nu istället, bättre sent än aldrig eller hur?!

 

Iaf så skall vi iväg nu på Söndag morgon, då han skall gå 1.20m och 1.30m, sen på Måndag skall han gå en 1.30m.

 

Sen skall vi även träffa bror och morfar, mycket trevligt.

 

 

 
 
Emelie
 

Hur funkar dem? Du kanske skall satsa på en byggkarriär? ;)

 

Svar: Jo men de fungerar helt Ok, jag tog det virket som jag kunde hitta här hemma vilket var ganska tunna plankor så jag vet inte riktigt hur länge de kommer hålla, men en dag har de iaf klarat nu. ;)

 

Eftersom våra hagar inte innehåller träd eller annat skydd så blåser allt hö iväg på en blåsig dag, vilket gör att de inte ens får i sig hälften av det man lägger in. - Vilket innbär mycket "matslös" och mycket tid till fodringar eftersom man måste ge dom mat varannan timme eller mer för att de inte skall frysa osv.

 

Jag valde att köpa sk "Slow feed" nät, alltså nät med mindre maskor (3,5*3,5cm), och även att hänga dom uppe i luften vilket gör att det är svårare för hästarna att få tag på maten och ger även mindre spill.

 

Morgonhöt (3kg) räcker nu till ca 12.30, vilket alltså innbär att de har hö under hela dagen  (de får ny fodergiva vid Lunch) och sen blir det inte heller speciellt mycket spill och det lilla som blir hamnar i "lådan".

 

Förut när jag gav mat på marken så var det slut efter max 30min, vilket gjorde att jag var tvungen att fodra dom hela tiden. Nu får de lika mycket mat som förut, men de har istället mat nästan hela dygnet runt istället för kanske 5 timmar.

 

Så jag är väldigt nöjd med funktionen på mina lådor, men kanske inte med virket och hållbarheten på dem. ;)

 

 


 

 

 

 

 


Sockerchock???


Ridhushäng efter motionspass.


Fällningstider. Urmysigt!!


Pause.

Är inne från stallet på en liten pause. Mor och Far är iväg och hämtar hö till djuren och medans de var borta så skulle jag fixa stallet och snickra färdigt den sista hölådan. Men skruvdragaren lyckades än en gång få slut på batteri så därför var jag nu tvungen att gå upp till huset och hämta laddaren och då av någon underlig anledning råkade jag ta en liten rast. Men såfort apelsinen är uppäten så skall jag ut och jobba igen. :)
 
 
Idag händer väl inte mycket intressant. Hästarna skall motioneras, Larven skall städas och saker skall packas till helgen + lite annat fix!
 
Nej om man skulle ta och återvända till stallet kanske?! :)
 
 
 

Någongång i livet.

Någongång i livet skall jag skaffa mig en mini häst. Tänk er en liten välmusklad, smärt, lite småkaxig hingst med lång fin man och självklart underbart söt.
 
Som sagt, någongång måste jag införskaffa mig en sån här varelse!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Någon som vill sponsra mig med en? ;)

Två klara, en kvar.


Hemma hos mormodern.

Som rubriken lyder så sitter jag här hemma hos min kära mormor. Jag råkade glömma Ivan (min mobil) hemma, vilket gör att jag känner mig ganska ensam och deprimerad. Det värsta är väl att jag inte får se honom förens efter 19 någongång, hur skall jag klara mig så länge? 
 
 
Iaf så skall jag snart gå in och byta om till ridkläder för att sen åka vidare mot Dahrves och Obelix. :) 
 
 
Annars hade jag inte mycket på hjärtat så ni får klara er med denna lilla update, nu vet ni att jag fortfarande lever iaf. ;) 
 
 
 
 
 

Onsdag

 
 
- Fixa stallet
- Bygga
- Rida/Motionera 3-4 djur
- Ta hand om Lillskiten
- Åka in till staden och handla lite grejs
- Hoppa Obelix
 
 
 

Fina djur!

Idag har 3 djur motioneras av mig, eller egentligen 4 om man räknar promenaden med Älgen.
 
 
Iaf så red jag Obelix i ridhuset. Idag var han väldigt fin, till och med galoppen gick riktigt fint idag, Duktig liten svart!
 
 
 
 
Sen åkte vi till ridhuset med S och Q, där jag red lite dressyr på Stina. Idag testade jag att ha dressyrsadeln och hon gick lika fint som vanligt, så det kan inte varit den hon reagerade på på tävlingen, hon var väl helt enkelt bara på ett dåligt humör just den dagen.
 
Idag låg fokus på att få henne bra ställd i båda varven, hon vill gärna gå ganska rakt med halsen och kroppen i små volter istället för att bli rund och fin som en banan, så det var mestadels det vi tränade på. Men sen blev deet även endel byten idag, vilket hon gjorde helt okej. :)
 
 
 
 
Sist ut för dagen var Castro. Även han fick en tur i ridhus, för första gången på 1 vecka(?)
 
Till en början kändes han jätte konstig, han var så fruktansvärt orytmisk och kändes halt på alla ben. Därför red jag rynt på lite mindre volter till ne början för att se om jag kunde känna vart hältan kunde sitta, men jag blev inte riktigt klok på det eftersom han inte var halt men samtigt kändes det som det.
 
Iaf så red jag på som vanligt och galopperade ett tag. Jag vet att om Castro har ont så säger han till, och han var varken spänd eller arg.
 
När jag sen gick ner till trav igen så kändes han som vanligt och hur fräsch som helst.
 
Jag antar att han kändes så konstig pga att han enbart kunnat ta kortkorta steg under en veckas tid och nästan bara kunnat skritta och trava väldigt lite och då spänt kroppen.
 
Någon annan anledning kan jag inte komma på eftersom han blev så mycket bättre efter han rört sig ett tag. Om han hade haft ont så hade han som sagt inte varit så glad och arbetsvillig som han var idag. :)
 
 

Vi vill ha sol och värme nu, både jag och Castro! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisdag.

 
 
- Bygga
- Mocka samt fixa stallet
- Lillemor kommer till gamlingen
- Lunchfika
- Promenad med Älgen och Q
- Rida Obelix
- Åka till ridhuset med Castro, Stina och Q.
- Bygga lite till
 
 
 
 
 
 
 

Gårdagen.

Först ut för dagen var Castro. Han fick sig en barbacka tur på ängen. Isigt och hårt som vanligt, så det fick bara bli skritt och trav, men ack så fin han var(!)
 
 
Bra sits, stödet i stigbyglarna, bakbenen långt under, rund galopp, ja allt är nog perfekt med denna bild!!
(?)
 
 

Sen var det ett otroligt givande möte för min del, eller nej jätte givande var det ju kanske inte, men lite kanske ma lärde sig(?). Eller nej kanske inte det heller, men ja jag var ganska närvarande iaf. ;) 
 
 
Bortskämd som man är så hade föräldrarna kört bort både Stina och Älgen till Rävhagen. Så det var bara för mig att ta mig över vägen och ta över longerjobbet från min mor.
 
Älgen har ju fått vila nu i en veckas tid eftersom underlaget har varit sämre än sämst och vi har bara kunnat åka en runda till ridhuset så då har tävlingshästarna fått prioriteras i första hand.
 
Men iaf så var hon ganska lat och hade såklart lite svårare med galoppen än vanligt, men i det stora hela så skötte hon sig väldigt bra!
 
 
 
 
Sen fick Stina gå en lite hopplektion. Hon var otroligt pigg och stark och hoppade väl inte speciellt mjukt och runt osv. Men hon hoppade och det utan att titta även fast det var väldigt tittiga hinder (hon har alltid varit en ganska tittig häst, speciellt på träningar).
Vi tog oss även över ett räcke på hela 90cm, ni förstår, snart är vi redo för de allra högsta klasserna. ;)
Men det är väl ganska välkänt att jag och Stina inte passar varandra i hoppningen, hon kan hoppa och jag kan hoppa men tyvärr inte tillsammans. Men kul har vi när vi skuttar runt på våra små hinder iaf. ;)
 
 
 
 
Annars så har det stått mycket byggning på schemat, vilket det även kommer göra idag. ;)
 

Bättre än såhär blir det väl (tyvärr) inte!


Är jag inte bara helt suveränt duktig?!

Helt själv, utan måttband, utan äldre erfarenhet, med bara en såg, lite skruv, en skruvdragare och lite fantasi, så fick jag ihop denna lilla låda!

Jag är fruktansvärt stolt över mig själv! Visst är den lite sne och lär väl bara hålla en dag ute i hagen, men ändå, jag fick trots allt ihop någonting med mina egna händer. ;)

Nu kommer dock nästa problem, få ut den ur huset och ut till hästarna, och det helst utan att den går sönder. ;)



Kommentar+Svar

a

Hmm. Var är hjälmen??

 

Svar: Någon annan stans än på mitt huvud??! Vid detta tillfälle var den i min moders hand som stod bredvid min fader som var fotografen för dagen. Ibland rider jag utan hjälm svar ja, inte ofta men det händer! Det är superidiotiskt, jag vet!

 

 
 

 
Sara
 

Ta körkort så du kan köra själv?

 

Svar: Tanken är självklart att jag skall försöka göra det, men eftersom jag inte har något jobb och inte har betalt av hela Q så har jag helt enkelt inte råd. Så för tillfället är det omöjligt för mig att ta körkort till Larven.

 

 

 
Frida
 

Vilken häst ramlade du av? Kan väl inte varit Stina? :) vill se film på allt, och grattis till bra resultat! Härligt att ni är igång igen! :)

 
Svar: Hästen jag ramlade av på dressyrtävlingen var hästen jag inte skriver något om längre, i en halt också, duktigt(!).
 
Film på Stina kanske kommer inom kort. :) Tack så mycket!!!! Det är väldigt härligt att vara tillbaka. ;)
 
 
 

 
Anonym
 

Gud vad kul. Lyckos dig som får ha henne som sambo. Är inte hon världsbäst typ? Hon själv verkar ju tro det iaf...

