Kommentar+Svar

Lisa

Tack för bra blogg!
1. Hur funkar dina respektive hästar på tävling? Humör, att resa, bo uppstallat osv?
2. Hur tycker du en bra "ridvecka" ser ut? Olika övningar, svårighet, underlag och variation mm? För alla hästarna :)
Såklart bilder och videor från träningar. Det är alltid kul! Du verkar vara så duktig! :)

 

Svar:

 


1. Castro: Han är den samma på tävlingar som på hemmaplan. Han har ju rest ganska mycket i sitt liv och sett många nya platser så han acklimatiserar sig väldigt fort. Vart han än kommer så är det han som är kung, ungefär den attityden har han. :)

Det enda problemet är om han blir helt ensam i ett stall, vilket har hänt några gånger när vi varit på fastlandet, han blir otroligt stressad och gräver då sönder boxen, går runtruntrunt, skriker och blir helt skummig av svett, så vid dessa tillfällen måste man gå eller pyssla väldigt mycket med honom.

På en tävling blev vi väckta av att Castro var väldigt upprörd i boxen (vi bodde i Larven precis utanför) kl 4-5(?) så från det och fram tills att vi åkte till tävlingen så var vi tvugna att gå/rida honom för att hålla han lugn. Men sen gick han jävligt bra när han blivit uppvärmd så mycket. ;)

Han har även en liten tendens till att äta upp stallen han kommer till, fast det gör han ju även här hemma, men det är väl inte så kul när man kommer till ett nymålat stall och dagen efter är det långa tandrader på dörren.. Eller plankor som är nerplockade osv.. Haha

Men annars är han den perfekta reshästen! :)

 

Stina: Även hon är väldigt cool att ha och göra med på tävlingar, förutom då när mamma kittlar henne i ljumsken med håret så att hon sparkar hål i huvudet på henne. ;)

När vi köpte henne var hon väldigt jobbig på tävlingsplatsen, hon kunde inte stå still och gick rakt över en, men nu när hon blivit äldre och mer erfaren så är hon lugnt själv.

Hon har inga problem med att bli helt ensam när vi är borta. :)

 

Älgen: Hon har bara varit på en tävling i sitt liv (när vi var och hämtade henne) och då var hon ganska lugn, vet inte om hon lämnat gården så många gånger i sitt liv innan vi köpte/bytte henne, om ens någongång(?) så med tanke på det så var hon riktigt duktig.

 

 

 

2. Jag anser att det är väldigt viktigt med variation av underlag och arbete, tyvärr så finns det inte så mycket för mig att variera med här hemma, men jag försöker alltid rida på så många olika ställen som möjligt även om underlaget kanske inte skiljer sig speciellt mycket.

 

Stina tränas mycket skolor, men det går verkligen inte att älta en och samma under en längre tid då hon tröttnar väldigt fort, så mycket skiftning i arbetet behövs på lillponnyn!
 
På Castro blir det lite mindre skolor och mer galopparbete. Nu för tiden är det mest fokus på att hålla han glad och då blir det lite enklare arbete.
 
Quando tränas mycket fattningar och mindre volter, samt samling och ökning. Han behöver få igång sina små bakben och bli djupare i sin form då han gärna blir hög och knäpper av, men det har blivit mycket mycket bättre!
 
På Älgen blir det mest fokus på framåt bjudningen och att få in styrningen. I traven tränar vi på att spåra rätt och få med hela kroppen i svängarna.
 
 
 
 
Jag anser att man skall rida i stort sett varje dag, men absolut inte hårt varje gång. Vissa dagar blir det bara en lång skrittur i skogen på långa tyglar och andra blir det ett svettigt dressyr-/hopp-pass eller galoppjobb.
 
Om man ser på en elitidrittare på högsta nivå så är det inte många vilodagar han/hon tar ut om året, och likaså skall det enligt mig vara för hästarna, jag tror inte att en häst i full kondition mår bra utav att bara stå still i hagen 2-4 dagar i veckan, som jag vet att många andra tävlingshästar får göra, sk "Vilar sig i form". Visst kan det gå till en viss grad, men det håller nog inte i längden och tillslut går hästen sönder eller vill inte jobba/hoppa längre.
 
 
 
 
Så en bra vecka (för en häst i full kondition) enligt mig ser ut såhär:
 
2 skogsturer, en lugn-mest skritt och trav, och en hårdare med mycket galopp
3 dressyrpass med mycket skolor och på varierande underlag
2 pass med bommar, under tävlingssäsong enbart gymnastikhoppning, men under träningssäsong så blir ett utav passen en riktig hoppträning.
 
Ja så ser en perfekt ridvecka ut för mig, nu kan jag inte hålla den fullt ut såhär års när det är så pass dåligt underlag ute som det är nu, men jag gör mitt bästa.
 
Det varierar även från häst till häst, Quando ser bommar oftare och Castro mindre, man måste ju även se på vad som passar just den hästen bäst! :)
 
 
 
Film på Castro från helgen kommer inom kort!! :)
 
 
Tack så mycket!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0