Att klippa häst

De flesta rakar sina hästar under vintertid, och så även jag. 
Allt åker bort på mina hästar förutom en padd under sadeln och halva ansiktet. Castro däremot får ha kvar pälsen uppe på rygg och rumpa då jag inte vill att han skall bli onödigt kall där, sen går han ju inte lika hårt som de andra så han behöver inte rakas mer än så. 
 
Jag själv anser att om man har en häst i träning under vintern så borde den rakas, iaf där den blir svettig. Självklart så får man göra som man vill med sin egna häst, men jag hade inte haft mage att släppa ut min genomblöta häst efter ett pass ut i snålblåsten och jag vill ju absolut inte att den skall stå inne onödigt länge. Det anser jag som mindre hälsosamt än att raka hästen och lägga på ett extra/tjockare täcke. 
 
Vissa vill nog att det skall vara så naturligt som möjligt för hästarna, om de skaffar mycket päls så skall det vara så. Men då borde man ju tänka på att inget vi utsätter hästarna för är naturligt, när dom sätter sin päls så tänker dom ju inte riktigt på att de skall ridas hårt 1h om dagen.
 
Sen borde det bli mer jobb med duschning efter varje pass så inte saltet från svetten påverkar huden. Detta har jag nämligen sett hos en travhäst som tillslut tappade all päls där selen satt. 
 
Finns det någon som läser denna blogg som inte rakar sin häst fast den jobbas hårt? Hur tänker ni ang detta? 
Det finns ju inget rätt eller fel utan jag är bara intresserad hur ni tänker! 
Det är ju alltid kul med diskussioner så pang på't bara. 😊
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag rakar inte min häst därför att den inte får någon tjock päls på vintern och svettas inte så mycket vid träning. Gör den det så hinner det alltid torka innan den släpps ut. Tycker det ska anpassas efter varje individ och att man bör tänka efter om det verkligen behövs innan man gör :)
Får hästen mycket päls och svettas mkt så bör man givetvis klippa men annars tycker jag man ska låta pälsen vara.

2016-03-08 @ 15:58:47
Postat av: Jessica

Jag klipper inte "min vita" som folk säkert lagt märke till, men det beror endast på att det är över gränsen för djurplågeri. Han reagerar tyvärr inte på droger (har provat olika kombinationer och med väldigt höga doser men veterinärerna är alltid lika förundrade) beror troligen på en väldigt hög adrenalinproduktion (enligt vet). Tyvärr avskyr han klippmaskiner, bara ljudet får honom att vägra gå in i ett stall där en maskin är igång. Klipper man en annan häst i stallet står han absolut längst in i sin box och skakar... (och nej jag överdriver inte). Han har varit klippt på halsen en gång ( veterinären gav max lugnande som hon vågade ge i blodet och vi var fem pers som försökte hjälpas åt men gav upp efter en dåligt klippt hals...). Efter det slipper han! Till saken hör väl att jag jobbat i ett stort stall där alla ridbara hästar klipptes från 3,5 års ålder, alla förutom min vita. Istället får jag planera ridningen och vara noga med att ha täcken som andas, inte optimalt men det fungerar iaf (och han mår inte dåligt av det). Hade det fungerat att klippa honom så hade han dock definitivt varit klippt.

2016-03-08 @ 22:20:50
Postat av: Elvira

Igår klippte jag syrrans ponny. Jag klippta allt utom "padden" och sen lämnade ja lite på öronen då han var tjinkig. Annars klipper jag hela hästen, jag tycker det är snyggast så och sedab kyler de ju benen i hagen på vintern:)

2016-03-09 @ 08:14:52
URL: http://elviramork.se
Postat av: zuzanna

Våran ponny rids inte lika hårt på vintern förutom typ uteritter och nåt pass på banan/fältet. Så därför rakas hon inte! Däremot rakade jag henne nu på våren för några dagar sen, då hon blir jätte svettig och därmed jätte tjurig. Vissa anser att det är försent att klippa hästen nu, men jag tycker att hellre klippa henne än att hon ska behöva gå runt helt svettig och vantrivas! :)

2016-03-09 @ 11:37:20
URL: http://nouw.com/zuzanna
Postat av: Jessi

Arbetar i ett stall med en mängd hästar där ingen klipps vintertid trots kyla. Då vi är där hela dagarna när vi arbetar får de helt enkelt ta sin tid att torka. Då passar de vanligtvis på att slappna av och vila ordentligt innan de kommer ut igen, om det nu inte blivit tillräckligt sent och de andra hästarna har kommit in.

Finns flera anledningar till att de inte rakas, men då vi som sagt inte har problem att vänta in torketiden efter dusch så fungerar det bra.

2016-03-09 @ 20:19:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0