 
Svar: Eller hur, jag är väldigt lyckligt lottad! Världsbäst är väl lite att ta i, men jävligt nära det iaf. ;) Själv tror hon verkligen inte det, hon vet bara vad hon är bra på och vad hon är mindra bra på, självinsikt kallas det för! Den dagen du träffar henne och pratar ett längre samtal än "Hej" så kommer du förstå vilken underbar och ödmjuk person hon är, istället för att skaffa förutsatta och negativa åsikter!!
 
Tack och Hej!
 
 
 

 
Fler svar kommer inom kort! Ursäkta att jag varit så seg med att svara på era frågor, jag skall bättra mig!! :)
 
 
 

 


Måndag.

 
 
- Fixa stallet
- Fortsätta snickra på hölådan
- Rida Castro
- Städa huset
- Duscha
- Möte
- Hopplektion på Stina
 
 
 
 
 
 
 
 

Söndag!

Idag har jag hunnit med att rida 3 hästar, nästan snickrat klart en hölåda, mockat 6 boxar och lite annat smått och gott.
 
 
Castro fick idag en tur på Ängen bakom Tingshuset. Underlaget var sämre än sämst så det blev bara skritt + trav. Men trots dåligt underlag så var han riktigt fin och mjuk!
 
 
 
 
Obelix fick ett pass i ridhuset. Han var mycket fin idag, mycket mjukare och mer liksidig än sist, dock har han lite jobbigt i galoppen, men det kommer nog snart, han är ju en väldigt arbetsglad individ som vill jobba.  :)
 
 
 
 
Sist ut på min lista av ridna hästar är Stina. Hon fick komma till ridhuset där hon fick sig ett riktigt dressyrpass. Idag var hon så underbart fin och rolig som bara hon kan vara, synd att hon inte kunde vara sån igår bara. ;)
Iaf så tränade vi mycket enkla samt vanliga byten, ökad galopp och trav, galopp på medellinjen/halt/ryggning/fram i galopp, mm.

Allt gjorde hon riktigt bra och med ett gott humör, så idag får hon Mvg för sin insats. ;) Haha
 
 
Vet dock inte om det kan vara den nya sadeln hon reagerar på. Idag red jag barbacka och har gjort det (eller haft hoppsadel) de senaste gångerna jag ridit henne och då har hon varit riktigt fin! Sist jag tränade med dressyrsadeln så var hon riktigt arg och jobbig, så det kan ju vara den hon reagerar på, den där känsliga lilla ponnyn! På Onsdag skall jag testa att rida i dressyrsadeln igen och se hur hon reagerar. :)
 
 
 
 
Sen har jag som sagt fixat och trixat med att snickra ihop en hölåda på egen hand. Till en början gick det väldigt bra, men nu på slutet så märkte jag att jag gjort det mesta fel och får inte riktigt ihop den på ett snyggt sätt (okej om jag skall vara helt ärlig får jag inte ihop den över huvud taget...) Sen att skruvdragaren dog gjorde ju inte saken bättre heller.
 
Jaja jag får ta nya tag imorgon istället och hoppas på att jag kommer på en bra lösning på hur jag skall få ihop skiten. ;)
 
 
Ja såhär långt gick det ju helt okej, förutom den där stora skarven i botten, men den skall jag nog kunna fixa på något vis(?), men när jag skulle på på andra kortsidan så kom problemen, men skam den som ger sig! ;)
 
 
 

Byta inriktning?

Håller på och snickrar ihop en liten grej här hemma alldeles ensam. Jag känner mig otroligt händig och duktig. Dock tog min träbit slut nu så jag måste springa ut till stallet och hämta en ny, vilket känns mindre lockande, kallt osv...


Vad säger du nu då pappa? Se helt själv, utan din hjälp! Är du stolt? (Eller kanske glad för att du inte behöver göra det?)




https://cdn1.cdnme.se/3508448/6-3/pic_514ec42de087c34b3f01704a.jpg" class="image">


Liiiiite väl lång man kanske?!


Väldans onödig tävling!

Ja som ni kanske kan lista ut med hjälp av rubriken så gick väl inte tävlingen strålande idag.
 
Q gick först en Lc:1 a- På framridningen gick det väl helt okej, han var fruktansvärt okoncentrerad och skulle bara skrika efter Stina hela tiden, men han gjorde väl det mesta jag bad om iaf.
 
När vi sen kom in på banan så dog han helt, han segade sig verkligen fram och jag fick sitta med ponnyskänklar för att få honom att ta ett enda steg fram, okej kanske en liten överdrift, men det kändes nästan så iaf.
 
Procenten slutade på 63%, vilket jag tyckte var lite väl snålt, speciellt eftersom jag fick en 5a på min sits. Visst jag hade hoppsadel men i vanliga fall brukar jag få minst 7 på sitsen och idag fick jag kommentaren "Du måste träna på din sits", antingen har jag blivit 100ggr sämre eller så var det lite överdrivet snålt. Men vad vet jag??
 
Iaf så räckte det till en andra placering, så idag har alltså Quando fått sin första vuxenrosett.
 
 
 
 
Sen var det Stinas tur som fick gå en Lb:2 a. Så fort jag satt mig på henne så kände jag att något var fel. Hon var inte alls den där löjligt underbara hästen som hon brukar vara på tävling utan istället var hon jätte hård i munnen och så fort jag gjorde den minsta lilla rörelsen så reagerade hon med att bocka/stå på bakbenen/byta galopp osv.
 
Hon var även väldigt stressad och redan efter 15 min framridning så var hon svettig på halsen, vilket Stina snudd på aldrig blir.
 
Men jag bestämde mig för att starta ändå. Hon var fortfarande väldigt stressad och ångade på och jag kunde inte röra mig utan att hon spände sig ännu mera. Så jag fick sitta och göra mig så liten som jag bara kunde och prata med henne hela tiden (tyst såklart). Varje övergång/fattning fick jag antingen smacka väldigt lätt eller Prrooa på henne för annars skulle hon explodera.
 
Men även om hon var som hon var så gjorde hon allt utan att bli arg eller få något utbrott, så jag är fruktansvärt stolt över henne att hon kämpade så pass bra fast hon hade en väldigt dålig dag.
 
Iaf så blev vi fruktansvärt nerdömda och fick bara 58%. Visst var hon spänd och lite pigg, men hon gjorde allt bra utan större missar.
Så här lågt har vi nog aldrig fått och då har vi gjort mycket värre isattser med både felridning och utbrott (på fastlandet i svårare progam tillsammans med ridhästar)
 
Så nej %en är jag icke nöjd med, men jag har även märkt det förut här på Gotland att Stina blir nerdömd pga att hon är ponny(?), på fastlandet verkar de mer vana med det och dömmer dom lika.
 
Men men det är ju en bedömningsport, så man skall inte tänka för mycket på bedömningarna, huvudsaken är ju att jag själv är väldigt nöjd med lillponnyn sen får de där domarna säga vad de vill. ;)
 
 
(När vi kom hem tempade jag henne för att se om hon hade feber eftersom hon var så konstig, men den visade normal temp, så vi får helt enkelt se hur hon beter sig imorgon)
 
 
 

Som godis för ögonen!! Inte köpa något nu Ronja!!


Kom igen nu Ronja!

Det är dags för dig att hoppa in i duschen nu, jag vet att det inte är din favoritsysselsättning, men du kan inte heller lukta snusk när du skall jobba på Dahrves! Så är det bara!

 

Fredag!

 
 
- Duscha och fräscha upp mig lite
- Jobba på Dahrves
- Rida Castro
- Packa till morgondagens tävling
 
Mamma är snäll och skall rida Stina och Quando idag eftersom jag inte lär hinna det och ja vila två dagar innan tävling lär inte vara något bra koncept.
 
Vad skulle jag göra utan min moder egentligen?
 
 
 

Alla hästar borde vara som Castro.

Lat som man är sådär efter kl 18 och man fortfarande har en häst kvar att motionera här hemma där man inte har något ridhus, tog man tränset som redan fanns i stallet, klädde av hästen ett täcke och hoppade upp på stallplan i mörkret för att sen gå vidare till ängen som ligger intill gården.
 
Att rida iväg ensam, barbacka på ett halt täcke på en skrittbockandes/halvknepig 18 åring i snöstorm och mörker kan väl anses som något väldigt idiotiskt.
 
Men ja det är väl ingen som påstått att jag alltid tänker igenom mina val här i livet.
Man vet inte förens man provat helt enkelt.
 
Men ja jag kan inte säga så mycket annat än att jag är mer än stolt över min gamle man. Han gick strålande med tanke på förutsättningarna. Visst var han lite småstel och inte helt förtjust i de kalla vindarna mot ansiktet, men eftersom jag red acceptabelt bra så stod han ut och gjorde det som hon där uppe på ryggen sa åt honom.
 
Inte spänd, inte dum, inte bråkig eller tittig, utan bara den där perfekta hästen som han innerst inne är. Precis som rubriken lyder, Alla hästar borde vara som honom(!!) Han en häst man kan känna sig 110% säker på (så länge man själv sköter sig) och skulle aldrig göra något dumt "bara för att han kan".
 
Jag kunde nog inte fått en så mycket bättre häst för de där 60 000 kronorna. Du Underbara skapelse!
 
 
 

Jag kan le igen!!!

Nu är väl inte bilden den bästa och tänderna ser lite olikfärgade ut, men iaf, jag kommer nog våga le igen och ser ni, INGEN GLUGG!!!



Is this the day??

Om 1h och 10min kan jag mista mitt smeknamn som den tandlösa,och det efter över ett års smärta i munnen och skam över utseendet, och efter 13års ovilja att le så att tänderna syns kan jag nu få mitt liv ändrat för en förhoppningsvis väldigt lång tid framöver.
 
Idag är nämnligen dagen då jag får min nya tand. Förhoppningsvis kommer den sitta perfekt så att jag vågar le och skratta igen utan att behöva oroa mig över vad folk skall tänka. Att äntligen få ett "normalt" leende utan att behöva visa upp en alldeles för liten tand som är lite halvgrå eller en väldigt odiskret löstand som de flesta frågat om känns underbart. Men nu skall vi inte hoppas på för mycket, allt måste vara perfekt eftersom det är denna tand jag kommer att få leva med i resten av mitt liv, och jag vet redan att det inte kommer bli perfekt eftersom jag måste fortfarande ha en liten glugg på sidan om, men ja det kan ju inte bli så mycket sämre än vad det är nu iaf. ;)
 
 
Så håll tummarna för mig nu!
 
 

Slutkörd.

Har precis kommit in från stallet och skall inom kort hoppa in i duschen för att sen fräscha upp mig eftersom jag skall till tandläkaren.
 
Dagens väder är ju inte mycket bättre än gårdagens och jag vet inte riktigt hur jag kall kunna motionera mina hästar idag.
 
Stina går inte att rida i sånt här väder, hon går bara på sniskan och då blir det ju inte speciellt bra ridning utav det hela. Quando och Älgen rider jag aldrig ensam här hemma, speciellt inte vid sånt här väder.
 
Och ja då har vi Castro kvar, visst går det att rida honom i detta väder även om han inte tycker speciellt mycket om det, men även om det kommit mycket snö så är fortfarande underlaget kasst och då blir det bara skritt+väldigt kort trav= Väldigt dålig ridning.
 
Eftersom jag skall hoppa Obelix ikväll så hinner vi inte åka till ridhus, varken innan eller efter.
 
Min plan är att jag skall kunna tvinga mamma att rida en varsin häst sen när jag är klar med Obelix, annars får det bara bli Castro som får en liten halvbra ridtur idag. :)
 
 
Varför kan det inte bara bli sommar och sol, det underlättar ju så himla mycket!! :)
 
 

Torsdag.

 
 
- Fixa klart stallet
- Rida Castro och Stina
- Åka till tandläkaren
- Köpa foder
- Hopplektion på Obelix
 
 
 

Kattdusch=både matte och Bosse är lika blöta.


Ondsag.

 
 
- Fixa stallet
- Åka till staden och köpa lite grejs
- Ta hand om Lillskiten
- Rida 3(?) hästar i ridhus, varav en dressyrlektion.
 
 
 

Knähelvete!

Nu i tre dagar så har (som ni kanske redan förstått) mitt knä bråkat med mig ovanligt mycket. När jag går så skär det till, oftast, underifrån och så strålar det vidare in i leden, såfort det blir rakare än vad det klarar av.
 
Det här problemet/smärtan har jag väl haft hela tiden, men eftersom jag kunde få benet nästan helt rakt förut så har jag kunnat gå utan större problem, men nu på senare tid så har smärtan kommit tidigare än vanligt (alltså när benet är mer böjt) och även ondare än förut.
 
Så för att kolla hur pass mycket jag kan få benet rakt nu så satt jag mig precis på golvet med benen framför mig, och ja när jag hade 5 cm kvar till golvet (knävecket) så började det göra ont, sen kunde jag väl komma ner till 3cm om jag verkligen pressade allt jag hade..
 
Så det känns väl sådär lagom kul att det bli sämre! Och jag kan inte förstå varför, jag har inte vrickat till det och inte heller överansträngt det.
 
Nej nu skall jag sluta älta detta, förhoppningsvis så är det bara en "fas" knät går igenom. Jag skall ju vara tacksam över att jag fortfarande har kvar det iaf. ;) haha
 
Tillbaka till städningen nu!
 
 
 

Kisspause

Har nu kommit in för en liten snabbpause till ombytning och kissning.
 
Jag och grabbarna grus har precis varit på en 40-50min promenad på asfalt. Inte ens efter halva tiden så pajade knät igen, men det var bara att bita ihop och halta bredvid hästarna. Castro är dock inte så hjälpsam då han skall lägga sin mule på axeln så att det blir ännu mer tyngd på mitt knä när jag går. Haha
 

Så nu har jag iaf tagit en extra Voltaren så får jag väl hoppas på att den hjälper under kvällens aktiviteter.
 
Planen är dock ändrad lite då det bara fanns plats i första gruppen, så därför skall mamma hoppa Stina medans jag hoppar Älgen. Skall bli spännande eftersom mamma inte har hoppat på ett antal år, tror hon tagit något hinder i trav på Castro en eller två gånger. Pappa kommer finnas på plats med kameran i högsta hugg, så film kommer det bli. ;)
 
 

Sagt och gjort!!


Djuren igår.

Igår fick jag hjälpa farfar med att göra klart smörgåstårtorna till några som skulle ha årsmöte här i Tingshuset. 
 
Medans jag hjälpte honom så gick mamma och pappa en promenad med Castro och Älgen.
 
När vi var klara allehopan så åkte vi till ridhuset med Stina och Quando. Mor red Q och jag tog en barbacka tur på en lite för pigg Stina.
 
Antingen tyckte hon det var väldigt busigt att bli riden barbacka eller så tyckte hon inte om min beniga rumpa mot sin inte allt för musklade rygg, jag själv tror på det sistnämnda mest.
 
Iaf så blev det lite ner med huvudet, upp med ryggen och ruska på huvudet inom galopparbetet, sk bockningar i Stinas värld.
 
Men när hon koncentrerade sig på mig så var hon riktigt riktigt fin! Duktiga lilla ponny! <3
 
 
Men ja jag känner ju hur jag tappat balansen, jag sitter där uppe och studsar från sida till sida, och det blir ju inte lättare av att Stina flyger iväg i den bästa travökningen hon någonsin gjort och vägrar att stanna medans jag  inte kan sluta skratta, just vid detta tillfälle var det nära att jag flög i backen. Haha
 
 
 

Måndag.

 
Det verkar som att jag klarade av att sova bort knäontet, eller ja det mesta iaf, jag kan iaf gå utan att det känns som att det är en kniv som skär in i leden i varje steg så att hela benet viker sig. Skönt!
 
Dagsschema
 

- Städa hemma
- Skritta 2 st
- Fixa stallet
- Hopplektion på två stycken.
- Rensa kylskåpet
- Ta hand om Lillskiten
 
 
 

Förlorat förmågan att gå just för tillfället.

Helt plötsligt bestämde sig mitt knä för att det inte alls ville vara med längre, har ingen aning om varför eftersom jag hade de senaste timmarna innan bara legat stilla i en soffa, men det var tydligen alldeles för ansträngande(?!). Så ja nu kan jag enbart ta mig fram med kortkorta steg i mycket långsamma rörelser, vilket gjorde att den sista fodringen tog extra tid, vilket i sin tur ledde till en ganska upprörd Stina. ;)
 
Men ja jag får väl hoppas på att jag kan sova bort det inatt, för imorgon skall två hästar hopptränas och två andra motioneras och då är det ganska bra om man har ett fungerande ben, eller ja det är väl bara en liten känsla jag har iaf. ;)
 
 

Castro 1.30m 16/3-2013

 

Castrullen.


Min häst är verkligen bedårande vacker!


Du vackra skapelse!

Här kommer några söta kort på min krigare. Varning för egobilder/skrytbilder, men det är tyvärr det enda jag har för tillfället. ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'
 
 
 
 
 

Resultat.

1.20m, A:0a :  Fick inte något speciellt bra flyt igenom banan och det kändes mest som att jag hade allt i handen, men Castro accepterade min halvdåliga ridning och satte nollan. Och tro det eller ej men vi var till och med ganska snabba (för att vara jag och Castro då alltså), så vi slutade på en andra placering.
 
Men som sagt känslan var inte den bästa, utan här har jag bara min ädla springare att tacka för en felfri ritt. :)
 
 
1.30m, A:1a: Jag kände redan på framhoppningen att vi började bli mer och mer som förr, hann var inte alls lika stark och jag kunde/vågade gå på med mer benen utan att han blev arg eller stark. Hoppade gjorde han väl helt okej, inga supersprång, men han kändes perfekt i anridningarna.
 
Sen inne på banan var han inte alls lika stark som i klassen innan utan nu hade vi ett helt okej flyt där jag hade mycket ben och lite hand, och fy i helvete vad underbar han var(!) Jag har nästan glömt bort hur fruktansvärt kul det är att tävla. Jag kom även på mig själv med att jag satt och småskrattade och log genom hela rundan. Allt kändes så himla lätt och även om jag fick "släppa" honom lite på distanserna så blev han inte speciellt stark eller arg efter. Underbara häst.
 

Vi lyckades nolla grunden utan problem.
 
Jag var supernöjd och hade egentligen inte alls någon lust att hoppa en runda till, men eftersom Louise även lyckades nolla så var jag "illa tvungen". Haha
Allt för ofta brukar jag nämnligen klanta mig i omhoppningarna när det gäller A:1a. Och eftersom jag fick en sån bra känsla i grunden så ville jag inte förstöra den.
 
Men jag red även här helt okej och det kändes lätt. Castro var riktigt fin, kanske lite svårsvängd, men annars helt underbar. Hoppade allt perfekt och ville verkligen vara nolla, vilket han även blev och det ledde till seger.
 
 
 
Vissa dagar kan jag inte förstå hur lilla jag kunnat fått den turen att jag hittade denna häst. Han gör mig till en bättre ryttare för varje dag och ger en den perfekta känslan så fort man gör rätt, för så fort man gör rätt så belönar han en med att sköta sig exemplariskt. Du underbara röda! <3
 
 
 
Andra bilder kommer inom kort!
 
 

Ja vad skall man säga?!

Han är bara för underbar den där fuxen!! <3
 
 

Välkommen hem till familjen.


Välkommen hem till familjen!!


Min ädla svarta springare hade växt fast i marken häromdagen.


Upp och hoppa.

Måste ut till djuren nu för att fixa stallet och fodra lunch innan päronen kommer hit och skäller på mig. ;)
 
Imorse gjorde jag nämnligen inget förutom att släppa ut dom och ge hö, så all mockning osv är fortfarande kvar att fixa. Så det är bara att hoppa ur soffan, sätta på sig supervarma kläder och sen gå ner till de fyrbenta.
 
 
Farväl gott folk!
 
 

Fredag!

 
 
Idag skall tre djur till ridhuset. Castro måste trimmas igenom klokt innan morgondagens tävling.
 
Har även ett litet i-lands problem för tillfället eftersom jag inte kan komma på vilken outfit vi skall ha imorgon. Otroligt jobbigt! ;)
 
Farfar snackade även om att han ville ha hjälp med att göra en smörgåstårta idag, men jag har inte hört något ifrån honom ännu så vi får väl se hur det blir med den saken. :)
 
Sen blir det pizza bak här hemma med världens bästa sambo ikväll!
 
Som ni märker så har jag ett lika jobbigt schema som vanligt, usch vad ansträngande det är att vara mig!
 
 

Störtskön!

 
 
 
 

Hallå där Stina, du kan inte tänka dig att vänta på oss som går här bakom?


Torsdag!

Har precis kommit in från stallet för andra gången idag. Som vanligt försvinner minuterna/timmarna när man vandrar runt  i stallet. Idag har jag tillbringat största delen av morgonen i stallet, jag har gjort något hela tiden men nu när jag tänker efter så har jag knappt lyckats göra något ändå, varför är det alltid så? Knasigt.
 
Iaf så skall jag nu kasta i mig lite Brunch och byta om, för att sen ta mig ut till djuren igen.
 
 
 
 
Dagsschema
 
- Gå en promenad med Stina och Älgen
- Rida Obelix
- Rida Castro i ridhus(?)
- Fixa Lillgrabben
- Rengöra utrustning
- Försöka förstå mig på tvättmaskinen (med hjälp från Maya såklart, för själv kommer jag aldrig att klara av det)
- Städa
- Handla(?)
 
Ja nu kommer jag antagligen inte hinna/orka med den där städningen, men resterande grejer borde jag kunna klämma in någongång under dagen. :)
 
 
 

Hästarna små.

Idag har tre stycken motioneras klokt i ridhus och en blivit skrittad för hand, dock inte de hästar som jag skrev i den ursprungliga planeringen.
 
Först tog vi en tur till Rosendal med Castro. Vi plockade fram tre hinder som jag skuttade runt lite på. Till en början blev det lite bockelibock och surigheter, men när jag sen verkligen la all min energi på att rida bra och istället för att ta långa ansatser och köra på rakt fram efter hindren så red jag väldigt kort fram tills det att han och jag(!) började slappna av och då gick det mycket bättre.
 
Slutade på att hindern låg på 1.30-1.35m och fysatan vilket tryck han har fått efter att ha varit utan hoppningen på ett tag, han stampar av så att jag är nära att tappa balansen och det är även på små kryss. Han har nog saknat det lite han med, grejen är bara den att han vill att hans matte skall lära sig att rida perfekt någongång, och därför blir han lite arg imellanåt. ;)
 
 
 
 
 
Sen fick det bli en tur till Ingrids ridhus med Stina och Älgen. Idag fick jag även med mig Maya som jag lite halvt tvingade upp på Stina. ;)
 
Älgen var väldigt okoncentrerad idag och ville mycket hellre leka med de andra hästarna som var i ridhuset än att lyssna på den där klumpen som satt på ryggen. Så även idag hade hon ganska stora problem med sin galopp, men hon måste ju lära sig att ändra den självmant så idag var jag lite hård mot henne och istället för att sakta av när hon hamnade i kors så gick jag på henne lite tills det att hon bytte tillbaka. Vilket fungerade riktigt bra, visst blev hon kanske lite irriterad, men hon började koncentrera sig på mig istället för allt annat iaf. :)
 
 
 
 
När Älgen var klar så fick jag hoppa upp på en redan uppvärmd liten ponny, Maya tyckte nämnligen inte att hon kunde hitta några knappar på henne, men jag själv kan inte anse att jag tyckte det såg så ut. Men ja Stina är väl lite smått speciell samt tycker att träning är helt onödigt.
Sen eftersom jag enbart har ett Micklem träns och det hade jag nu på Älgen så fick Stina ha sitt egna träns, vilket hon inte alls går lika bra på, trots att det är ett likadant bett på, men det verkar vara något speciellt med de där Micklem tränsen..

Iaf så blev det inte mycket klok ridning på ponnyn idag, mest bus och emellanåt gick det väl kanske lite väl fort, men hon behöver ju dessa "galna" pass ibland hon också, trots att hon är en gammal dressyrtant. ;)
 
 
 
 
Så nu fick du något att läsa här MayaBaya! Nöjd? Godiset tog du mestadels slut på medans du väntade, så vad skall nu jag smaska på när jag har alla händer lediga? Det tänkte du inte på va? Tur för dig att jag köpt över 1kg vaniljdrömmar som jag nu tänker trycka i mig. Men ja det hade ju varit gott med lite godis också, men jag får väl åka och köpa mig lite imorgon, imorgon låter dock väldigt långt bort, men jag har väl bara mig själv att skylla som tog så lång tid på mig att få ihop detta inlägg...

Kan det inte bara bli sommar nu?!

Börjar bli riktigt riktigt trött på detta väder som vi befinner oss i för tillfället. Först smälter snön bort men temperaturen går aldrig över 0an vilket gör att marken är stenfrusen överallt, och sen kommer snön tillbaka igen, dock inte tillräckligt för att man skall kunna rida klokt utomhus, för att sen försvinna igen samtidigt som det fortfarande är minusgrader ute.
 
Varför kan inte bara den där snöhelvetet försvinna för gott och att det blir 20+ och bra underlag överallt. Men nej så lätt skall livet minsann inte vara.
 
Jag får dåligt samvete både pga att hästarna inte blir klokt motionerade och att jag måste tvinga pappa komma och köra mig till ridhuset efter han slutat jobbet varje dag och då kommer han inte hem förens 21. SUCK!
 

Jag är vanligtvis inte den som brukar klaga på att det inte finns någonstans att rida, man brukar alltid kunna hitta någonstans där det går helt okej. Men nu går det verkligen inte att rida någonstans här hemma. Eller jo visst går det, men då får man vara beredd på att gå omkull eller att man kommer tillbaka med en halt häst, och när hästarna endast kan ta sig fram med 10cm långa steg och spänner hela kroppen för att klara av att ta sig framåt så känns det som att det är bättre att låta dom vila, det gör mindre skada, och att låta en häst i tävlingskondition vila var och varannan dag, eller bara ta en skrittur, brukar inte sluta speciellt bra, iaf inte om man har en häst vid namn Castro!
 
Nej fy vad äckligt arg jag blir på detta fruktansvärda väder!
 
 
 

Onsdag!

 
 
- Duscha och iväg till staden
- Ta hand om en liten brun ponny(?)
- Ta en promenad med Älgen
- Fixa klart stallet
- Åka med Castro till ridhus och försöka ta oss över några hinder.
- Åka med resterande två till ridhus
 
 
Ja så ser dagen ut, det jobbigaste är väl den där duschningen som jag måste ta mig ann inom mycket snar framtid, men jag skall nog kunna kämpa mig igenom den också, be strong Ronja!
 
 
 

Älgen!

 
 
Som sagt så var hon ganska spänd och då fick galoppen bli lidande, det var nämnligen länge sen sist hon hade såhär svårt med den och hon ville helst av allt gå i kors och absolut inte i höger galopp, sen var den även ovanligt struttig.
Även traven var springigare än vad den brukar vara.
Sen är det väl så att det blir mycket svårare för henne eftersom jag själv inte är speciellt balanserad ännu och hon är så sinnessjukt känslig i munnen och lyssnar på varenda liten halvhalt, så därför höll jag i fegisremmen hela tiden när vi hoppade och då fick hon iaf inget drag i munnen om jag skulle hamna efter i sprången.
Men med tanke på att det är första gången hon hoppar med ryttare på ryggen så tycker jag att hon var riktigt riktigt duktig, självklart blir det lite svårt vissa språng, men hon löste det fint på egen hand!
Mycket duktig Älg!

Sma djuraa!

Idag har tre djur motioneras. Och om jag kommer ihåg rätt så har jag redan skrivit om Castros pass, så det skall ni inte behöva höra om igen(!).
 
 
Iaf så fick Stina komma till ridhuset. Började med att rida runt lite lätt i alla gångarter, på typ halvlånga tyglar, men ponnypluttan gick ändå i snudd på perfekt form.
Idag tränade vi mycket på att vara spikraka i galoppen, hon är ju så fruktansvärt känslig så när jag då blir det minsta sne så åker rumpan hit och dit, men det är bara bra, hon lär mig ju att bli rak igen. ;)
Sen var det även mycket fokus på att få en större galopp, hon blir lite lätt struttig i sin galopp, speciellt nu när hon inte har några skor och inte heller har galopperat klokt på typ 1år.

Efter ett tag orkade vi inte längre leka dressyrfjollor så då skuttade vi över en studs på böjt spår, vilket hon gjorde ypperligt bra, till en början tyckte hon dock att det var lite jobbigt, men sen när hon förstod vad hon skulle göra så gick hon kanoners.
Sen skulle jag visa hur lätt Stina var i handen idag så då galopperade jag runt med tyglarna i en hand och hon fortsatte att gå i perfekt form, okej någongång vickade hon på huvudet, men det var inte mycket. Duktiga lilla ponny!
 
Ja nu blev det väldigt långt här om den lilla röda faran, men jag kan inte hjälpa det, hon gör en så fruktansvärt lycklig! Att man inte alltid kan få vara ponnyryttare! ;)
 
 
Min otroligt vackra(?) ponny!
 
 
 
Nu skall jag försöka fixa ihop en liten film på den där Älgkon från gårdagens hoppning!!

Tisdag.

Sitter för tillfället på faderns jobb och snuttar (kan man säga så?) på en Red Bull, underbart gott!! 
 
Än så länge har jag ridit Castro på en äng, dock var den väldigt fryst och hal så det blev inte mycket till bra ridning. Dock gjorde han sitt bästa trots underlaget och kändes helt okej, imorgon måste han dock få komma till ridhus och få fast mark under fötterna. 
 
 
 
När jag samlat ihop tillräckligt med energi så skall jag ta min svarta springare till Maxi för att inhandla tex lite olja till den där smala Älgen som aldrig vill fetta på sig, för att sen susa vidare till den lille skitponnyn som utan problem skapat en rejäl gubbmage. Ja alla är vi olika. 
 
Sen blir det att åka till ridhuset med två djur, en utav dom vet jag inte ens om jag borde motionera då jag inte fått det där "återkommande svaret" ännu. För inte fan tänker jag lägga ner tid och energi på en häst utan anledning och riskera mitt liv för ingenting. Punkt slut och Tack för mig! 
 
 

 
 
 

Hoppdebut för LillÄlgen!

Igår var det då, som rubriken redan avslöjat, hoppdebut för för Älgen.
 
Säkerhetsväst på och fegisrem runt halsen samtidigt som jag bad till Gud att jag inte skulle dö (Okej det där sista kan ni nog stryka).
 
Men Lillhästen överraskade mig till det positiva, hon förstod precis vad hon skulle göra och till och med bjöd på hindren. Visst blev sprången inte de vackraste jag sett/känt i mitt liv, men hon försökte och tyckte det var väldigt kul och spännande.
 
Men eftersom det var mer rörelser överallt än vad hon är van med (har ju nästan bara varit ensamma i ridhus förut) så var hon lite okoncentrerad på mig där uppe på ryggen, så galoppen fick lida, mycket korsgalopp och sen ville hon inte fatta höger galopp heller. Men det är ju förståerligt med tanke på hur lite den hästen varit med om. :)
 
 
Är ni intresserade utav att se film på Älgkon?
 
 

Älgen kollar in gruppen innan och lär sig hur man skall göra!
 
 
 
Rosa och fina såklart! 
 
 
 

Fina Älgen!!

 

Dagsplanering. Måndag

 
 
- Fixa stallet
- Rida 3 hemma
- Till tandläkaren
- Hoppa Extra
- Försöka ta mig över några bommar med Älgkon. Spännande!
 
Är för tillfället inte alls taggad till att ta mig ut i kylan och fixa stallet samt rida, underlaget suger fortfarande överallt, osv. Men eftersom jag skall till tandläkaren vid 13 och vara vid Extra vid 16 så måste jag lägga på en rem. Så det blir att kasta i mig det resterande av frukosten och springa ut till stallet och sätta fart.
 
 
 
 

Dressyrdebuten.

Ja jag kan ju lugnt säga att lillponnyn verkligen har saknat att få visa upp sig. På träning har hon inte riktigt velat/orkat gå i helt stadig form och haft svårt att ställa igenom sig klokt. Men så fort jag kortade upp tyglarna idag på framridningen så sökte hon sig automatiskt ner i en perfekt form, mjuk och fin och kunde ställa sig hur lätt som helst. Vad var det jag sa, så fort knopparna kommer i manen så blir hon en helt annan häst.
 
Iaf så tog orken slut på slutet i programmet, eller nja det är väl egentligen fel, det var nog rättare sagt lite för kul efter första galoppökningen och efter det ville hon inget annat än att ha full fart. Och vid dessa tillfällen kan man inte röra henne med skänklarna, för då går det väldigt fort eller så fattar hon galopp där det skall vara trav osv. Lite överambitiös ibland. ;)
 
Men ja hon var väldigt fin och skötte sig snudd på exemplariskt (med tanke på hur mycket hon är igång). Procenten slutade på 64,nånting, vilket jag tyckte var lite väl lågt, men den domaren brukar dömma ner henne lite, vet inte om det är för att hon är ponny eller inte riktigt har det där dundersteget.
 
Men iaf så kom vi hem med en blå rosett (som ni kanske redan förstått med tanke på bilderna i inlägget innan)
 
Mitt underbara lyckopiller! <3
 
 
 
 
Castro fick sig ett pass i ridhuset idag. Jag vet inte hur många gånger jag sagt det här nu, men han är verkligen världens bästa läromästare, så fort jag gör allt perfekt och rider som man skall så går han som en klocka och är helt underbar att rida, men så fort jag gör något litet fel så får man istället en spänd och stel häst under sig.
 
Idag var han lite spänd till en början, var "rädd" för sina transportskydd som låg i ett hörn och en solkatt som han skulle hoppa över. Men efter ett tag så slappnade han av helt och blev den där underbara hästen som man inget kan annat än älska. :)
 
 
 
 
Älgen fick tyvärr vila idag då varken jag eller pappa hade speciellt stor lust att ta ett till pass till ridhuset, men det är en stor dag för henne imorgon och då behöver hon all energi hon kan komma över, så det var nog bra med en liten vilodag trots allt, (eller det får vi väl reda på imorgon)
 
 
 

Ponnyn som gör mig lyckligast i världen!

 
 
 
 

Lillponnyn som bäst!

 

Tupp attack.

Internetet suger här ute på farmen för tillfället, så därför blir det väldigt kort om dagen.
 
 
Först kom kom jag ut till stallet där min röda häst hade pajat båda sina boxdörrar, jag hittade honom utanför boxen ätandes på sitt morgonhö. Duktig C!
 
 
Idag har alla hästar fått sig ett pass i ridhus. Castro var först ut. Dock fick han sig en riktig dödsupplevelse så fort han steg ut ur Larven, det var nämnligen höns och tuppar percis överallt!! Mycket läskigt.
 
Detta ledde till att min 18åring dansade runt mig frustandes och när jag väl kom upp i sadeln så hade han väldigt liten lust till att stå still. Sen kom vi utan problem längst bort i ridhuset, men när vi skulle tillbaka  mot ingången så gick det lite segare, ca 2 m framåt kom vi, sen var det tvärnit och upp på bakbenen. Ja ungefär sådär höll vi på, samtidigt som han var spänd som en fiolsträng.
 
Men jag höll mig coollugn och bara försökte få honom avslappnad på ett mjukt sätt och tillslut kunde vi ta oss någon meter över mitten, duktiga knäppa häst.
 
Om man bortser från den där spända lite halvknäppa hästen, så var han väldigt mjuk och trevlig i munnen och absolut inte dum bråkig utan bara rädd, han stod trots allt och darrade i transporten sen. På slutet kunde vi även trava av i en väldigt låg och avslappnad form.
 
 
Men sen kom jag på att det är ju självklart Castro var rädd, Höns äter ju trots allt frukt(!!!)
 
 
 
Sen var det Stinas tur, hon var mycket mycket fin idag, en riktig liten prinsessa, kärlek till henne! <3
 
 
 
 
Älgen var lite smått okoncentrerad och ostadig, men samtidigt väldigt fin och jobbade på helt okej. Det var ju trots allt ett ganska bra tag sen vi var i ridhus. :)
 
 
 
 
Imorgon är det tävling på schemat, denna gång dressyr, med bland annat ponnyn utan skor. Hur nu det skall gå, jaja så fort knopparna kommer i så brukar hon sköta sig exemplariskt. :)
 
 
 

Urkul!

Ja nu är jag så pass vaken för att veta vad jag håller på med och kan därför uppdatera denna lilla blogg igen. 
 
Som sagt så har ja varit till "Mun och Käk" idag där de gjorde den sista operationen på min "tand"(glugg kanske man skall säga), och eftersom jag har en ganska enorm tandläkarskräck, eller rättare sagt jag tycker inte att det är speciellt trevligt när jag vet att de kommer skära upp hela tandköttet på mig, så därför fick jag lugnande, vilket jag måste säga att jag tycker är helt fel ord, det borde kallas "helt väck" istället. ;) 
 
Iaf det jag kommer ihåg är detta: 
 
Medans de sätter in kanylen i armen så kollar jag på plasthandskarna som hänger på väggen och tänker, man kanske skall fråga om man kan få några. (vill ha det när jag linimentarer djuren, eftersom jag alltid skall peta mig i ögonen direkt efter) 
 
 
Svart
 

Får en spegel upp i ansiktet och förklarat för mig att det inte ser speciellt vackert ut. Kommer inte ihåg hur jag såg ut. 
 
 
Svart
 
 
Befinner mig i ett "vilorum", kanske slumrar till en liten stund. 
 
 
Svart
 
 
Beställer hamburgare på MAX. 
 
 
Svart
 
 
Sitter hos mormor och smockar i mig hela hamburgaren och alla pommes, utan att bli mätt. det har nog aldrig hänt förut. hehe 
 
 
Svart
 
 
Vaknar av att mamma kommer och frågar om jag skall med till stallet. Min fråga till henne var: Får jag rida? Hennes svar till mig: Hahahahahaahahahahaha Nej!! Jag: Aaaarrrrgghghh! Jag stannar här!
 
 
Svart
 
 
Vaknar upp ur min koma och blir normal igen! 
 
 
 
Ja detta är vad jag kommer ihåg från dagens äventyr. Allt händer under ca 7 h.
 
Iaf så var den lilla vilostunden i vilorummet närmare 1h lång, inte typ 5 min som jag trodde.
 
När jag vaknat upp helt hemma så kommer mormor in med ett gäng plasthandskar och säger "Glöm inte bort dom här sen när du går hem!" 
Jag: "Och vart kommer dom ifrån?"
Mormor: "Men du gick ju och tog dom så fort "tansköterskan" lämnade vilorummet förut, kommer du inte ihåg det?"
Jag: "Hahahahahahahahahaahaha Vaaaaaa? Vad gjorde jag sa du?"
Mormor: "Ja du plockade på dig massor och sen fick jag lägga dom i min väska" 
 
Asså Jaaaaag döööööör vad kul!! HAHA 
 
 
 
Sen hade tydligen min mobil ringt också, vilket jag vaknat av direkt men sen inte hunnit fått upp den innan det ringt klart, så då lägger jag tillbaka den och somnar igen- Vilket jag ej kommer ihåg. 
 
 
Skriver även en status på facebook som jag inte lyckades speciellt bra med... 
 
 
Sen hade jag även varit väldigt trevlig när jag inte riktigt var mig själv, så man kanske skall gå nerdrogad hela tiden så att man blir omtyckt, men samtidigt en tjuv, ja det går väl kanske inte riktigt ihop. 
 
 
Iaf så blev det ingen ridning för min del idag, tyvärr. Mamma hade även bara ridit Stina, så resterande djur har enbart gått i hagen och haft det bra. Jaja vi alla behöver väl sånna dagar. ;) 
 
 
 
 

Fredag.

Har precis kommit in från stallet och sitter nu och tar mig en cheesecake frukost. Så fort jag tryckt i mig denna underbara bakelse så skall jag fort som attan hoppa in i duschen och göra mig klar inför "operation". Eftersom jag måste ta lugnande (hehe) så kan jag inte köra efter så därför måste jag åka och hämta upp mormor nu innan så att hon kan köra hem sitt drogade barnbarn sen. ;)
 
Förövrigt så skall alla hästar röra på fläsket, minst två i ridhus egentligen, men vi får se vad pappa orkar med. Sen skall Larven bytas spån i då det som ligger där nu har legat där, ja jag vet inte hur länge, fräscht är det då inte iaf. :)
 
 
Hej hopp nu skall jag in i duschen och försöka bli lite ren och fin. ;)
 
 

Saknad som få!

 
 
 
 

Torsdag.

 
 
- Fixa kort på sadeln
- Luncha djuren samt fixa stallet.
- Rida 3 hästar, longera 1
- Putsa grejerna
- Plocka snyggt här hemma (förstår inte hur man kan stöka till hela huset på en kväll, haha)
 
 
 

Dagens stora problem.

Imorgon skall jag göra sista "operationen" när det gäller min tand. Dock har jag kommit på att de bytte tid på "Mun och käk" men inte hos tandläkaren, vilket innebär (om jag nu har förstått allt rätt) att de kommer sätta dit taggen där tanden skall fästas men inte fixa själva tanden, och då lär jag alltså få gå med enbart en tagg som framtand hela helgen?! (Har tid hos tandläkaren på Måndag) Vilket jag helst då inte gör, speciellt inte när jag skall tävla i helgen.
 
Hmm, känns som att jag måste kolla upp detta lite noggrannare.
 
 

Urgöllit!!

 
 
 
 

Du bedårande varelse.


Ni underbara fyrbenta.

Här sitter man nu och trycker i sig cheesecake och jordgubber tillsammans med min kära sambo. Det är vad man kallar ett bra slut på en bra dag. :)
 
 
 
Idag har man ridit tre små djur.
 
Började med Castro på ängen. Underlaget var ganska surt så han fick jobba lite extra idag, men det är bara nyttigt för gammelgubben. Till en början var han väldigt stel och tryckte in vänsterbogen lite extra mycket, men efter mycket koncentration från min sida så red jag tillslut tillräckligt bra för att han skulle lossna helt och bli en helt underbar individ, fina fina häst!
 
Dock märkte jag att skrittäcket hade ramlat av efter halva ridpasset, vilket innebar att jag var tvungen att hoppa av och gå hela vägen hem sen, och att gå tillsammans med en häst som skall putta på en, tränga ut en, sparka upp snö i skorna på en, är inte någon harmonisk upplevelse. Underbara, väluppfostrade häst! ;) 
 
 
 
 
Stina fick följa med till ridhuset och få en genomgång innan Q's dressyrlektion. Ponnyn har ju inte det bästa tålamodet till en början, men när man kommer förbi det så blir hon riktigt fin. Dock orkar hon såklart inte gå speciellt långa pass och inte heller att hålla stadig form hela tiden. Men med lite mer muskler och ork så kommer vi nog snart tillbaka till där vi slutade innan olyckan. Kan inte förstå att det snart är två år sen det hände, min fina kämpe! <3
 
 
Precis flugit rakt igenom en transportvägg, precis nysydd och fått slangar genom bogen, men trots en jävligt hård dag var hon lika matglad och lycklig på livet. Min kämpe, min krigare och världens absolut bästa ponny! <3
 

Älgen fick vila idag, så blir det när det är pissigt underlag överallt och ingen har lust att ta en extra tur till ridhuset när klockan är efter 19. :)
 
 
 
 

Dagsplanering.

 
 
 
- Städa huset
- Fixa klart stallet
- Rida Castro här hemma
- Motionera Älgen(?)
- Dressyrlektion på Q
- Rida Stina i ridhus
- Duscha
 
 
 
 

Castro 1.10m 4 fel + en jävla massa tidsfel (antar jag)

Ja här kommer då våran "debut", jag tog inte med när han stod och studsade i hörnet, bara dom fina otroligt stora bocksprången innan. Han är så ful när han gör så..
 
Iaf så är jag väl helt okej nöjd med min ridning. Håller balansen lite för mycket i tyglarna och sitter lite tungt med röven. Men ja för att inte gjort detta på nästan 6 månader så tycker jag att jag gjorde ett godkänt jobb.
 
Eller vad tycker ni?

Slapp dag.

Idag har jag inte gjort speciellt mycket. Lillemor kom hit och kollade Castro och Stina, när hon var klar gick vi in och tog oss lite fika.
 
När hon åkte så gick jag ut till stallet och fixade klart det mesta och åkte sen och hämtade modern min på hennes jobb.
 
Först tog jag och mor en tur i skogen, jag på Älgen. Hon skötte sig helt okej, blev lite trotsig när jag tvingade henne att gå först, men hon är ganska lätt att övertala (än så länge) så det gick helt okej, framåtbjudningen var dock inte den bästa. ;)
 
 
 
 
Sen fick Castro en tur till ridhuset. Både jag och han skötte oss riktigt bra idag, jag red bra vilket ledde till en väldigt fin häst. Idag körde vi mest fokus på sluta i galopp samt förvänd galopp, vilket gick helt okej, han tycker det är väldigt svårt, men eftersom jag inte gjorde något som han kunde irritera sig på så jobbade han på och försökte göra rätt. :)
 
 
 
 
Stina fick vila idag, tanken var egentligen att hon skulle få sig en skrittur i skogen idag, men det blev inte riktigt så tyvärr.
 

Fina hästen.

Mer info kommer inom kort, nu skall här bakas!!
 
 

Kommentar+Svar

Lisa

Tack för bra blogg!
1. Hur funkar dina respektive hästar på tävling? Humör, att resa, bo uppstallat osv?
2. Hur tycker du en bra "ridvecka" ser ut? Olika övningar, svårighet, underlag och variation mm? För alla hästarna :)
Såklart bilder och videor från träningar. Det är alltid kul! Du verkar vara så duktig! :)

 

Svar:

 


1. Castro: Han är den samma på tävlingar som på hemmaplan. Han har ju rest ganska mycket i sitt liv och sett många nya platser så han acklimatiserar sig väldigt fort. Vart han än kommer så är det han som är kung, ungefär den attityden har han. :)

Det enda problemet är om han blir helt ensam i ett stall, vilket har hänt några gånger när vi varit på fastlandet, han blir otroligt stressad och gräver då sönder boxen, går runtruntrunt, skriker och blir helt skummig av svett, så vid dessa tillfällen måste man gå eller pyssla väldigt mycket med honom.

På en tävling blev vi väckta av att Castro var väldigt upprörd i boxen (vi bodde i Larven precis utanför) kl 4-5(?) så från det och fram tills att vi åkte till tävlingen så var vi tvugna att gå/rida honom för att hålla han lugn. Men sen gick han jävligt bra när han blivit uppvärmd så mycket. ;)

Han har även en liten tendens till att äta upp stallen han kommer till, fast det gör han ju även här hemma, men det är väl inte så kul när man kommer till ett nymålat stall och dagen efter är det långa tandrader på dörren.. Eller plankor som är nerplockade osv.. Haha

Men annars är han den perfekta reshästen! :)

 

Stina: Även hon är väldigt cool att ha och göra med på tävlingar, förutom då när mamma kittlar henne i ljumsken med håret så att hon sparkar hål i huvudet på henne. ;)

När vi köpte henne var hon väldigt jobbig på tävlingsplatsen, hon kunde inte stå still och gick rakt över en, men nu när hon blivit äldre och mer erfaren så är hon lugnt själv.

Hon har inga problem med att bli helt ensam när vi är borta. :)

 

Älgen: Hon har bara varit på en tävling i sitt liv (när vi var och hämtade henne) och då var hon ganska lugn, vet inte om hon lämnat gården så många gånger i sitt liv innan vi köpte/bytte henne, om ens någongång(?) så med tanke på det så var hon riktigt duktig.

 

 

 

2. Jag anser att det är väldigt viktigt med variation av underlag och arbete, tyvärr så finns det inte så mycket för mig att variera med här hemma, men jag försöker alltid rida på så många olika ställen som möjligt även om underlaget kanske inte skiljer sig speciellt mycket.

 

Stina tränas mycket skolor, men det går verkligen inte att älta en och samma under en längre tid då hon tröttnar väldigt fort, så mycket skiftning i arbetet behövs på lillponnyn!
 
På Castro blir det lite mindre skolor och mer galopparbete. Nu för tiden är det mest fokus på att hålla han glad och då blir det lite enklare arbete.
 
Quando tränas mycket fattningar och mindre volter, samt samling och ökning. Han behöver få igång sina små bakben och bli djupare i sin form då han gärna blir hög och knäpper av, men det har blivit mycket mycket bättre!
 
På Älgen blir det mest fokus på framåt bjudningen och att få in styrningen. I traven tränar vi på att spåra rätt och få med hela kroppen i svängarna.
 
 
 
 
Jag anser att man skall rida i stort sett varje dag, men absolut inte hårt varje gång. Vissa dagar blir det bara en lång skrittur i skogen på långa tyglar och andra blir det ett svettigt dressyr-/hopp-pass eller galoppjobb.
 
Om man ser på en elitidrittare på högsta nivå så är det inte många vilodagar han/hon tar ut om året, och likaså skall det enligt mig vara för hästarna, jag tror inte att en häst i full kondition mår bra utav att bara stå still i hagen 2-4 dagar i veckan, som jag vet att många andra tävlingshästar får göra, sk "Vilar sig i form". Visst kan det gå till en viss grad, men det håller nog inte i längden och tillslut går hästen sönder eller vill inte jobba/hoppa längre.
 
 
 
 
Så en bra vecka (för en häst i full kondition) enligt mig ser ut såhär:
 
2 skogsturer, en lugn-mest skritt och trav, och en hårdare med mycket galopp
3 dressyrpass med mycket skolor och på varierande underlag
2 pass med bommar, under tävlingssäsong enbart gymnastikhoppning, men under träningssäsong så blir ett utav passen en riktig hoppträning.
 
Ja så ser en perfekt ridvecka ut för mig, nu kan jag inte hålla den fullt ut såhär års när det är så pass dåligt underlag ute som det är nu, men jag gör mitt bästa.
 
Det varierar även från häst till häst, Quando ser bommar oftare och Castro mindre, man måste ju även se på vad som passar just den hästen bäst! :)
 
 
 
Film på Castro från helgen kommer inom kort!! :)
 
 
Tack så mycket!!!

Tisdag!

Idag kommer Lillemor och kollar på Castro och Stina. Castro skall väl bara få laser på bakknäna medans Stina skall få en rejäl genomgång. ;)
 
 
Annars så skall alla hästar gå idag, tre i skogen och en i ridhus(?) Egentligen vill jag ha tre till ridhus idag, men det lär väl inte hända. Så jobbigt när man inte kan köra själv...
 
Sen måste jag även städa av lite här hemma, putsa all utrustning mm. Men först tror jag nog att jag skall ta mig en frukost nr 2. ;)
 
 

Mina fyrbenta.

Hästarna (läs 18 åringen) hade lite dårfall idag, fick ock inte med på bild när Castro stod uppe på sin sandhög och bockade samt försökte rulla upp på den, och detta bus ledde dock till att han lyckades sparka på sig på ena frambenet, men det var inte svullet eller varmt så han överlever nog även denna skada. Klantgubben! ;)
 
 
Så fruktansvärt söta tillsammans!
 
 
 
 
 
Du är det vackraste jag har!!
 
 
Livsnjutarn!
 
 
 
 

Kommentar+Svar

Anonym
 

Varför gör han så där i hörn just tror du?

 

Svar: Det finns nog många olika anledningar till varför han gör som han gör, men den största är nog att han inte är fullt nöjd med tillvaron, i detta fall så gick det lite fortare än vanligt, jag var lite mer obalanserad än vanligt och hade för mycket hand och för lite ben.

 

Till 99% när han gör något sånt här så är det jag som gjort fel, nu hade väldigt få andra hästar reagarat på dessa fel men eftersom han har väldigt bestämda åsikter över hur han vill ha allt så säger han till med en gång, speciellt nu när han inte är 100 i tävlingsform (läs hoppform) och när det är kallt.

 

Sen har det mycket att göra med hur han blivit uppvärmd. Castro kräver mycket värmning och uppmjukning och när han inte får det så blir det ofta lite surigheter.

 

Som jag skrivit många gånger så är han väldigt speciellt, om allt är perfekt (enligt Castro) så är han världens enklaste häst, både att rida dressyr på och hoppa, men om det inte är det så är han desto svårare och i dessa fall klarar jag inte av honom fullt ut och då blir det så som det blev i helgen.

 

Nu har han även varit såhär hela sitt liv så det är inte bara med mig. När det inte går enligt hans planer så lägger han ner. Även på SM i yngre dagar har han tagit fram dessa kvaliteer.

 

Man får helt enkelt ta honom som han är och njuta av de stunder då vi faktiskt fungerar tillsammans, för vid dessa tillfällen så finns det ingen bättre läromästare än han! :)

 

 

Anonym

Du får hitta en rik man/sponsor ;)

 

Svar: Det har alltid varit min plan! Dock har jag inte hittat någon som kan tänkas stå ut med mig ännu, säg gärna till om du vet någon. ;)

 


 

Agnes 
 

Du blir nog inte ensam med den, vet redan 4 till på Gotland som har en sån ;)

 

Svar: Nej ensam förstod jag att jag inte skulle bli eftersom det var en som köpte den armlösa som fanns på Dahrves 10 min innan jag publicerade mitt inlägg. Men man kommer nog inte se den överallt på tävlingsplatsen iaf.

 

Budskapet som jag ville ha fram var, den var dyr, fin och jag vill ha den. ;)

 


 
Svar på resterande frågor kommer i enskillda inlägg eftersom det var ganska mycket som skulle besvaras, men det är underbart kul att ni kommer med ideer när jag själv är lite låg på dom. ;)
 
 

Hallå där kött och blåbär!

Ja rubriken är påfunnen men resten då? Mayas fingrar glöder här bredvis mig medans mina ligger mestadels stilla. Jaja så är det väl ibland. ;)
 
Iaf så har alla djur blivit motioenerade, vissa hårt, andra mindre hårt.
 
Castro fick bara en lite skritt+trav tur i skogen, utan sadel. Förutom att det prasslade ute i skogen så att hans hjärta höll på att hoppa ur kroppen och lite dans på isgata så gick det finfint. Inte mycket mer att säga om den turen.
 
 
 
 
Älgen fick en väldigt kort longeringsstur på ängen, underlaget var riktigt dåligt, hårt och snuskigt halt, så ja det blev ju inte precis lättare för henne att vara balanserad, men men hon fick röra lite på fläsket iaf. ;) 
 
 
 
 
Sen var det hopplektion för Stinas del, brunstig som satan! Men vad gör det, min lilla ponny blir nämnligen mycket lugnare och mer harmonisk vid brunst så hon var helt underbar att hoppa idag. Pigg och sög tag i allt som kom framför henne, men gick inte med huvudet rakt upp eller på sniskan, utan istället rak och fin mestadels i form mellan hindren. Underbara ponny!!
 
Men tyvärr så blev det ingen film, jag glömde att ladda batteriet, samt ta med mig den. Men nästa vecka, eller då blir det dock inte ponnyns tur utan istället en vit, samt en brun faktiskt, hur nu det skall gå...
 
 
 
 
Förutom knähelvetet som bråkat mer än någonsin idag så har dagen bara varit underbar, och som pricken över i så kom jag hem till nylagat mat här hemma. Jävla underbart med en sambo!!! :DDD
 
 
 
 

Juste ja!

Har ju glömt bort att berätta vem det är jag bor med för tillfället, de flesta har nog redan förstått det men för er andra så är det Maya som flyttat hit. Mycket trevligt måste jag säga!!!!!
 
 
 
 

Fullt fräs!

Idag står det hoppträning på Stinas schema. Vilket innebär inget annat än full fart och ha kul. Skall även försöka få med mig kameran denna gång så att ni får se film på min galning till ponny!
 
Förövrigt så skall resterande hästar också motioneras. Castro skall nog få en skritt+trav sväng i skogen och Älgen ett longerpass över bommar (om jag nu hittar någonstans där det går att longera).
 
Hade även tänkt att knäppa lite kort på farmen så att ni får se hur det ser ut där jag bor, får passa på idag när solen är framme! :)
 
 
 

Det är mobilens fel..

..att det inte kommit mer än ett inlägg idag. Jag har nämnligen försökt ett antal gånger att lägga upp både bilder och resultat från dagens spännande äventyr. Men nej det har då inte fungerat över huvud taget. Frustrerande!
 
Iaf så var jag och Castro iväg och skuttade runt en 1.10m idag och som jag redan skrivit ett antal gånger så hade jag inga höga förväntningar och jag var 100% förberedd på att fastna i ett hörn, vilket vi också gjorde, men vi tog oss dock därifrån efter ett tag och fullföljde resten av banan.
 
Framridningen var en isbana, så där vågade jag inte ens rida, vilket innebar att jag hade 6 ekipage på mig att trava+galoppera+hoppa fram, vilket absolut inte är optimalt för min gamla man, men ja det är ju inte något man kan göra åt, man får helt enkelt göra det bästa av situationen, alla har ju samma förutsättningar.
 
Eftersom det blev lite halvstressigt på framhoppningen och han hann inte riktigt bli fullt varm innan vi började hoppa så kände jag hur han började bli lite stark och irriterad. Men jag försökte hålla mig själv lugn och mjuk samtidigt som jag gav honom beröm, för att få honom på så bra humör som möjligt.
 
Väl inne på banan var han väldigt spänd och tittig. 1-7 gick gallant, kanske lite för fort för min smak och inte speciellt avspänt, men vi kom över utan att ens röra en enda bom, men sen till nr 8 som var en kombination ur sväng så blev det lite för mycket, så där tog vi en liten bock och skutt pause för att sen sätta fart igen över de två sista hindren felfritt. 
 
Men som sagt hade jag väntat mig detta, han har inte hoppat på 6 månader, jag har hoppat 1 gång (högre än 50cm) efter det att jag skadade mig, så båda två var ju ganska ringrostiga. Men vi gjorde det bästa av situationen och tog oss igenom levande båda två. Vad mer kan man begära liksom? ;)
 
Huvudsaken är att vi är tillbaka på tävlingsbanan igen och förhoppningsvis så skall vi komma tillbaka till våran bästa form snart igen, vi kan ju, det vet jag, vi skall bara vara överens och bästa vänner. :)
 
Här kommer lite kassa bilder från dagen, film kommer upp inom de närmsta dagarna!
 
 
 
 
 
 
 

Stoorm!

Vaknade av att det lät som att huset skulle blåsa iväg. Pga blåsten så fick hästarna mat inne idag, vilket kanske inte var så jätte populärt, de vill ju faktiskt gå ut och äta. ;) Som tur var hade blåsten avtagit lite när jag mockat klart alla boxar, så då kunde de få resterna ute. 
 
Nu skall jag kasta i mig frukost för att sen plocka fram och byta om till tävlingskläderna. Äckligt nervös!
 
 
 
 

Hästansvärt kul.


Trööööött!!

Är så fruktansvärt trött för tillfället. Ett halvdags jobb och två ridhus pass utan voltaren i kroppen tog slut på alla mina dags krafter.

Hela dagen har enbart bestått av glädje, trevliga människor och fina djur! Helt enkelt en lyckad dag.

Det enda som legat på minus är mitt knä. Struntade som sagt i att ta en voltaren imorse, vilket jag fick lida av vid ridningen. Att rida lätt blir lite utav en plåga, vilket leder till att man lägger vikten på andra benet, vilket leder till att vikten blir ojämn för hästen vilket i sin tur tillslut leder till en trasig och sne häst. Inget jag helst vill ha, och framförallt inget jag vill skapa.

Dock vill jag inte ständigt gå på smärtstillande och då får man bita ihop dessa knarkfria dagar, man får ju trots allt känna på att man lever, vilket man lätt kan glömma bort ibland annars. ;)



Neeeej!!

Dahrves har fått hem den finaste skjortan jag någonsin beskådat, den uppfyller alla mina "krav" och ser även ut som att vara i min storlek. Det finns även bara ett exemplar vilket betyder att inte hela Gotland kommer ha en. Och nu kanske ni undrar varför jag får sån panik, köp den bara väl!!

Men nu är det ju så att jag satt ett väldigt hårt köpstopp på mig själv, enbart nödvändigt (tråkigt) får införskaffas och absolut inte en skjorta för 1050:-.

Det är inte lätt att jobba på en ridsportsbutik ibland skall ni veta!!! ;)



Kommentar+Svar

anonym

Skulle tycka det var intressant att läsa om vilka rutiner du har med hästarna. När kommer de ut och in? Går alla tillsammans i hagen? Vad äter de för mat, hur mycket och varför just så? Hur ofta får de mat? Vad har de för täcken ute och inne?
Vad är din plan för året?

 

Svar: Mina hästar kommer oftast ut runt kl 8 på morgonen, men de dagar jag skall jobba heldag på Dahrves så kommer de ut redan vid 5-6 tiden.

 

Oftast får de sen komma in runt 18 tiden, men om det är dåligt väder så kommer dom oftast in innan 16 och vid väldigt fint väder så får de vara ute till 19-20 tiden. (På sommaren går de ute dygnet runt vid fint väder) Ju längre de kan vara ute desto bättre!!

 

För tillfället går Castro och Stina ensamma och Quando och Älgen går tillsammans. Så länge jag ägt Castro så har han gått själv i hagen då jag inte vågat släppa ihop honom med någon annan eftersom han är ganska aggressiv i tex boxen mot andra hästar, så för att ingen häst skall ta skada så har han fått gå själv, men han har alltid haft hästar i närheten såklart.

 

Egentligen vill jag inte heller ha ston+valackar tillsammans eftersom de kan börja betäcka vilket kan leda till infektioner osv. Men eftersom Älgen blev väldigt deprimerad av att gå själv så fick hon flytta in till Quando, och som tur är så verkar han inte förstå sig på flickor. ;)

 

Målet är att stona skall gå tillsammans sen och även att pojkarna skall kunna umgås i samma hage, tror att det hade varit trevligt och nyttigt för Castro att gå tillsammans med någon och Quando är väldigt låg i rang så det hade nog kunnat gå.

Men eftersom Stina och Älgen inte riktigt skall ha lika mycket mat för tillfället (Älgen skall helst ha tillgång till hö hela dagen medans Stina inte alls skall ha lika mycket) och den ekvationen går inte riktigt ihop. Stina är även en häst som äter tills maten är slut medans Älgen gärna tar lite pauser i sitt ätande. Men förhoppningsvis så kan de gå tillsammans i sommar iaf och sen även när Stina är i full tävlingskondition och kräver mer mat. :)

 

 

Mina hästar äter två olika sorters hö, ett väldigt fint (storbalshö) och ett lite grövre och kraftigare (småbalshö), sen har även alla hästar fri tillgång till halm i boxarna (förutom Älgen som har fri tillgång till hö ist) så de har alltid något att knapra på när de står inne.

 

C och Q får ca 5-6 kg grovt hö och ca 6 kg fint hö om dagen, Älgen får några Kg mer.

Stina får ca 3-4 kg grovt hö och ca 4 kg fint hö varje dag.

 

 

 

 

C, Q och Ä är tre individer som helst inte skaffar sig det där extra lagret fett som tex Stina inte har något problem med, därför tycker jag att korn är ett bra foder då man kan ge dom lite mer utan att det går upp i huvudet på dom som tex havre har en tendens till och istället kan man hoppas på att de skaffar lite fett som de sen kan bygga muskler av.

Betforn får de mest för att blöta upp maten och göra den lite godare, samt ge lite energi.

Jag ger inte mina hästar pellets då jag har fått för mig att bindningsmedlet som det innehåller är väldigt onyttigt och tillochmed farligt för hästarna att äta.

 

 

Castro och Quando får 1 ½ mått (Vitt krafft mått), Älgen får 3 mått och Stina får 3/4 mått korn om dagen och sen får de 1/4 mått (torr) betfor varje dag (Stina får lite mindre).

 

Sen får de även mineraler, olja och massa morötter varje dag också. Egentligen skall de även få nyponpulver, men eftersom jag varit slarvig och inte gjort klart mitt egna så har de inte fått det på ett tag.

 

Nypon under torkning.

 

Fodringstider

 



- Morgon kl 7.30- 8.00

- Lunch 12-13

- EM 16-17

- Kväll 18-19

- Natt 21.30-22

 

Kraft


- Morgon 9.00

- EM 17-18

- Natt 22-22.30

 

Ja ungefär så ser mitt fodringsschema ut, självklart ändras det om jag jobbar, tränar eller inte är hemma av någon annan andledning.

 

Jag är väldigt nogrann med att mina hästar får äta lite hö innan dom får sin kraft eftersom deras magar mår bättre av att bli "uppvärmda" med grovfoder först. Därför ligger "Kraft tiderna" lite efter "Hö tiderna". Sen vill jag även att mina hästar skall få små givor ofta (grovfoder) så att de inte står tomma i magarna för länge, vilket kan ge tex magsår. Därför får även mina hästar sin sista giva ganska så sent på kvällen.

Någon gång i framtiden när jag har råd skall jag införskaffa "slow feed" nät som de kan ha i både hagen och boxen. :)

 

 

Jag är en sån där person som när jag själv fryser och tycker det är kallt så får mina hästar lida genom att ha 20 täcken på sig, kanske en liten överdrivt, men ja nästan så är det faktiskt, noggrannast är jag med Castro eftersom hans kropp mår sämre nu på vintern.

 

Iaf så har Castro för tillfället ett "Tävlingstäcke" med fleecefoder (Agria), ett stalltäcke med hals (Three Crown) och ett vintertäcke med hals (Three Crown) på sig.

 

 

Quando har ett Horseware täcke med halvhals (300g(?)). Förut när det var kallare så hade han även ett stalltäcke (Agria) under.

 

 

 

Älgen har ett Horseware POLO täcke (300g) utan hals eftersom den lyckades hon ta sönder efter bara några dagar.

 

Stina har ett skrittmaskinstäcke (Horze) samt ett Vintertäcke (Horseware) med hals utanpå (300g).

 

 

Horsware är utan tvekan de bästa täckena, även ett tunt regntäcke håller hästen helt torr vid spöregn, andra billigare regntäcken som jag har håller knappt för duggregn, och även vissa billigare vintertäcken håller inte för snö och regn.

De har även den bästa passformen och det är väldigt sällan hästarna får skav, nu har mina hästar fått lite skav på bogarna pga täckena som jag haft under.

Men de kostar en aningens mer än de andra, men det är det verkligen värt!!

Dock tycker jag att Castros Three Crown vintertäcke är även väldigt bra, det sitter perfekt och har aldrig blivit blött igenom under de 3-4 (?) vintrar jag använt det. :) 

 

Inne har de oftast samma täcken som ute eftersom jag inte orkar byta varje morgon och vårt stall har samma temperatur som utomhus så behöver de sina varma täcken, sen känns det taskigt att lägga på dom ett kallt täcke på morgonen om jag skulle bytt. Men självklart har de andra täcken på sig över natten om de ridits på kvällen och blivit svettiga och inte hunnit torka till nattfodringen. :) 

 

Hoppas du blev nöjd med svaret och att jag fått med allt! :)

 

 

 

 

 


Och min nya sambo är......

Denna lilla skönhet!! (Eller ja han är en utav dom iaf)




Äntligen nytt internet!

Helt underbar känsla att gå ut på internet och inte behöva vänta 20min på att kunna komma in på en sida. Underbart var ordet!
 
Nu skall jag lägga all min energi för att svara på era frågor och även försöka få fram några ideer om nya intressanta inlägg. Vi får se hur jag lyckas med den uppgiften.
 
Ni får gärna komma med förslag om vad ni vill läsa om!!!!
 
 

Annars är det självklart hästar som skall motioneras och tas hand om som vanligt idag, två skall till ridhus och 2 skall gå i skogen.
 
Sen blir det även en tur till Maxi, där det skall inhandlas Fredagsmys och lite annat nödvändigt.
 
Förövrigt är dagen lika tom som vanligt. ;) Men imorgon blir det iaf jobb på Dahrves och på Söndag nalkas tävling, hur i helvete det nu skall gå... ;)
 
 
 
 

RSS 2.0